Nederlanders hunkeren naar vakantie

1.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nederlanders hunkeren naar vakantie
Kerktoren in Celle, Duitsland © puuropreis

Vakantie is momenteel voor vier op de vijf Nederlanders een grote wens, bij voorkeur naar het buitenland. De Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) noteert die wens bij 80 procent van de Nederlanders. Dit betekent een stijging met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Minder landgenoten hebben het plan om vakantie te vieren in eigen land: 29 procent nu tegen 39 procent vorig jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat ook Belgen, Britten, Duitsers en Fransen – belangrijke landen voor het inkomend toerisme in Nederland – meer en meer plannen maken of al hebben gemaakt om de komende vakantie de grens over te steken. Met de monitor meet NBTC sinds de start van de coronapandemie de impact van corona en, vanaf deze meting, de oorlog in Oekraïne op het reissentiment.

,,De behoefte om op vakantie te gaan naar het buitenland is groot, ook onder Duitsers en Britten”, stelt NBTC-directeur Jos Vranken. ,,Vakanties in eigen land worden als gevolg van de toegenomen mogelijkheden om zonder veel belemmeringen naar het buitenland te reizen minder populair.” NBTC schetste eerder dit jaar de verwachtingen voor het verblijfstoerisme voor het hele jaar vanuit twee scenario’s: stabilisatie versus een daling van ongeveer 7 procent.

TIME TO SMILE

,,Op basis van de nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor gaan we ervanuit dat het binnenlands toerisme daalt”, aldus Vranken, ,,doordat Nederlanders meer naar het buitenland op vakantie gaan. Dit betekent dat er bijna 24 miljoen Nederlandse verblijfsgasten een vakantie in eigen land ondernemen. Daarnaast verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. Daarvoor lopen de prognoses uiteen tussen +48 en +90 procent. Op basis van deze meting van de monitor lijkt dit richting bovenkant van de bandbreedte te bewegen. Onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne en negatieve effecten op prijspeil en koopkracht moeten dan niet verder toenemen. De terugkeer van internationale gasten is welkom en bemoedigend, maar zelfs de bovenkant van de prognose ligt onder het niveau van voor de pandemie. Van volledig herstel is dan ook nog geen sprake.”

In vergelijking met de vorige meting in dezelfde periode vorig jaar, is – naast de plannen voor een vakantie – ook het aantal boekingen toegenomen. Vranken: “Ook al zijn er meer boekingen voor een vakantie, toch geeft nog gemiddeld 40 procent van de inwoners uit alle landen aan nog te moeten boeken. Dit geldt met name voor inwoners uit Frankrijk (45 procent), Duitsland (42 procent) en Nederland (41 procent). Het is nog onzeker of de inwoners met vakantieplannen ook daadwerkelijk boeken. Van deze inwoners is wel gemiddeld twee derde zich aan het oriënteren. Om deze ‘zwevende boeker’ over de streep te trekken is het van belang om twijfels weg te nemen, bijvoorbeeld via flexibele annuleringsvoorwaarden en door de nadruk te leggen op het veilig en vertrouwd naar en in Nederland te kunnen reizen.”​

Wil jij ook graag op vakantie en moet je je reis nog boeken? Kijk dan snel bij Campings.com, Corendon, Eliza was here, HotelSpecials, KLM, Djoser, Sawadee, Trivago of Sunweb

Uit de Vakantiemonitor blijkt dat meer Nederlanders een vakantie met het vliegtuig overwegen (52 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (41 procent), mede als gevolg van de toename van vakanties naar Europese bestemmingen. Vranken: ,,Dit is desalniettemin een opvallend percentage in vergelijking met andere landen. Daar is het aandeel vliegen nagenoeg hetzelfde gebleven. Terwijl in sommige landen het aandeel Europese bestemmingen ook is toegenomen.”​

,,We zijn op basis van deze meting voorzichtig optimistisch”, besluit Vranken, ,,maar de consument heeft corona nog niet volledig achter zich gelaten en er zijn nieuwe onzekerheden bij gekomen. De oorlog in Oekraïne, de dalende koopkracht en het dalende consumentenvertrouwen. Deze lijken momenteel een beperkte impact op reisintenties en boekingen voor een vakantie te hebben, maar dat kan bij aanhoudende onzekerheid veranderen.”​

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder