Duitse kerstmarkten dichtbij en verder weg

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kerstballen op de kerstmarkten
Kerstballen kopen op de kerstmarkten in Duitsland
In Duitsland gaan dit jaar een aantal kerstmarkten weer door. Voor Nederlanders goed nieuws, want we gaan in december graag een weekendje weg voor een  bezoek aan de Duitse kerstmarkten. In deze coronatijd geldt dat je voor de meeste kerstmarkten in Duitsland een QR-code moet hebben om de markt te mogen bezoeken. Vaak geld de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest), maar er zijn ook plekken waar de 2G-regel (gevaccineerd, genezen) gehanteerd wordt. Ook net over de grens is een aantal sfeervolle kerstmarkten te vinden, dus wanneer je niet wilt hoef je daar niet ver voor te reizen. 

Pak de auto of de trein en ontdek deze gezellige steden.

Kijk vooraf wel of er nog wijzigingen zijn. De kerstmarkten kunnen op het laatste moment afgezegd worden of sluiten vanwege corona.

Duitse kerstmarkten dichtbij

Kerstmarkt in Aken

Nog tot en met 23 november kun je van 11:00 tot  21:00 uur naar de kerstmarkt in Aken. Op deze kerstmarkt geldt het 2G beleid en zijn mondkapjes verplicht/

Kerstmarkt & Bauhaus in Celle 

Op vier uur rijden vanaf Utrecht bereik je de kerstmarkt in de historische binnenstad van Celle. Deze stad in Nedersaksen heeft niet alleen prachtige vakwerkhuizen en bezienswaardigheden uit de baroktijd, het stadsbeeld wordt ook bepaald door de Bauhaus-architectuur van Otto Haesler. Hij bouwde hier onder andere huizen, een basisschool en cafés. Ook is er een museum gewijd aan het werk van deze architect. De kerstmarkt is nog tot en met 26 december 2021.

Kerstmarkt in het romantische Moers

In de adventstijd ruikt de Kastellplatz in het centrum van Moers, een uur rijden vanaf Nijmegen, een maand lang naar glühwein, geroosterde amandelen en kaneel. Hier geniet je op de kerstmarkt van traditionele specialiteiten als Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes) en Lebkuchen (kerstkoekjes). Ook is er een grote ijsbaan en een dagelijks wisselend podiumprogramma. Voor nog meer romantiek bezoek je het museum in slot Moers en het bijbehorende park in Engelse landschapsstijl. In het museum is een tentoonstelling te zien over prins Maurits van Oranje, die de stad in 1597 tijdens het Beleg van Meurs veroverde. Dit jaar is de kerstmarkt nog tot en met 22 december 2021.

Slaap in de mooiste kerstaccommodaties

Kerstmarkt in sprookjessfeer in Hattingen

Het is slechts iets meer dan twee uur reizen vanaf Utrecht naar de kerstmarkt in de middeleeuwse binnenstad van Hattingen. Hier geniet je tussen de vakwerkhuizen van een sprookjesachtige kerstsfeer. Het hoogtepunt vindt dagelijks om 17.00 uur bij het oude stadhuis plaats: Vrouw Holle opent dan een van de 24 ramen van de adventskalender, laat het gouden munten regenen door haar kussens uit te kloppen en leest verhalen voor. Een sprookjesstraat en uiteraard ook een kerststal maken het plaatje compleet. De kerstmarkt van Hattingen is tot en met 22 december 2021 en hier geldt de 2G-regel.

Kerstmarkt in het Sauerland 

Ook het Duitse stadje Soest in het Sauerland, vlakbij Dortmund, heeft een kerstmarkt in de historische binnenstad. Tussen groene zandstenen kerken, vakwerkhuizen, de dom en het stadhuis staan zo’n honderd houten kraampjes. Je vindt er een uitgebreide keuze aan handgemaakte kerstcadeaus, met onder andere houtsnijwerk uit het Ertsgebergte, educatief houten speelgoed, prachtige kerstboomdecoraties en allerlei specerijen. De kerstmarkt is tot en met 22 december 2021.
 

Kerstmarkt in een kasteel

Op slechts iets meer dan 50 kilometer van Roermond vind je de kerstmarkt in Schloss Dyck in Jüchen. Voor je kerstinkopen kun je hier in het kasteel bij maar liefst 160 kraampjes terecht. Op de binnenplaats is er een traditionele oosterse bazaar waar onder meer kerstversiering, sieraden, kleding, woonaccessoires en kunstnijverheid worden verkocht. En in de Engelse landschapstuin speelt een amateurgezelschap het kerstverhaal na, waarin zelfs de engel niet ontbreekt. Elk weekend tot en met 19 december 2021.

Kerstmarkt in historisch Mainz 

De kerstmarkt in Mainz is in minder dan vier uur met de trein vanaf Utrecht bereikbaar. Tot en met 23 december 2021 slenter je langs zo’n honderd feestelijk versierde kraampjes. In een historisch decor, met de 1000 jaar oude kathedraal St. Martin op de achtergrond, kun je bijzondere handgemaakte kerstcadeaus - variërend van houten speelgoed tot sieraden - kopen en zie je hoe deze geschenken worden gemaakt. Ook de gotische kerk Sint-Stefanus - met zijn moderne gebrandschilderde ramen van kunstenaar Marc Chagall - is een bezoek waard.

Kerstmarkt Dusseldorf

Duitse kerstmarkten verder weg

Kerstmarkt in onvergetelijk Maagdenburg 

Meer dan een miljoen lampjes en 100 kilometer feestverlichting maken Maagdenburg deze winter voor het eerst tot een onvergelijkelijke lichtstad. Als de kersttijd begint, veranderen de verlichte huizen, fonteinen en pleinen in het centrum de stad in een glinsterend wonderland dat tot in februari blijft bestaan. Er zijn rondleidingen die je langs maar liefst 60 fonkelende, levensgrote sculpturen voeren en je zo een beeld geven van de levende geschiedenis van de 1.200 jaar oude stad. Dat je schitterende kerstfoto’s kunt maken spreekt voor zich. De kerstmarkt is tot en met 29 december. Op 24 en 25 december gesloten.

Lees hier alles over de gulle lach van Maagdenburg

Zeven kerstmarkten in Potsdam 

Kerstmis betekent voor Potsdam dat de stad zich nog meer dan de rest van het jaar bezint op zijn culturele wortels. Niet alleen in de historische binnenstad wordt tot en met 29 december 2021 een schitterende, grote kerstmarkt gehouden, ook andere locaties bereiden zich voor op de kersttijd. In Potsdam nodigen zeven kerstmarkten je uit om te komen ontdekken hoe breed het culturele aanbod hier is. Als je hier niet voor je kerstcadeaus slaagt weten we het ook niet meer.
 

Kerstmarkt in Augsburg met engelen en UNESCO-Werelderfgoed

Sinds dit jaar maakt Augsburg deel uit van het Werelderfgoed van de UNESCO. Tot de monumenten die als Werelderfgoed zijn aangewezen, behoort ook de Augustusbrunnen op de Rathausplatz. Rondom deze fontein wordt nog tot en met 24 december 2021 een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland gehouden. Het stadhuis in renaissancestijl, de Perlachturm en de sfeervol verlichte herenhuizen vormen de romantische omlijsting van deze markt. Hoogtepunt is het 'Augsburger Engelesspiel' in de ramen van het stadhuis. Een gevarieerd evenementenprogramma maakt de weken voor Kerstmis bijzonder sfeervol. En wat te denken over de kerstsfeer in Berlijn
 

Nog meer gezellige hotels in een van deze Duitse steden

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder