Warme voeten en een koud hoofd bij de Etna

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Etna
Etna
Met een muts, sjaal en jas gingen we de Etna op tijdens de trip naar Sicilië. Het weer die dag was slecht, en het waaide zo hard dat we niet met de kabelbaan naar boven konden en ook niet helemaal tot het officiële ‘hoogtepunt’ konden wandelen. Maar we kwamen wel hoog genoeg om warme voeten te krijgen, je staat immers wel op een werkende vulkaan, en onder de indruk te raken van dit gezichtsbepalende stukje Sicilië.

 

 

Chocoladetaart met slagroom

Etna
Etna
De tocht op de vulkaan was het letterlijke hoogtepunt van de reis, en al lukte de kabelbaan dus niet, het heeft wel wat bijzonders als je in een grote, aftandse  4wheeldrive bus moet stappen om omhoog te kunnen. Het ding rammelt en ratelt aan alle kanten maar schudt zich hoestend en proestend een weg naar boven via de oude lavastromen die nu dienen als weggetje. De steile afgronden naast de bus zouden eng kunnen zijn als het uitzicht niet zo betoverend was. Naarmate je hoger komt worden de paden gemarkeerd met grote ijsblokken die met zwarte lava gelardeerd zijn. Met een beetje fantasie lijken ze op chocoladetaartjes met slagroom. Dat het inderdaad een stormachtig dagje is merken we als we uit de bus stappen en bijna gezandstraald worden met lavagruis. Het natuurgeweld van de rokende lavakraters in de verte, de harde wind en het bijna surrealistische landschap van de vulkaan doen je beseffen hoe machtig en krachtig de Etna is. En waarom de vulkaan zo’n belangrijke plaats inneemt op dit Italiaanse eiland.

Verwoestende kracht van lava

Huis met dak overspoeld door lava
Huis bedolven onder lava van de Etna
Dat een lavastroom op zijn weg naar beneden geen rekening houdt met mens of dier wordt nog eens extra duidelijk aan de noordkant van de vulkaan. Hier ligt het landschap en de weg sinds de laatste grootste uitbarsting in 1983 ruim 5 meter hoger. Een stille getuige van wat een spuwende vulkaan teweeg kan brengen is het huis langs de weg, waarvan het dak nog net boven de grond uitsteekt. Alle andere huizen die zich op het pad van de lavastroom bevonden zijn compleet bedolven. Dit huis lag wat hoger en daardoor zijn bovenverdieping en dak nog net zichtbaar. De begane grond is bedekt met een dikke, keiharde zwarte massa. Dat die lavagrond overigens erg vruchtbaar is zie je aan de vele wijngaarden op Sicilië en aan de bloemenpracht die de ruïne omringt.

Lava voor je deur

Huis met lava
Huis met lava voor de deur
We komen langs dezelfde weg nog een andere,indrukwekkender getuige van de uitbarsting tegen. Een huis, dat sinds 1983 enkele meters lager ligt dan de huidige weg, is op wonderlijke wijze gespaard gebleven van de alles bedekkende lavastroom. De kolkende massa kwam letterlijk een meter van de gevel tot stilstand. De bewoners waren op tijd gevlucht, maar hoe gek moet het zijn om terug te keren en vanuit je raam tegen een metershoge lavalaag aan te kijken. En dat 30 jaar later dus nog steeds te doen, want al zijn de scherpe randjes er wel af en is er een keurig hek geplaats, de lavalaag ligt nog steeds een meter voor de gevel. U heeft een portie lava besteld mevrouw? Bezorging tot aan de deur!

Waar moet je kijken?

Uitzicht Etna
Uitzicht Etna
Wandelen op de Etna is fascinerend. De wind in je haar, het lavagruis in je mond en op je gezicht en ogen die niet weten waar ze het eerst moeten kijken. Naar links, rechts, naar boven of juist naar beneden omdat ook het uitzicht naar het dal fascinerend mooi is. Het platform vanwaar je kabelbaan of busje neemt is, uiteraard, een toeristengebied met de onvermijdelijke souvenirwinkeltjes, barretjes en restaurantjes. Maar ach, met als beloning een wandeling in het meest natuurlijke natuurschoon van Sicilië ben je een kniesoor als je daar op let.

Over Siciliaanse topmannen, topattracties en dronken kaasjes

 

Ook naar het indrukwekkende vulkaaneiland Sicilië? Boek de speciale lezersreis van Puur op reis bij Voigt Travel.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder