Nederlanders hunkeren naar vakantie

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nederlanders hunkeren naar vakantie
Kerktoren in Celle, Duitsland © puuropreis

Vakantie is momenteel voor vier op de vijf Nederlanders een grote wens, bij voorkeur naar het buitenland. De Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) noteert die wens bij 80 procent van de Nederlanders. Dit betekent een stijging met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Minder landgenoten hebben het plan om vakantie te vieren in eigen land: 29 procent nu tegen 39 procent vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat ook Belgen, Britten, Duitsers en Fransen – belangrijke landen voor het inkomend toerisme in Nederland – meer en meer plannen maken of al hebben gemaakt om de komende vakantie de grens over te steken. Met de monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment.

,,De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot, ook onder Duitsers en Britten”, stelt NBTC-directeur Jos Vranken. ,,Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair.” NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van ongeveer 7 procent.

TIME TO SMILE

,,Op basis van de nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor gaan we ervanuit dat het binnenlands toerisme daalt”, aldus Vranken, ,,doordat Nederlanders meer naar het buitenland op vakantie gaan. Dit betekent dat er bijna 24 miljoen Nederlandse verblijfsgasten een vakantie in eigen land ondernemen. Daarnaast verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. Daarvoor lopen de prognoses uiteen tussen +48 en +90 procent. Op basis van deze meting van de monitor lijkt dit richting bovenkant van de bandbreedte te bewegen. Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en negatieve effecten op prijspeil en koopkracht moeten dan niet verder toenemen. De terugkeer van internationale gasten is welkom en bemoedigend, maar zelfs de bovenkant van de prognose ligt onder het niveau van voor de pandemie. Van volledig herstel is dan ook nog geen sprake.”

In vergelijking met de vorige meting in dezelfde periode vorig jaar, is – naast de plannen voor een vakantie – ook het aantal boekingen toegenomen. Vranken: “Ook al zijn er meer boekingen voor een vakantie, toch geeft nog gemiddeld 40 procent van de inwoners uit alle landen aan nog te moeten boeken. Dit geldt met name voor inwoners uit Frankrijk (45 procent), Duitsland (42 procent) en Nederland (41 procent). Het is nog onzeker of de inwoners met vakantieplannen ook daadwerkelijk boeken. Van deze inwoners is wel gemiddeld twee derde zich aan het oriënteren. Om deze ‘zwevende boeker’ over de streep te trekken is het van belang om twijfels weg te nemen, bijvoorbeeld via flexibele annuleringsvoorwaarden en door de nadruk te leggen op het veilig en vertrouwd naar en in Nederland te kunnen reizen.”​

Wil jij ook graag op vakantie en moet je je reis nog boeken? Kijk dan snel bij Campings.com, Corendon, Eliza was here, HotelSpecials, KLM, Djoser, Sawadee, Trivago of Sunweb

Uit de Vakantiemonitor blijkt dat meer Nederlanders een vakantie met het vliegtuig overwegen (52 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (41 procent), mede als gevolg van de toename van vakanties naar Europese bestemmingen. Vranken: ,,Dit is desalniettemin een opvallend percentage in vergelijking met andere landen. Daar is het aandeel vliegen nagenoeg hetzelfde gebleven. Terwijl in sommige landen het aandeel Europese bestemmingen ook is toegenomen.”​

,,We zijn op basis van deze meting voorzichtig optimistisch”, besluit Vranken, ,,maar de consument heeft corona nog niet volledig achter zich gelaten en er zijn nieuwe onzekerheden bij gekomen. De oorlog in Oekraïne, de dalende koopkracht en het dalende consumentenvertrouwen. Deze lijken momenteel een beperkte impact op reisintenties en boekingen voor een vakantie te hebben, maar dat kan bij aanhoudende onzekerheid veranderen.”​

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder