Spanje favoriet voor zomervakantie 2020

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Actief tijdens de vakantie ©puuropreis_prtui
Actief tijdens de vakantie ©puuropreis_prtui

Wat zijn de trends voor 2020? Spanje is de topbestemming voor de aanstaande zomervakantie, gevolgd door Griekenland. Turkije staat bij de vliegvakanties op 3, voor Curaçao en Egypte. Deze top 5 is samengesteld door onderzoeksbureau Panel Inzicht, dat in opdracht van TUI Nederland 1000 Nederlanders heeft ondervraagd naar het fenomeen ‘vakantietrends’. Daaruit blijkt ook dat digitalisering en duurzaamheid vandaag de dag niet meer zijn weg te denken bij reizen en vakantie.

Uit de studie blijkt dat zowel Spanje als Griekenland een groei met dubbele cijfers laten zien ten opzichte van vorig jaar. Na de inhaalslag van 2019 vlakt de groei van Turkije enigszins af. In de top 5 van vliegvakanties zijn voor 2020 Bulgarije, Tunesië en Marokko interessante nieuwkomers en ‘stijgers-met-stip’. Maar de zonzoeker kijkt ook verder: Curaçao trekt weer veel nieuwe vakantiegangers. Indonesië, en dan met name Bali, claimt inmiddels een vaste plaats binnen de top 5 als het gaat om verre bestemmingen. Ook Suriname groeit in populariteit.

Ook autovakanties zitten behoorlijk in de lift, blijkt uit de TUI-studie. De top 5 van landen waar we zelf graag heen rijden is:

1. Italië
2. Oostenrijk
3. Denemarken
4. Spanje
5. Frankrijk

Italië staat weliswaar al jaren stabiel op 1, maar Oostenrijk verbaast het meest met een groei van meer dan 60 procent en Denemarken neemt ook een spurt met 36 procent. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus, is Kroatië ook onderdeel van de top 5, ten koste van Frankrijk.

Wat verder opvalt, is dat stedenreizen als pakket het goed blijven doen. Doorgaans wordt een citytrip korter voor vertrek geboekt. Er tekent zich een interessante top 5 af, die wordt aangevoerd door Valencia waar 2,5 keer meer mensen heen gaan in vergelijking met vorig jaar! Dan volgen New York, Parijs, Boedapest en Barcelona.

Een bestemming die getipt wordt door TUI voor komende zomer: de Azoren. Deze Portugese eilandengroep, gelegen midden in de Atlantische Oceaan, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Er heerst een gematigd klimaat en de eilanden zijn zeer geschikt om te wandelen en walvissen te spotten.

Andere trends zoals inchecken via een app

Een andere trend is de toenemende digitalisering, ook tijdens de reis. De reisdocumenten uitprinten en in een mapje mee op reis nemen, dat is niet meer van deze tijd. Meer dan driekwart van de ondervraagden (77 procent) zou graag alle praktische informatie over hun reis terug vinden in een app, waarbij 69 procent aangeeft dat zij daarin ook hun digitale reisdocumenten willen ‘bewaren’. Een grote meerderheid dus, die ook via een app wil inchecken (70 procent), bekijken wat er te doen is op vakantie (73 procent) en extra’s regelen (62 procent). Dit geldt niet alleen voor de jongere reizigers, want ook 53 procent van de 60- tot 80-jarige reizigers wil een dergelijke app.

Andere digitale opties die men interessant vindt zijn onder meer de deur van je hotelkamer openen met je telefoon in plaats van met een sleutel (41 procent) of digitaal inchecken in het hotel (34 procent in totaal en zelfs 51 procent van de 30- tot 40-jarigen). En hoe zit het met een papieren reisbrochure versus digitale informatie? Daarover zijn de meningen verdeeld; 41 procent heeft liever een online reisgids of maakt het niet uit en 59 procent bladert nog graag in een papieren reisgids, vooral om ‘inspiratie op te doen’.

Stedentrips

Bewuster eten en meer bewegen

Een groot deel van de vakantiebeleving is verbonden met eten, blijkt ook uit het onderzoek. Liefst 88 procent van de respondenten vindt het belangrijk dat het eten tijdens de vakantie lekker en gevarieerd is, zowel in de accommodatie als in de restaurants in de buurt. De reizigers hechten hier meer waarde aan dan drie jaar geleden. Bewuster eten en bewegen hebben de aandacht in het dagelijkse leven, en dat wordt doorgetrokken tijdens de vakantie.

Steeds meer mensen willen ook (af en toe) vegetarisch eten. Ruim driekwart (76 procent) vindt het fijn om tijdens de vlucht ook voor een vegetarische maaltijd te kunnen kiezen, maar wil wel de optie voor vlees of vis behouden. Slechts 13 procent eet graag ’lekker Hollands’ tijdens de vakantie; opvallend is dat deze voorkeur het grootst is (22 procent) in de categorie 30-40 jaar en dat vooral mannen dit aangeven.

Ook beweging tijdens de vakantie is belangrijk. Niet al te intensief - slechts 19 procent wil een hotel met fitness-faciliteiten - maar 76 procent wil wel dagelijks een stevige wandeling maken en 61 procent geeft aan tijdens de vakantie minimaal twee dagen actief bezig te willen zijn.

Duurzaam en goed zijn voor lokale bevolking

Vakantiegangers vinden het belangrijk dat niet alleen zijzelf genieten, maar dat hun vakantie ook bijdraagt aan het welzijn op de locatie. Het is een hot topic voor 76 procent van de ondervraagden dat de accommodatie goed is voor haar medewerkers en 69 procent wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook wel bij vaart. 62 procent wil dat het hotel actief let op hoe met voedsel om te gaan en verspilling tegen te gaan; dit is zelfs 70 procent in de groep 60-80 jaar. Ruim de helft (53 procent) vindt het belangrijk dat het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft en daarmee bevestigt dat het goed omgaat met mensen en milieu ter plaatse.

De reis naar de accommodatie toe moet voor bijna de helft van de ondervraagden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden en 64 procent wil een keuze hebben tussen vervoersmogelijkheden. De vakantieganger is minder bezig met de ‘uitstootgevolgen’ van de vakantie, maar meer met de manier waarop ter plaatse op de bestemming met de mensen en de natuur wordt omgegaan. 

Stedentrips versus rondreizen

Alle respondenten gaan op vakantie om zelf te genieten, dat is niet verrassend, maar 4 procent wil toch ook graag iets betekenen voor de lokale gemeenschap via vrijwilligerswerk op de bestemming; die bereidwilligheid is het groots onder de vijftigers. 5 procent wil graag iets leren, vooral de twintigers (11 procent). 15 procent denkt aan een vakantie met het hele gezin mét opa en oma, al denkt de leeftijdsgroep 40-50 jaar daar meer aan (17 procent), dan opa en oma zelf (60-80 jaar 13 procent). Als ‘droombestemming’ geven de meeste respondenten Amerika op, vooral de groep tussen 18 en 50 jaar geeft Amerika op als bestemming die ze bovenaan de reiswenslijst hebben staan.

Wat opvalt als we kijken naar een actieve vakantie, is dat maar liefst 13 procent van de ouderen tussen de 60 en 80 jaar van plan is dit jaar zo’n vakantie te boeken; ruim twee keer zoveel als de dertigers (6 procent).

Nederland heeft zin in vakantie, want wel 85 procent geeft aan zeker op vakantie te gaan komende zomer, waarvan een kwart in elk geval een zonvakantie wenst. Opvallend is dat stedentrips populair blijven; 14 procent geeft aan dat zeker in te plannen (al dan niet naast een zonvakantie). In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar is dat zelfs 22 procent. Ook in de boekingscijfers ziet TUI dat het aantal georganiseerde stedentrips voor zomer 2020 fors stijgt. Vooral Valencia en New York zijn populair.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder