Wat je wilt weten over de sauna

1.0434782608696 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sauna@publicDomain-Pixabay
Sauna@publicDomain-Pixabay

Naar de sauna gaan iets van de laatste jaren? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is dus niets meer of minder dan een vorm van baden.

De naam ‘sauna’ komt uit Finland, waar deze oersauna’s, kuilen in de helling van een heuvel, nog lang populair bleven. Tegenwoordig doen de saunacomplexen, ook vaak thermen genoemd, nog maar weinig denken aan de primitieve zweethutjes Naast de traditionele houten sauna’s vind je er ook infraroodsauna’s, zwem- en stoombaden. Je kunt er eten en drinken en om het wellnessgevoel compleet te maken staan op de menukaart ook massages en andere behandelingen.  

Welke sauna’s zijn er

1. De traditionele sauna

Deze is het meest bekend. In houten cabines wordt de lucht verwarmd met hete stenen tot het 70 tot 100°C is. Dat je ondanks die grote hitte niet verbrand komt omdat de lucht in de sauna erg droog is. Om wat meer hitte te krijgen wordt vaak wat water over de hete stenen gegooid, het zogenaamde opgieten of Aufguss. Dit opgieten is tot een ware kunst verheven en veel sauna’s hebben speciale Aufgusssessies.

2. De infraroodsauna
Ook dit is een houten cabine, maar de warmte komt niet van stenen maar door infraroodstraling. De straling verwarmt de huid direct. De lucht in een infraroodcabine is minder warm, 40 tot 60°C, maar dat is voldoende voor goede geleiding van de warmte op het lichaam.
 
3. Het stoombad
De oorsprong van het stoombad, of de Hammam, ligt in de Arabische wereld. Heb je in een sauna een lage luchtvochtigheid, in een stoombad zit je letterlijk in de stoom omdat de luchtvochtigheid zo hoog is dat het dauwpunt overschreden wordt en er stoom ontstaat. Het voelt heel warm aan, maar de temperatuur in een stoombad is rond de 50 graden°C.

De effecten van sauna en stoombad

  • Door de hitte ga je zweten en de poriën van je huid openstaan. Hierdoor worden vuil, afvalstoffen en dode huidcellen afgevoerd met als resultaat een schoon en zacht velletje.
  • De grotere doorbloeding van de huid zorgt voor een frissere teint.
  • De hitte zorgt voor een versnelde hartslag waardoor de organen beter van zuurstof worden voorzien.
  • Spieren ontspannen en worden soepeler door de warmte.
  • Omdat de slijmvliezen druk aan het werk zijn om de hete lucht af te koelen is dit positief voor mensen met bronchitis en astma.
  • Geregeld saunabezoek maakt je minder vatbaar voor kou, griep en temperatuurverschillen.
  • Er komen stofjes vrij als adrenaline, noradrenaline en acetylcholine. Hierdoor verbetert de informatiestroom tussen de zenuwcellen van de hersenen, en dat heeft weer positieve effecten op het geheugen.
  • Een dagje sauna is ontspannend voor lichaam en geest. Goed in tijden van stress.

Hoe werkt de sauna

Gemiddeld duurt verblijf in de sauna ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van je eigen gevoel. Een compleet rondje sauna wordt ook wel een ‘saunagang’ genoemd. De saunagang bestaat uit douchen, een warm voetenbad, een saunabad, afkoelen onder de koude douche of in het koude dompelbad, eventueel gevolgd door een paar baantjes zwemmen in het zwembad. En dan is het tijd om even lekker te rusten en het vochttekort weer aan te vullen met een gezond sapje. 

Waarom bloot?

De huid goed laten ademen, zweten en afkoelen gaat het beste als je helemaal bloot bent. De stof van een badpak heeft wel degelijk invloed op het opwarm- en afkoelproces. Stof wordt immers sneller heet dan het lichaam en het geeft een klam en plakkerig gevoel als het afkoelt. Angst om bloot te zijn? Dat is helemaal niet nodig want in de sauna is immers iedereen bloot en het is puur functioneel. Daarom trek je in het restaurant ook gewoon een badjas aan. Voor wie – nog – niet bloot durft: een aantal sauna’s in Nederland heeft speciale badpakkendagen. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen, als ze eenmaal weten hoe het er in een sauna aan toegaat, uiteindelijk toch het badpak thuis laten.

Wanneer niet naar de sauna?

Bij zware verkoudheid of griep of kort na een operatie. Raadpleeg de huisarts of specialist wanneer je ernstige spataderen, (te) hoge bloeddruk, duizeligheid, circulatiestoornissen of andere klachten hebt. 

Tips:

  • Gebruik geen zware maaltijd voor je naar de sauna gaat.
  • Voor het eerst naar de sauna? Vraag dan uitleg aan de medewerkers.
  • Meenemen: een badjas, slippers en een aantal handdoeken. Bij veel sauna’s zijn deze ook te huur.

En...nee, van de sauna val je niet af. Dat is een mythe. Je verliest alleen maar vocht!

Boek een wellness- en saunareis bij Puurenkuur.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder