Inpakken en wegwezen? Zo werkt het niet meer

0.6875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vliegtuig in de luchtLange wachtrijen bij de incheckbalies. Veiligheidscontroles waarbij je nog net niet in je ondergoed hoeft te staan. Onbeschofte passagiers, stoelen waar zelfs ik met mijn amper 1.65 mijn knieën niet fatsoenlijk kwijt kan en eten aan boord waar de honden geen brood van lusten. Als er uberhaupt al iets geserveerd wordt. En dan die bagageregels... nee. 'Vroeger' was vliegen veel leuker.

 

Ja. Ik ben van de generatie die nog meemaakte dat er gewoon bestek was aan boord. Dat je drinken geserveerd werd in glazen. Dat je mocht roken. Overigens, dat dit niet meer mag vind ik wel een positieve verandering. O, en dat er steeds meer maatschappijen wifi hebben in de lucht ook wel fijn, zeker als het entertainment te wensen over laat.

Is dit nu te negatief?

Ja en nee. Ja omdat er nu zoveel te klagen is. En nee, omdat het de werkelijkheid is. Alle cijfers en onderzoeken die er te vinden zijn over vliegen en de luchtvaart tonen aan dat het wereldje behoorlijk veranderd is. Voor een deel omdat passagiers zich steeds onbeschofter gedragen en niet alleen voor het personeel, maar ook voor hun medereizigers een pain in the ass zijn. Een andere oorzaak dat vliegen eigenlijk niet leuk meer is (tenzij in business class, maar ja...) zijn de veranderde eisen en normen van de luchtvaartmaatschappijen.

Proppen en stouwen

b_115_150_16777215_00_images_stories_diversen_koffertje.jpgWe willen allemaal voor een dubbetlje op de eerste rij. Willen goedkoop vliegen, dus moeten er zoveel mogelijk passagiers in het vliegtuig worden gepropt op stoeltjes waar een peuter zijn kontje nog niet kan keren. Je koopt een basic ticket. Want die eerste rij voor dat dubbeltje bestaat al lang niet meer. Want mag het ticket wel goedkoop lijken, luchtvaartmaatschappijen vragen geld voor bijna alles: drinken, eten, een stoel met wat normalere afmetingen/meer beenruimte én het meenemen van bagage. Dat gaat veelal per gewicht en voor handbagage ook nog eens per afmeting. Stouwen dus. En dat zie je terug in de overvolle handbagagekoffers. Die overigens ook steeds vaker geweerd worden in de cabine omdat ze te zwaar zijn.

Natuurlijk is er de kunst van het travelling light. Die ik helaas ook nog niet volledig beheers, maar serieus, ik heb net een weekje Amerika geboekt en moet bijbetalen voor het inchecken van een koffer. Alsof je alleen met een tandenborstel een week weg kunt. Het mee te nemen gewicht heb ik bepaald op 20 kilo. Dat lijkt me voor een week meer dan voldoende, maar ga maar eens met 2 kinderen 3 weken op reis. Dan kom je er echt niet met een tasje van 50 x 40 dat maar 8 kilo mag wegen. En boek je wel een goedkoop ticket, maar moet uiteindelijk soms wel over de 100 euro aan bagage bijbetalen waardoor goedkoop nog maar relatief is. En dan die stress vooraf: krijg je alles mee? 

Heb ik sterkte nodig?

Nee, de tijd van zorgeloos inpakken, een uurtje van tevoren inchecken en prettig wegwezen is voorbij. Waarom dan nog vliegen? Omdat het simpelweg soms de enige manier is om te komen op een bestemming waar je wilt zijn of naar toe moet.
Ik vlieg vaak, maar binnenkort voor het eerst met TUI. Simpelweg omdat deze maatschappij de enige was met een ticket op de door mij gewenste (lees nodige) datum en tijd. Geregeld wensen mensen die dit horen mij 'sterkte'. We gaan het zien. Ik heb mijn bagage en special meal geregeld.  Ik  drink geen alcohol, let er op dat ik mijn stoel niet naar achteren beuk, stap fris gewassen aan boord en bezorg anderen geen overlast. Hopen dat ik die 'sterkte' niet nodig heb.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder