Top 10 Europese steden voor een 'workation'

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Workation
©PR-Holidu-Unsplash

Workations, het is een ideale combinatie van op reis gaan én werken op bestemming die steeds populairder wordt. De hoogste tijd dus om uit te zoeken in welke Europese steden je werk en plezier het beste kunt combineren. 

Zeker voor wie de mogelijkheid heeft om in een andere stand of land te werken zijn er heel veel mogelijkheden. De 'workation', een samentrekking van de woorden ‘work’ en ‘vacation’ zegt het al, tijdens een workation combineer je je gangbare werkzaamheden met een vakantie; je reist naar een nieuwe bestemming waar je van daaruit in elk geval een deel van je verblijf achter je laptop kruipt. Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft een ranglijst samengesteld van de beste steden voor een reis met rust, plezier en ook ook voor werk.

Mix tussen werk en vakantie

Het is niet helemaal een volwaardige vakantie omdat je nog steeds e-mails te doen hebt en taken uit te voeren, maar het biedt wel een verandering van omgeving en de kans om buiten de werkuren om te ontspannen weg van huis. Tijdens een workation kun je meer tijd besteden aan het bezoeken van (verre) familieleden of het verkennen van een bestemming zonder al je vakantiedagen te hoeven opgebruiken. En hoewel het concept al lang voor de coronapandemie bestond, is het nu door de opkomst van werken op afstand voor veel mensen de ideale keus gebleken.

Workation Index

In de gloednieuwe 'Workation Index' vind je een ranglijst van de beste steden ter wereld en in Europa waar je werk en plezier ideaal kunt combineren. De index is samengesteld door een aantal factoren te analyseren die voor elke telewerker belangrijk zijn, en we hebben vervolgens vastgesteld welke steden over de hele wereld het beste scoren op deze factoren. Hieronder vielen de maandelijkse kosten van een appartement met één slaapkamer, het aantal activiteiten die er te doen zijn met een beoordeling van 4 sterren of hoger, de kosten van een drankje na het werk, het gemiddelde aantal uren zonneschijn en, het allerbelangrijkste, de snelheid van de internetverbinding.

De top 10 van Europa

LissabonMichaela_Loheit_via_Flickr.jpg

1. Lissabon

Lissabon bezet de derde plaats in de wereldranglijst, van de beste steden voor een "workation", en de eerste in de Europese ranglijst. Hoewel de Portugese hoofdstad in de verschillende categorieën niet in de top tien eindigde, leverde de relatief hoge score in alle categorieën de gouden medaille op in het Europese klassement, en terecht. Lissabon is een stad met vele facetten: het is de geboorteplaats van heerlijke pastel de nata, goede goedkope wijn en het bruist van de energie bij het geluid van fado dat de straten vult. De stad biedt externe werknemers ook gemakkelijke toegang tot een aantal stranden die net buiten het hotel liggen. Perfect voor een vroege ochtend of late namiddag zwemmen, vooral omdat taxi's slechts ongeveer € 0,47 per km kosten.

2. Barcelona

De op een na grootste stad van Spanje, Barcelona, ​​eindigt op de tweede plaats in Europa en op de vierde plaats internationaal. De unieke architectuur van de stad, met dank aan ontwerpers zoals Gaudi, heeft het een plaats opgeleverd in de top 10 van meest instagrambare steden, met meer dan 62 miljoen foto's die zijn gepost met de hashtag #Barcelona. De indrukwekkende gebouwen van Gaudi, zoals de Sagrada Familia en Park Güell, zijn zeker de moeite waard, net als de 2.737 andere dingen om te doen in Barcelona met een beoordeling van 4 sterren en hoger. Als het tijd is om aan het werk te gaan, heeft de stad na Londen het grootste aantal co-working spaces in Europa en staat daarmee op de zevende plaats wereldwijd. De internetsnelheid in Barcelona is ook indrukwekkend gezien de bevolking van meer dan 5 miljoen mensen, met  een gemiddelde van 37 Mbps.

3. Boedapest

Net als Lissabon stond Boedapest voor geen van de afzonderlijke werk- of vakantiecategorieën in de top 10, maar de sterke scores over de hele linie zorgden ervoor dat de Hongaarse stad de gedeelde vijfde plaats inneemt. Zoek je warm weer dan is Boedapest niet de beste gok. De stad krijgt gemiddeld minder dan 2000 uren zon per jaar. Maar wat het mist aan zonnestralen, maakt het zeker goed met de prijs voor drankjes. Voor liefhebbers van een goede bak koffie is Boedapest een prima uitvalsbasis, want een schuimige cappuccino kost gemiddeld maar € 1,40. De stad is ook een goede keuze voor iedereen die van een drankje na het werk houdt. Twee pinten lokaal bier kosten ongeveer € 2,81.

4. Istanbul

Istanbul staat op een omstreden vierde plaats op de Europese lijst, omdat de stad technisch gezien over twee continenten is verdeeld - Europa en Azië. De hoofdstad van Turkije werd in 2010 echter uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor de stad volgens ons zijn plaats op deze lijst verdient. Vorig jaar bezochten meer dan 31,4 miljoen toeristen de stad, wat het enorme aantal Instagram-foto's met de hashtag #Istanbul verklaart - meer dan 116 miljoen, om precies te zijn.

BoekarestFlorin_Stanciu_via_Flickr.jpg

5. Boekarest

Op de vijfde plaats in de top vijf van Europese steden voor een werkvakantie staat Boekarest. De levendige en drukke hoofdstad van Roemenië heeft de laatste jaren een grote comeback gemaakt en heeft veel te bieden voor telewerkers: een van de snelste wifi-snelheden ter wereld met 54 Mbps, goedkope taxitarieven van gemiddeld € 0,41 per km en twee pinten lokaal bier voor ongeveer € 3,25 - een koopje!

6. Madrid

Op de zesde plaats vinden we Madrid, de hoofdstad van Spanje en thuishaven van de Spaanse koninklijke familie en de Spaanse regering. Het is de grootste stad van het land, met honderden attracties. Geen wonder dus dat het aantal posts met hashtag #Madrid zo hoog is; 44 miljoen om precies te zijn. De Spaanse stad kon dus zeker niet missen in deze Europese ranking.

7. Sofia

De Bulgaarse hoofdstad Sofia eindigt op een verrassende zevende plaats in de Europese ranking. De stad kreeg haar naam aan het begin van de 15e eeuw en is afgeleid van de kerk van St. Sophia (wijsheid). Sofia's wapenschild werd ontworpen in 1900. Het motto van de stad "Raste no ne stare" (groei maar word niet oud) werd een jaar later toegevoegd. Geniet in Sofia van goedkope biertjes na het werk voor maar € 3, --!

8. Krakau

Op de achtste plaats vind je de Poolse stad Krakau. Het is een van de oudste steden in Polen en het staat vol met spectaculaire gebouwen die, voor een groot deel, aan de Tweede Wereldoorlog zijn ontsnapt. Hoewel ze al honderden jaren oud zijn, zijn ze goed bewaard gebleven en zeker de moeite waard om te verkennen. Na een stadstour kun je genieten van een heerlijke Poolse maaltijd voor slechts € 6,59.

9. Belgrado

De Servische hoofdstad Belgrado staat op de negende plaats in de Europese ranking. Een heel veelzijdige bestemming, met aan de ene kant een stad vol met nachtleven, disco's, bars en feesten, en aan de andere kant, een stad vol geschiedenis en verhalen, als een van de oudste steden van Europa. Je moet gewoon gaan en de stad voor jezelf ontdekken. Na een zware nacht, geniet je van een heerlijke kop koffie voor slechts  € 1,54.

PraagPedro_Szekely_via_Flickr.jpg

10. Praag

Op de tiende en laatste plaats van deze ranglijst, staat de Tsjechische hoofdstad Praag. De stad is beroemd om zijn goed bewaarde kastelen, barokke en gotische kathedralen, middeleeuwse pleinen en bruggen, maar ook om de goede, moderne clubs en bruisend nachtleven. Het staat bekend om zijn eeuwenoude geschiedenis en cultureel erfgoed, waar het middeleeuwse hart van Europa nog steeds voelbaar is in de geplaveide straten. Het is niet verrassend dat er meer dan 2.342 activiteiten zijn waarvan je hier van kunt genieten!

Nederlandse steden in de Workation Index

Zowel Amsterdam als Rotterdam komen voor in de Workation Index; Amsterdam eindigt in de Europese ranglijst op de 43e en in de internationale ranglijst op de 112e plek (van de 150). Rotterdam eindigt in de Europese lijst op de 55e en in de internationale ranglijst op de 128e plaats.

Methodologie:

Voor het samenstellen van de Workation Index is een lijst gemaakt van meer dan 150 landen samengesteld aan de hand van 'De 100 beste steden ter wereld" van bestcities.org en diverse andere bronnen. Vervolgens is elke stad op de volgende factoren geanalyseerd:

Werk:

  • Internetverbinding: gemiddeld WiFi mbps per seconde,
  • Werkruimtes: Aantal co-working spaces,
  • Caffeine: Gemiddelde prijs van een kop koffie,
  • Reiskosten: Gemiddelde taxiprijs per km2,
  • Drankjes na het werk: Gemiddelde prijs van 2 biertjes in een bar

Vakantie:

  • Huisvesting: Gemiddelde prijs van een flat met 1 slaapkamer per maand,
  • Voedsel: gemiddelde kosten van een maaltijd in een plaatselijk middenklasse restaurant,
  • Het weer: gemiddeld aantal uren zonneschijn
  • Toeristische attracties: Aantal 'Things to do' op Tripadvisor
  • Instagrammability: Aantal foto's met #cityname.

Er zijn verschillende geloofwaardige bronnen gebruikt om gegevens te vinden voor elk van de bovenstaande categorieën. Vervolgens zijn de landen gerangschikt van eerste naar laatste op basis van gebaseerd op deze gegevens. Omdat sommige factoren belangrijker zijn dan andere, zijn de scores voor "co-working spaces", "accommodatie" en "zon/klimaat" dubbel gewogen, terwijl de belangrijkste factor "Snelheid internetverbinding" driemaal zo zwaar weegt. Daarna zijn de scores bij elkaar opgeteld om een totaalscore te krijgen, voordat landen op basis van deze algemene en eindscore. Naast deze Europese ranking is er een wereldwijde ranking.

 
 

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder