Nederlanders hunkeren naar vakantie

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nederlanders hunkeren naar vakantie
Kerktoren in Celle, Duitsland © puuropreis

Vakantie is momenteel voor vier op de vijf Nederlanders een grote wens, bij voorkeur naar het buitenland. De Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) noteert die wens bij 80 procent van de Nederlanders. Dit betekent een stijging met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Minder landgenoten hebben het plan om vakantie te vieren in eigen land: 29 procent nu tegen 39 procent vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat ook Belgen, Britten, Duitsers en Fransen – belangrijke landen voor het inkomend toerisme in Nederland – meer en meer plannen maken of al hebben gemaakt om de komende vakantie de grens over te steken. Met de monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment.

,,De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot, ook onder Duitsers en Britten”, stelt NBTC-directeur Jos Vranken. ,,Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair.” NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van ongeveer 7 procent.

TIME TO SMILE

,,Op basis van de nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor gaan we ervanuit dat het binnenlands toerisme daalt”, aldus Vranken, ,,doordat Nederlanders meer naar het buitenland op vakantie gaan. Dit betekent dat er bijna 24 miljoen Nederlandse verblijfsgasten een vakantie in eigen land ondernemen. Daarnaast verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. Daarvoor lopen de prognoses uiteen tussen +48 en +90 procent. Op basis van deze meting van de monitor lijkt dit richting bovenkant van de bandbreedte te bewegen. Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en negatieve effecten op prijspeil en koopkracht moeten dan niet verder toenemen. De terugkeer van internationale gasten is welkom en bemoedigend, maar zelfs de bovenkant van de prognose ligt onder het niveau van voor de pandemie. Van volledig herstel is dan ook nog geen sprake.”

In vergelijking met de vorige meting in dezelfde periode vorig jaar, is – naast de plannen voor een vakantie – ook het aantal boekingen toegenomen. Vranken: “Ook al zijn er meer boekingen voor een vakantie, toch geeft nog gemiddeld 40 procent van de inwoners uit alle landen aan nog te moeten boeken. Dit geldt met name voor inwoners uit Frankrijk (45 procent), Duitsland (42 procent) en Nederland (41 procent). Het is nog onzeker of de inwoners met vakantieplannen ook daadwerkelijk boeken. Van deze inwoners is wel gemiddeld twee derde zich aan het oriënteren. Om deze ‘zwevende boeker’ over de streep te trekken is het van belang om twijfels weg te nemen, bijvoorbeeld via flexibele annuleringsvoorwaarden en door de nadruk te leggen op het veilig en vertrouwd naar en in Nederland te kunnen reizen.”​

Wil jij ook graag op vakantie en moet je je reis nog boeken? Kijk dan snel bij Campings.com, Corendon, Eliza was here, HotelSpecials, KLM, Djoser, Sawadee, Trivago of Sunweb

Uit de Vakantiemonitor blijkt dat meer Nederlanders een vakantie met het vliegtuig overwegen (52 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (41 procent), mede als gevolg van de toename van vakanties naar Europese bestemmingen. Vranken: ,,Dit is desalniettemin een opvallend percentage in vergelijking met andere landen. Daar is het aandeel vliegen nagenoeg hetzelfde gebleven. Terwijl in sommige landen het aandeel Europese bestemmingen ook is toegenomen.”​

,,We zijn op basis van deze meting voorzichtig optimistisch”, besluit Vranken, ,,maar de consument heeft corona nog niet volledig achter zich gelaten en er zijn nieuwe onzekerheden bij gekomen. De oorlog in Oekraïne, de dalende koopkracht en het dalende consumentenvertrouwen. Deze lijken momenteel een beperkte impact op reisintenties en boekingen voor een vakantie te hebben, maar dat kan bij aanhoudende onzekerheid veranderen.”​

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder