Veilig internetten met een VPN
Heerlijk. Reizen, vakantie, even weg uit de dagelijkse sleur. Een andere omgeving, ander eten, andere dingen doen. Toch willen we ook tijdens de vakantie bereikbaar zijn en verbonden blijven met de ‘wereld’. Email ophalen, sociale media, whatsappen. Wifi is voor veel mensen dan ook een must. Maar net zoals je veilig op vakantie gaat, je huis vakantieproef achterlaat en een goede reisverzekering hebt, wil je ook veilig kunnen internetten. Het gebruik van openbare wifi is zeker niet zonder risico en een VPN biedt dan uitkomst.
Wat is een VPN?
De afkorting staat voor Virtual Private Network, ofwel virtueel privé netwerk. Veel mensen noemen het ook wel de ‘tunnel’, want dat is het eigenlijk. Een VPN-programma is een soort tunnel met beveiligde verbinding tussen je telefoon (of je pc of tablet) en een server in een ander land, waardoor het lijkt of je in dat land bent. Dit kun je bijvoorbeeld in Nederland toepassen om bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix te kijken. Omgekeerd, als een VPN-aanbieder in Nederland servers heeft kun je in het buitenland naar Nederlandse televisieprogramma’s kijken. Maar dus ook om veiliger gebruik te maken van de openbare wifi. Zelf gebruik ik nooit openbare wifi. Vooral omdat je gemakkelijk slachtoffer kunt worden van cybercriminaliteit omdat die openbare wifi-verbindingen niet versleuteld zijn. Je zult niet de eerste zijn die erachter komt dat die handige gratis wifi resulteert in phishing of het compleet gehackt zijn van je telefoon of laptop. Daarnaast moet je vaak ook aanmelden op die openbare netwerken en zijn je gegevens overal bekend en kan je surfgedrag gevolgd worden.
Is VPN dan echt veilig?
Ja, in de eerste plaats omdat alle informatie versleuteld wordt verstuurd. Daarnaast hebben zeker de betaalde versies het beleid dat ze geen informatie van je opslaan en ook niet aan derden verkopen. En omdat je activiteiten niet worden geregistreerd kun je volkomen anoniem surfen. Dat kan nog wel eens voordelig zijn als je bijvoorbeeld vliegtickets wilt kopen. In het ene land kan dat veel voordeliger zijn dan in het andere land. Ben je in een land waar overheidscensuur heerst dan is een VPN handig om die censuur te omzeilen. Ook voor het voeren van online gesprekken is een VPN heel handig omdat niet alle chat-apps een ingebouwde versleuteling hebben en je gesprekken afgeluisterd kunnen worden.
Hoe kies je de beste VPN-aanbieder?
Dat hangt er vanaf wat je zoekt. Wil je bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix in Nederland kunnen kijken en Nederlandse programma’s in het buitenland dan heb je een VPN nodig die dit allemaal biedt. Je hebt betaalde en gratis VPN en het is echt niet moeilijk om bij VPN expert de voor jou beste optie te kiezen. De keus is in ieder geval groot.
Hoe installeer je VPN?
Dat is heel eenvoudig en kun je het beste thuis al doen. Je kiest welke VPN-aanbieder je wilt hebben, registreert jezelf en download vervolgens het pakket/product. Dan kun je verbinding maken met de betreffende server en klaar ben je. Klaar om in Nederland je favoriete buitenlandse programma’s te kijken, klaar om in het buitenland die mooie stedentrip te maken of die heerlijke vakantie te hebben en klaar om je familie en vrienden op een veilige manier te laten weten hoe heerlijk je het hebt. O, en daarvoor hebben we nog wel een tip: soms kun je die leuke vakantiefoto’s beter niet delen op een openbaar profiel op je sociale media om vervelende verrassingen thuis te voorkomen. Inbrekers slapen immers nooit.