Nederlanders boeken vakantie steeds korter voor vertrek

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
vakantie Spanje
Spanje is een populair vakantieland

Vakantie wordt door Nederlanders steeds korter voor vertrek geboekt, zo blijkt uit een onderzoek naar zoek- en boekgedrag van vakantiegangers. Ook is er de afgelopen zomer ook 60 procent meer aan uitgegeven dan in andere jaren. Toen de reisadviezen weer aangepast waren en reizen weer mogelijk liep het storm met boekingen naar zonnige bestemmingen zoals Spanje, Griekenland en Turkije. Ook voor de komende herfstvakantie zijn deze landen populair. Maar de afgelopen twee jaar was Nederland verreweg het populairste vakantieland.

Uit de Zoover Vakantiemonitor wordt verder duidelijk dat in de jaren zonder corona de piek in het aantal boekingen van vakantiereizen in januari lag. Vanwege de onzekerheid over vakanties en reisbeperkingen is die piek dit jaar verschoven naar de zomer, met een lichte dip in juli. Gemiddeld zat er deze zomer vier weken tussen boeken en vertrek. Ook richting de herfstvakantie boeken veel mensen pas op het laatste moment, om er zeker van te zijn dat hun vakantie door kan gaan.

Hogere reissom

Opvallend is ook de hogere reissom die Nederlanders dit jaar uitgaven aan hun vakantie. Die steeg deze zomer tot gemiddeld 2382 euro. De afgelopen jaren lag de gemiddelde reissom rond de 1500 euro, dus is er sprake van een stijging van 60 procent. Dat lag volgens het onderzoek niet zozeer aan de prijzen van vakanties, die in mei stegen en in juni weer daalden, maar aan het aantal mensen dat koos voor meer luxe zoals 4- en 5-sterren hotels. Dit jaar was een kwart van de boekingen bij 5-sterren hotels. Ook boeken de meeste mensen all inclusive, zodat ze het resort niet per se hoeven te verlaten. Wat de reis dus wel wat duurder maakt.

Populairste vakantielanden

De top 3 van meest geboekte reizen is het afgelopen kwartaal niet veranderd ten opzichte van het vorige. Op één staat Spanje, gevolgd door Griekenland en Turkije.
Bij de best beoordeelde landen is wel een verschuiving en heeft Portugal (8,99) de koppositie overgenomen van de Dominicaanse Republiek. Turkije staat nog steeds op twee (8,8) gevolgd door nieuwkomer Oostenrijk (8,47). Een woordvoerder van het bookingsportal: "Portugal staat overigens al heel lang in de top 5 van best geboekte landen vanwege de vaak kleinschalige en luxe accommodaties. Ook is het rustiger dan andere vakantielanden. Oostenrijk is dit jaar populairder geworden onder de autovakanties. Het is relatief dichtbij en heeft veel ruimte en natuur. Dat past goed in deze tijd.”

Toch is en blijft Nederland sinds vorig jaar het populairste vakantieland. Ook bij de autovakanties voert het de top 3 aan, voor Frankrijk en Italië. Vergeleken met pre-coronajaar 2019 laat Nederland een groei zien van 22 procent. Binnen Nederland zijn wel verschuivingen zichtbaar. Waar Limburg in voorgaande jaren de populairste regio was, is dat dit jaar Gelderland. Het afgelopen kwartaal verdrongen Noord-Brabant en Overijssel nummer drie Zeeland naar een vijfde plaats. 

Boek je herfstvakantie nu er nog genoeg keus is

Camper- en kampeervakanties blijven mateloos populair. Huur een camper bij World Wide Campers; bijTravelhome of Camptoo

Een weekend- of stedentrip boek je bij

Boek je hotel of BenB in Parijs

Fijne hotels in Londen boek je hier

Zoek je tickets voor theater, musea of attracties? Boek ze eenvoudig en met korting online

Kies hier je hotel in de stad waar je heen wilt

Zoek je een andere vakantie of vakantie-aanbieder? Kijk dan op onze Zoek en boek pagina!

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder