Van druk, druk, druk naar even niets

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Poes, niets doen

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Positieve effecten op je gezondheid

Het is heel moeilijk, zeker voor de generatie 50Plus die opgevoed is met ‘rust, roest’ en 'ledigheid is des duivels oorkussen' om helemaal niets te doen. We hebben niet echt geleerd om nee te zeggen. Doorgaan en niet zeuren, dat was de boodschap. Het is dan ook niet zo gek dat we op een bepaald moment opgebrand zijn. Toch is het zo belangrijk voor je gezondheid om meer rust te nemen, om vaker nee te zeggen. Om de accu weer op te kunnen laden. Niet zomaar een keertje, maar regelmatig. Wanneer je leert om meer naar je eigen behoeften en wensen te kijken en daar aan te voldoen zul je merken dat het ook positieve effecten op je gezondheid heeft. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal:

  • Je slaapt beter;
  • Het geheugen verbetert;
  • Je concentratievermogen wordt hoger;
  • Je humeur knapt er van op;
  • De productiviteit wordt hoger;
  • Je lichamelijke kwaaltjes kunnen afnemen of als minder belastend worden ervaren;
  • Je hoofd wordt leger en daardoor kan je creativiteit weer toenemen en gaan stromen;
  • Er is minder risico op een burn-out of depressie;
  • Je weerstand wordt hoger;
  • Je geluksgevoel neemt toe;
  • Het verouderingsproces wordt vertraagd!

Hoe doe je niets?

Het is heel erg moeilijk om niets te doen omdat we dat niet gewend zijn. Je kunt elke dag een kwartiertje gaan zitten en jezelf wat simpele vragen stellen zoals: ben ik tevreden? Wat voel ik nu?
De antwoorden kunnen je verbazen. Meditatie kan helpen om even dichter bij jezelf te komen en te ontspannen. Of maak een wandeling, heel mindful met aandacht voor de wereld om je heen. Het lijkt misschien niet op niets doen, maar is het wel omdat je je alleen bezig houdt met jezelf. Een half uur voor je uitstaren… zolang het niet ‘nuttig’ is, is het goed. 

Hoe plan je niets doen?

In ons drukke leven verzinnen we altijd wel een excuus om niet te gaan sporten, of om tijd in te bouwen om niets te doen. Plannen dus! Blok om te beginnen dagelijks tien minuten in je agenda. Zet je telefoon op stil en ga op een plek zitten waar je niet wordt afgeleid door huisgenoten, dieren, computer, televisie of wat dan ook. Maak tijd om niets te doen, dat levert uiteindelijk heel effectief tijd op. Stap over de drempel van het altijd ja zeggen, altijd iets nuttigs moeten doen en altijd voor iedereen klaar moeten staan. Sta vanaf nu elke dag klaar voor jezelf. Al is het maar tien minuten.

Ontspannen op een andere manier

Naast elke dag even niets doen is het ook belangrijk dat je op andere momenten ontspant. Ga eens een weekendje weg, een dag naar de sauna, laat je masseren, volg een yogacursus... ontdek, bekijk wat je leuk vindt en plan dat in. Maar vergeet het grote niets niet! Want niets doen is niet hetzelfde als lui zijn!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder