Hollands fietsen in New York
Artikelindex
Met een Hollandse fiets onder je billen vanaf de Red Hook in Brooklyn uitkijken op de skyline van Manhattan en Lady Liberty: het is onweerstaanbaar en indrukwekkend. Je wordt stil van de fotogenieke combinatie van water, lucht en skyscrapers. Het is bijna surreëel om de zilte zeelucht op te snuiven terwijl op nog geen mijl afstand het verkeer zich krioelend een weg zoekt door de straten van een stad die nooit slaapt. Wat een fantastische manier om onze ontdekkingstocht door New York te beginnen.
Nederlandse wortels
Wij kozen voor een fietstocht door Brooklyn om New York eens 'anders te ontdekken' en omdat dit stadsdeel enorm booming is. Lange tijd was Brooklyn het 'achtertuintje' van New York en waren de meeste toeristen vooral te vinden in Manhattan. De huizen raakten in verval, en hot en happening was het er al helemaal niet. Maar in de opknapbeurt die New York de laatste jaren ondergaat is Brooklyn gelukkig niet vergeten. De huizen staan er weer fris en fleurig bij en het is geen wonder dat steeds meer New Yorkers en toeristen deze bijzondere wijk ontdekken. Ook zijn er in Brooklyn, net als in de rest van New York fietspaden aangelegd, want ook de New Yorkers hebben ontdekt dat je per stalen ros zoveel sneller door de drukke stad komt dan met de auto. In Brooklyn, wat een Engelse vertaling van Breukelen is, zijn de 'oude' Nederlandse wortels nog overal te vinden: de huizen met hun trappen lijken wat op grachtenpandjes. De straten doen Nederlands aan. En hoe leuk is het dan om, naast die 'oude Nederlandse wortels', ook 'moderne Nederlandse roots' te vinden. En wel in de vorm van Roling Orange bikes. Hier stappen we, met eigenaresse Stella Bronwasser, op een zonnige oktoberdag op een Hollandse fiets voor een rondje Breukelen in New York.
Zwabberende eerste mijl
We zoeken een passende fiets uit, laten zadel en stuur op de juiste hoogte instellen en gaan op pad. Heel gek: hoe gedachteloos je in Nederland op de fiets stapt, in een stad als New York lijkt het de eerste minuten alsof je iets gaat doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je moet wennen aan het verkeer, aan de stad, aan de fiets, de verkeersborden... de eerste mijl leggen we dan ook wat onwennig en zwabberend af. Maar al snel voelt het alsof we nog nooit anders hebben gedaan en is het een kick om 'zomaar' door de straten van Brooklyn te peddelen. Veel van die straten zijn eenrichtingsverkeer. Sommige zijn licht hellend, maar ook voor mensen met weinig conditie goed te doen.
Aan de kade
Onze route loopt vanaf Roling Orange Bikes door het 'hart van Brooklyn' naar Red Hook, het uitzichtpunt op het Vrijheidsbeeld. Dan via de kade langs het water naar de Brooklyn Bridge en vervolgens terug naar de winkel. Al fietsend vertelt Stella over de plannen om vanaf 2013 tours aan te bieden bij de verhuur van fietsen. "Je kunt kiezen voor een route met een kaart, of met een gids. In beide gevallen kom je langs de leukste punten van Brooklyn en wanneer het fietspad langs de haven helemaal klaar is dan komt die ook in het programma. Een van de hoogtepunten is in ieder geval Red Hook, de plek waar je vanaf het land gezien het dichtst bij Lady Liberty staat." Omdat nog niet alle fietspaden helemaal af zijn maken we af en toe een kleine omweg. En dat blijkt prima om even wat te drinken in een van de authentieke kroegjes die Brooklyn rijk is. Dan snel weer op de fiets, door naar Red Hook, waar Lady Liberty lacht ons vanaf haar eiland toelacht. Hier vind je, aan de andere kant van de gebouwen aan de kade, Fairway, de grootste biologische supermarkt van de stad. Een ander markant punt op deze plek zijn de hier geparkeerde oude trams die geen andere functie hebben dan een eigen leven te leiden in de staat waarin ze verworden zijn.
Onder de brug
Via de kade fietsen we, met weer wat omweggetjes, richting dé brug der bruggen: Brooklyn Bridge met als doel het gebied dat ook bekend staat als 'DUMBO' (Down Under the Manhattan Bridge Overpass). Onderweg staan we geregeld stil om prachtige foto's van de skyline van Manhattan te maken. In het parkje onder de brug stroomt het zo tegen het eind van de middag vol met ouders (of au-pairs) met kinderen die nog even een frisse neus komen halen. "DUMBO is enorm populair", weet Stella. "In de zomer zitten mensen aan de waterkant (zwemmen is verboden) en vermaken zich prima met zon, water en het altijd boeiend uitzicht op 'de overkant'." De naast de Brooklyn Bridge gelegen Manhattan Bridge blijkt zeker zo fotogeniek te zijn. Voor we terugfietsen naar de winkel stoppen we nog even bij One Girl Cookies om daar, volgens Stella, de lekkerste eigengemaakte koekjes van New York te eten.
'Ons' Brooklyn
Dan gaan we terug naar Roling Orange Bikes, leveren de fietsen in en maken ons klaar voor de oversteek naar de hectiek aan de andere kant van het water. Doordat we op een zeer relaxte manier kennis maakten met New York voelen we ons er al zo thuis dat we het dolle leven van Manhatten rustig kunnen omarmen. Veel mensen komen voor een paar dagen naar New York en storten zich op de highlights van Manhattan. Vaak zien ze niet meer van Brooklyn dan de brug, waar je uiteraard overheen moet! Maar het is zeker de moeite waard om een uurtje of twee in te plannen voor een fietstochtje door Brooklyn. Je krijgt je zowel letterlijk (de overkant) als figuurlijk (het gevoel) een andere kijk op de stad. En als we later die week vanaf de kade van Manhattan naar de overkant kijken zwaaien we naar Brooklyn. 'Ons' stukje rust in een bruisende stad.