In balans met yoga en meditatie

0.8695652173913 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
yogapose
Yoga-MBatty-Pixabay

Met yoga kun je je lichaam en geest in balans krijgen, en houden. Je kunt het leven beter aan en stress heeft minder vat op je. Bijkomend voordeel van yoga is dat je lijf er een stuk soepeler van wordt. Met yoga en meditatie neem je even tijd voor jezelf. En yoga en meditatie zweverig? Nee, zeker niet. Wie regelmatig yoga- en meditatieoefeningen doet komt juist weer met beide benen op de grond. Er is steeds meer belangstelling voor yoga en meditatie.Daarom hebben we ons wellnessdossier over yoga uitgebreid!

 

Wat is yoga?

Veel mensen dat je bij yoga op je hoofd moet staan en dat je er een super soepel lichaam voor nodig hebt. Er zijn zeker oefeningen waarbij je op je hoofd moet staan, maar het is geen voorwaarde om yoga te beoefenen. Het prettige van yoga is juist dat je oefeningen doet waarbij jij je prettig voelt en die afgestemd zijn op wat jij wilt en kunt. Yoga is evenwicht tussen lichaam en geest. Een balans tussen spanning en ontspanning, een balans die je bereikt door de combinatie van verschillende lichaamshoudingen, meditatie en ademhalingstechnieken, want bij yoga speelt ademhaling een grote rol.
Wie dagelijks yogaoefeningen doet merkt dat het bijdraagt aan een ontspannen manier van leven, een betere doorbloeding van je lichaam en een soepeler houding. Yoga heeft zelfs een verjongend effect. Het lijkt een nieuw wondermiddel, maar het is toch al eeuwen oud.

De oorsprong van yoga

Het woord ‘yoga’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid of samenbrengen’. De wortels van yoga liggen in het Hindoeïsme. Vijfduizend jaar geleden werd het door monniken toegepast om tot een diepe staat van ontspanning en meditatie te komen. Ontspanning is nog steeds de kern van yoga, maar de vorm en intentie is in de loop der tijd, en zeker bij ons in het westen, aangepast. Wij doen yoga voor ons plezier, om weer in balans te komen, ons gezonder te voelen en stress te verminderen. Anders dan de monniken, zoeken (en vinden) we de eenheid van lichaam en geest nu vooral in een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefeningen en concentratie. Yoga is voor iedereen geschikt omdat alle houdingen en ademhalingstechnieken op ieder niveau en vrijwel overal te doen zijn. Je forceert het lichaam niet en respecteert eigen grenzen.

Yoga en je lichaam

We zitten of staan op een bepaalde manier en hebben een lichaamshouding waarvan we ons vaak niet meer bewust zijn: opgetrokken schouders, rugklachten en verkrampte spieren. Gewrichten doen zeer en er zijn blokkades en spanningen. Met yoga wordt je je weer bewust van je lichaamshouding en leer je om weer op natuurlijke wijze te staan, zitten of liggen. In de filosofie van yoga is je lichaam een bron van energie en als je energiebalans verstoord is krijg je klachten.  

Verschillende soorten yoga

Hatha yoga
Het meest bekend en de hoofdvorm van de fysieke yoga en bestaat grotendeels uit lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingstechnieken (pranayama's). Deze ontspanningstechnieken hebben een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen. Ha betekent zon en tha betekent maan. De lucht die door het rechterneusgat naar binnen gaat wordt ‘adem van de zon genoemd’, de adem door het linkerneusgat heet de ‘adem van de maan’. De hatha yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten fysieke yoga zoals Ashtanga vinyasa yoga, Ivengar yoga, de Sivananda yoga, poweryoga en de Bikram yoga.

Raja Yoga
Dit is de volledige, klassieke en totale yogatraining, waarvan Hatha-yoga de basis vormt. Eerst breng je alles in je lichaam en geest in evenwicht (hatha). Daarna bekwaam je je verder met behulp van meditatie. Meditatie is de hoogste stap in yoga en een bekroning van yogabeoefening. Onder Raja-yoga kunnen alle bekende en minder bekende yogavormen worden ondergebracht, zoals Kriya-yoga, Hatha-yoga, Mantra-yoga, Bhakti-yoga, Jnana-yoga en Karma Yoga. Bekend is de Transcendente Meditatie, in de jaren vijftig in het Westen verspreid op initiatief van Maharishi Mahesh Yogi, die het een vorm van Raja yoga vond.

Ashtanga vinyasa yoga en poweryoga.
Bij deze verder ontwikkelde krachtige dynamische, vormen van fysieke yoga is Hatha Yoga de basis. Verborgen emoties, spanningen en angsten worden losgemaakt en verwerkt. Effecten: verbetering van hormonale stelsel, uithoudingsvermogen, balans en kracht van het lichaam, een krachtiger hart en stimulans van de bloedsomloop.

Tantra Yoga
Dit noemt met ook wel de 'yoga van de seks'. Maar tantra is meer dan seksuele standjes uitvoeren met de juiste ademhalingstechnieken. Tantra is de weg van de volledige acceptatie van alles, ook seks. Het idee achter tantra is dat alles God is, dus goed en met tantra wordt het taboe van seks doorbroken. Bij tantristische yoga maken mythische spreuken, de tantra’s, onderdeel uit van het ritueel. Dit is, in combinatie met geluidvibraties, ook het geval bij mantra yoga.

Kundalini Yoga
Dynamische oefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken. Een bekend onderdeel van Kundalini-yoga is de 'vuuradem', een snelle, ritmische blaasbalgachtige ademhalingsmethode. Kundalini Yoga werkt heel direct in op het zenuwstelsel en het klierensysteem en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Deze yoga vereist een zeer goed voorbereid lichaam omdat er enorme krachten worden opgeroepen.

Chinese yoga Tao Yin
Deze Chinese yoga vorm is basis voor de ontwikkeling van de lichaamsbeheersing die nodig is bij alle Chinese en Japanse vechtsporten. De oefeningen richten zich veel specifieker op het verzamelen van kracht en energie dan de Indiase vormen van yoga.

Yoga Mudra
Dit zijn yoga-oefeningen voor vingers en hand. Door vingers en handen in bepaalde posities te brengen stroomt de energie, worden bepaalde punten geactiveerd, en komt het lichaam beter in balans. De bekendste Mudra is die waarbij de toppen van duim en wijsvinger elkaar raken. Bij Mudra staat iedere vinger staat voor een element: de duim is vuur, de wijsvinger is lucht, de middelvinger is de kosmos, de ringvinger is de aarde en de pink is water.

Gezichtsyoga
Dit is het nieuwe geheim tegen huidveroudering, geïntroduceerd door Annelise Hagen, een Amerikaanse yogi. Zij schreef het boek The Yoga Face waarin ze stelt dat het trekken van ‘gekke bekken’ rimpels tegen gaat en een jonger uiterlijk geeft. 
 


Zwangerschapsyoga
Bij deze vorm van yoga worden oefeningen uit de Hatha yoga gebruikt om het zwangerschapsproces te verlichten.

Hasya Yoga
Lachyoga is in 1995 geïntroduceerd door de Indiase arts dr. Madan Kataria. Deze yogavorm combineert de oude Oosterse wijsheden uit de yogaleer met de nieuwste wetenschappelijke inzichten dat het voor de hersenen geen verschil maakt of men echt lacht of doet alsof. Als je lacht maak je endorfine aan en dat heeft een gunstige werking op je lichaam.
 
Pilates
Deze vorm van bewegen is verwant met hatha yoga. Natya yoga wordt ook wel dansyoga genoemd omdat het dansend uitgevoerd wordt. Een spirituele benadering van de energievelden (chakra’s) zien we in de chakra yoga en bij tantristische yoga maken mythische spreuken, de tantra’s, onderdeel uit van het ritueel. Dit is, in combinatie met geluidvibraties, ook het geval bij mantra yoga.
 

Over meditatie en yoga

MeditatieYoga en meditatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hersens na minimaal vijf minuten meditatie veel meer alfagolven produceren. Deze golven zijn geassocieerd met ontspanning en worden gezien als brug tussen het onderbewuste en het bewustzijn. Met meditatie kom je in een andere bewustzijnstoestand, je zweeft niet weg maar wordt ontspannen en helder waardoor je aandachtig aanwezig kunt zijn in het ‘hier en nu’. Concentratie en aandacht zijn dan ook de basis van de meeste meditatietechnieken. Je kunt op veel manieren mediteren. Vaak is het in combinatie met beweging, zoals bij yoga, tai chi en loopmeditatie. Bijkomend voordeel van meditatie is, dat door het loslaten van de stress, problemen minder zwaar worden of zichzelf juist oplossen.

Oefeningen voor lichaam en geest

Het doel van yoga is om de balans tussen lichaam en geest te verbeteren. Dat doe je met oefeningen. Die oefeningen, asana’s genoemd, hebben altijd effect, ongeacht het niveau of de vorm van de yoga. We rennen maar door en staan vaak niet meer stil bij onze lichaamshouding. Hobbelen verder met opgetrokken schouders en verkrampte spieren. Gewrichten doen zeer, we hebben blokkades, spanningen en rugklachten. Volgens de filosofie van yoga is je lichaam een bron van energie en wanneer die balans verstoord is krijg je klachten. Door yoga wordt je je bewust van je lichaamshouding. Ademhaling is daarbij essentieel en ondersteunt het proces om je bewust te worden van je lichaam en wat je in de verschillende houdingen ervaart. Door de oefeningen komt je lijf weer in een natuurlijke positie. Je leert hoe je weer op natuurlijke wijze moet staan, zitten of liggen. In sommige yogastromingen kunnen de asana’s zwaar zijn, maar de meeste, klassieke, yogaoefeningen zijn vrij eenvoudig uit te voeren.

Ontspanning door inspanning
Yoga hoeft niet zwaar te zijn, maar je moet natuurlijk wel wat inspanning verrichten om de oefeningen onder de knie te krijgen. Met behulp van de vele boeken over yoga kun je natuurlijk thuis aan de slag. Het kan echter lastig zijn om tot jezelf te komen, en zo de essentie van yoga te missen, wanneer je de oefeningen nog niet kent en de hele tijd in een boekje moet kijken om te zien wat je moet doen. Ook mis je thuis de sfeer van de lessen en is mediteren, zeker als je het nog moet leren, een stuk eenvoudiger onder begeleiding. Omdat er zoveel vormen en manieren zijn om yoga te doen is het aan te bevelen een proefles te nemen om te zien of een yogadocent of yogavorm bij je past. Ook leren mediteren is eenvoudiger onder begeleiding. Als je de eenvoudige basisoefeningen onder de knie hebt merk je al snel resultaat. Je bent rustiger en in evenwicht, slaapt beter en voelt je prettiger.

Effect
Heb je de eenvoudige basisoefeningen onder de knie dan sta je al snel versteld van de positieve effecten. Je merkt dat je in staat bent om je eigen rust en evenwicht te hervinden. Je slaapt beter, voelt je prettiger. Een voorproefje: draai, met duidelijke aandacht voor wat je doet, een paar minuten lang rondjes met je hoofd vanuit je schouders. Stuur je adem naar de schouders en laat de spanning los. Alleen al de combinatie van aandacht en oefening geeft verlichting. Je voelt dat je je energie kunt sturen en vasthouden, dat je spieren soepeler worden en de stress letterlijk van je afglijdt. Je raakt weer in balans.  

Even uitproberen
Een voorproefje: draai, met duidelijke aandacht voor wat je doet, een paar minuten lang rondjes vanuit je schouders. Stuur je adem naar je schouders en laat de spanning los. Je merkt het verschil en voelt dat je je energie kunt sturen en vasthouden, dat je spieren soepeler worden en de stress letterlijk van je afglijdt.
 
 

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Wie past op je huis tijdens de vakantie?

Zodra we op vakantie gaan, of het nu een kortere of langere vakantie is, willen we graag dat iemand op ons huis past. Hiervoor kloppen we het vaakst aan bij onze buren, zo blijkt uit een onderzoek onder 5700 mensen. 

Lees verder

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

Natuurlijk hebben we allemaal onze mobiele telefoon bij de hand voor het maken van foto’s. En die zijn kwalitatief helemaal niet slecht. Maar foto’s met een digitale fotocamera hebben nét wat meer. Zeker voor wie wat gedetailleerdere foto’s wil, en niet automatisch fotografeert op standje ‘automatisch’, is een systeemcamera een aanwinst.

Lees verder

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Een ontspannen staycation begint bij een goede voorbereiding. Voordat je op reis gaat, moet je vast nog een hoop regelen. Om je op weg te helpen zetten we 4 slimme tips voor je op een rij. Ook lees je wat je in deze tijden precies aan je reisverzekering hebt. Zo ga je heerlijk relaxed op vakantie in Nederland.

Lees verder

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder