Warme voeten en een koud hoofd bij de Etna

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Etna
Etna
Met een muts, sjaal en jas gingen we de Etna op tijdens de trip naar Sicilië. Het weer die dag was slecht, en het waaide zo hard dat we niet met de kabelbaan naar boven konden en ook niet helemaal tot het officiële ‘hoogtepunt’ konden wandelen. Maar we kwamen wel hoog genoeg om warme voeten te krijgen, je staat immers wel op een werkende vulkaan, en onder de indruk te raken van dit gezichtsbepalende stukje Sicilië.

 

 

Chocoladetaart met slagroom

Etna
Etna
De tocht op de vulkaan was het letterlijke hoogtepunt van de reis, en al lukte de kabelbaan dus niet, het heeft wel wat bijzonders als je in een grote, aftandse  4wheeldrive bus moet stappen om omhoog te kunnen. Het ding rammelt en ratelt aan alle kanten maar schudt zich hoestend en proestend een weg naar boven via de oude lavastromen die nu dienen als weggetje. De steile afgronden naast de bus zouden eng kunnen zijn als het uitzicht niet zo betoverend was. Naarmate je hoger komt worden de paden gemarkeerd met grote ijsblokken die met zwarte lava gelardeerd zijn. Met een beetje fantasie lijken ze op chocoladetaartjes met slagroom. Dat het inderdaad een stormachtig dagje is merken we als we uit de bus stappen en bijna gezandstraald worden met lavagruis. Het natuurgeweld van de rokende lavakraters in de verte, de harde wind en het bijna surrealistische landschap van de vulkaan doen je beseffen hoe machtig en krachtig de Etna is. En waarom de vulkaan zo’n belangrijke plaats inneemt op dit Italiaanse eiland.

Verwoestende kracht van lava

Huis met dak overspoeld door lava
Huis bedolven onder lava van de Etna
Dat een lavastroom op zijn weg naar beneden geen rekening houdt met mens of dier wordt nog eens extra duidelijk aan de noordkant van de vulkaan. Hier ligt het landschap en de weg sinds de laatste grootste uitbarsting in 1983 ruim 5 meter hoger. Een stille getuige van wat een spuwende vulkaan teweeg kan brengen is het huis langs de weg, waarvan het dak nog net boven de grond uitsteekt. Alle andere huizen die zich op het pad van de lavastroom bevonden zijn compleet bedolven. Dit huis lag wat hoger en daardoor zijn bovenverdieping en dak nog net zichtbaar. De begane grond is bedekt met een dikke, keiharde zwarte massa. Dat die lavagrond overigens erg vruchtbaar is zie je aan de vele wijngaarden op Sicilië en aan de bloemenpracht die de ruïne omringt.

Lava voor je deur

Huis met lava
Huis met lava voor de deur
We komen langs dezelfde weg nog een andere,indrukwekkender getuige van de uitbarsting tegen. Een huis, dat sinds 1983 enkele meters lager ligt dan de huidige weg, is op wonderlijke wijze gespaard gebleven van de alles bedekkende lavastroom. De kolkende massa kwam letterlijk een meter van de gevel tot stilstand. De bewoners waren op tijd gevlucht, maar hoe gek moet het zijn om terug te keren en vanuit je raam tegen een metershoge lavalaag aan te kijken. En dat 30 jaar later dus nog steeds te doen, want al zijn de scherpe randjes er wel af en is er een keurig hek geplaats, de lavalaag ligt nog steeds een meter voor de gevel. U heeft een portie lava besteld mevrouw? Bezorging tot aan de deur!

Waar moet je kijken?

Uitzicht Etna
Uitzicht Etna
Wandelen op de Etna is fascinerend. De wind in je haar, het lavagruis in je mond en op je gezicht en ogen die niet weten waar ze het eerst moeten kijken. Naar links, rechts, naar boven of juist naar beneden omdat ook het uitzicht naar het dal fascinerend mooi is. Het platform vanwaar je kabelbaan of busje neemt is, uiteraard, een toeristengebied met de onvermijdelijke souvenirwinkeltjes, barretjes en restaurantjes. Maar ach, met als beloning een wandeling in het meest natuurlijke natuurschoon van Sicilië ben je een kniesoor als je daar op let.

Over Siciliaanse topmannen, topattracties en dronken kaasjes

 

Ook naar het indrukwekkende vulkaaneiland Sicilië? Boek de speciale lezersreis van Puur op reis bij Voigt Travel.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder