Inpakken en wegwezen? Zo werkt het niet meer

0.6875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vliegtuig in de luchtLange wachtrijen bij de incheckbalies. Veiligheidscontroles waarbij je nog net niet in je ondergoed hoeft te staan. Onbeschofte passagiers, stoelen waar zelfs ik met mijn amper 1.65 mijn knieën niet fatsoenlijk kwijt kan en eten aan boord waar de honden geen brood van lusten. Als er uberhaupt al iets geserveerd wordt. En dan die bagageregels... nee. 'Vroeger' was vliegen veel leuker.

 

Ja. Ik ben van de generatie die nog meemaakte dat er gewoon bestek was aan boord. Dat je drinken geserveerd werd in glazen. Dat je mocht roken. Overigens, dat dit niet meer mag vind ik wel een positieve verandering. O, en dat er steeds meer maatschappijen wifi hebben in de lucht ook wel fijn, zeker als het entertainment te wensen over laat.

Is dit nu te negatief?

Ja en nee. Ja omdat er nu zoveel te klagen is. En nee, omdat het de werkelijkheid is. Alle cijfers en onderzoeken die er te vinden zijn over vliegen en de luchtvaart tonen aan dat het wereldje behoorlijk veranderd is. Voor een deel omdat passagiers zich steeds onbeschofter gedragen en niet alleen voor het personeel, maar ook voor hun medereizigers een pain in the ass zijn. Een andere oorzaak dat vliegen eigenlijk niet leuk meer is (tenzij in business class, maar ja...) zijn de veranderde eisen en normen van de luchtvaartmaatschappijen.

Proppen en stouwen

b_115_150_16777215_00_images_stories_diversen_koffertje.jpgWe willen allemaal voor een dubbetlje op de eerste rij. Willen goedkoop vliegen, dus moeten er zoveel mogelijk passagiers in het vliegtuig worden gepropt op stoeltjes waar een peuter zijn kontje nog niet kan keren. Je koopt een basic ticket. Want die eerste rij voor dat dubbeltje bestaat al lang niet meer. Want mag het ticket wel goedkoop lijken, luchtvaartmaatschappijen vragen geld voor bijna alles: drinken, eten, een stoel met wat normalere afmetingen/meer beenruimte én het meenemen van bagage. Dat gaat veelal per gewicht en voor handbagage ook nog eens per afmeting. Stouwen dus. En dat zie je terug in de overvolle handbagagekoffers. Die overigens ook steeds vaker geweerd worden in de cabine omdat ze te zwaar zijn.

Natuurlijk is er de kunst van het travelling light. Die ik helaas ook nog niet volledig beheers, maar serieus, ik heb net een weekje Amerika geboekt en moet bijbetalen voor het inchecken van een koffer. Alsof je alleen met een tandenborstel een week weg kunt. Het mee te nemen gewicht heb ik bepaald op 20 kilo. Dat lijkt me voor een week meer dan voldoende, maar ga maar eens met 2 kinderen 3 weken op reis. Dan kom je er echt niet met een tasje van 50 x 40 dat maar 8 kilo mag wegen. En boek je wel een goedkoop ticket, maar moet uiteindelijk soms wel over de 100 euro aan bagage bijbetalen waardoor goedkoop nog maar relatief is. En dan die stress vooraf: krijg je alles mee? 

Heb ik sterkte nodig?

Nee, de tijd van zorgeloos inpakken, een uurtje van tevoren inchecken en prettig wegwezen is voorbij. Waarom dan nog vliegen? Omdat het simpelweg soms de enige manier is om te komen op een bestemming waar je wilt zijn of naar toe moet.
Ik vlieg vaak, maar binnenkort voor het eerst met TUI. Simpelweg omdat deze maatschappij de enige was met een ticket op de door mij gewenste (lees nodige) datum en tijd. Geregeld wensen mensen die dit horen mij 'sterkte'. We gaan het zien. Ik heb mijn bagage en special meal geregeld.  Ik  drink geen alcohol, let er op dat ik mijn stoel niet naar achteren beuk, stap fris gewassen aan boord en bezorg anderen geen overlast. Hopen dat ik die 'sterkte' niet nodig heb.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder