Servië: Belgrado en andere parels op de Balkan

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Servië Kerk

Servië timmert hard aan de weg om ontdekt te worden als vakantieland. Wie de geschiedenis bestudeert weet dat het land door de eeuwen heen deel uitmaakte van verschillende andere landen. Al die invloeden vind je zeker terug in de Servische hoofdstad Belgrado, waar pompeuze gebouwen uit tijden van koninklijke heersers gebroederlijk naast monsterlijke bouwwerken uit de communistische periode staan. Geupdate in april 2020.

Belgrado, stad aan twee rivieren

b_200_150_16777215_00_images_stories_servie_servie-overzicht.jpg

De oude kern van Belgrado ligt op een berg aan de rechteroever van zowel de rivier de Donau als de Sava. Vanaf het Kalemegdanfort ligt de stad letterlijk aan je voeten, zie je het punt waar de twee rivieren samensmelten en heb je zicht op het nieuwe gedeelte van Belgrado, aan de linkeroever van de rivier. De groei van de stad maakte uitbreiding noodzakelijk. Vooral onder het bewind van Josip Broz Tito verschenen in rap tempo grote kantoorpanden en foeilelijke appartementen. En hoe groter hoe beter, zoals het beeldbepalend gebouw waarin voorheen het hoofdkwartier van de communistische regering gehuisvest was. Het gebouw oogt imposant omdat het gemaakt lijkt van staal en glas. Schone schijn en 'build to impress', want de binnenkant bestaat uit steen en aluminium.

Het leven speelt zich in Belgrado grotendeels op straat af. De talloze terrasjes zitten altijd vol mensen en ook in de autovrije winkelstraat is het om tien uur ’s avonds nog druk. In deze ontspannen, relaxte sfeer kun je je de oorlog van eigenlijk nog maar zo kort geleden, bijna niet voorstellen. Toch is de schade op een aantal plekken nog steeds zichtbaar.

Kijkje in de stad

Gelukkig hoef je in Belgrado toch niet te zoeken naar ‘authentiek’ materiaal. Zoals het beroemde koffiehuis ‘Znak Pitanja’, ofwel ‘het vraagteken’. Dit uit 1830 stammend restaurantje ligt vlakbij het oude paleis. De oorspronkelijke naam werd door de toenmalige kerkvorst niet gewaardeerd en daarom schilderde de eigenaar een vraagteken als naam op de gevel.
Graf tito
Graf Tito
En dan natuurlijk het graf van Tito. Onder een wit marmeren plaat rust het lichaam van de man die Joegoslavië tot één land maakte. Hij kreeg vele cadeaus van staatshoofden en de bevolking. Deze zijn te zien in het naastgelegen museum. 
Loop ook eens naar de kerk van Saint Sava, de beschermheilige van Belgrado. Het is de een na grootste orthodoxe kerk in Europa en geldt voor veel Serven als symbool van onafhankelijkheid. De Serven brachten het geld voor de bouw van de kerk zelf bij elkaar. In het Royal Palice kun je de geschiedenis zien en opsnuiven in de vele zalen. Meld je wel vooraf aan bij het toeristenbureau! 

Groen in de stad

ServiëBelgrado barst van de parken die druk gebruikt worden. Verliefde stelletjes zitten op een bankje in de schaduw. Moeders met kinderen stoppen bij een van de speeltuintjes, en bij de kraampjes en stalletjes is van alles te koop. Typisch parkbeeld: een groepje mannen dat een potje schaak speelt. Het gaat er schijnbaar heftig aan toe. Je denkt dat er veel geld op het spel staat, maar er wordt gespeeld om de eer. En die eer is voor het trotse Servische volk erg belangrijk.
 

Groen buiten de stad

Wil je een dagje 'naar buiten' ga dan naar Ada Ciganlija. Dit achthonderd hectare grote eiland in de Savarivier is een waar walhalla voor sporters. Ook strandliefhebbers komen aan hun trekken. Het eiland heeft zelfs een klein naturistenstrand. Ada Ciganlija is een ecologisch, autovrij eiland. Geen zin om te lopen? Neem dan het stoomtreintje dat over het eiland rondrijdt en stap uit op een van de achttien stops. 

Veilig nachtleven

VleesBelgrado heeft een bruisend nachtleven. Vooral langs de oevers van de Donau en de Sava vind je veel barretjes, clubs en restaurants. Heel apart zijn ook de verlichte drijvende restaurants waar je vanaf het water een prachtig zicht op de stad hebt. Maaltijden in Servië bestaan vooral uit veel vlees, klaargemaakt op allerlei manieren. De hoeveelheden zijn enorm. Geen zielig kipfiletje, maar grote schalen worstjes en gegrild vlees. Vegetariërs moeten heel wat moeite doen voor een vleesloze schotel! Gelukkig zijn er salades in overvloed. En als culinaire tip: probeer ook eens traditionele Servische gerechten als Kaymak, vergelijkbaar met geklopte kaas/room of de Prebranac, een bijzondere bonenschotel. 
 

Servische platteland

b_350_162_16777215_00_images_stories_servie_wijn_servie.jpgOok buiten Belgrado heeft Servië heel wat te bieden Wist je bijvoorbeeld dat er in Servië prima wijn wordt gemaakt? Ook zijn er door het hele land verspreid talloze spa’s en wellnesscentra, vooral gericht op verlichting of herstel van medische aandoeningen. Zoals bijvoorbeeld in de Banja Koviljaca, waar het sulfaatrijke water weldadig is voor reumatische aandoeningen of spierpijnen. Of de Vrnjacka Banja spa waar aan de verschillende hete en koude bronnen verjongende krachten worden toegeschreven! 

Het verleden leeft

b_350_263_16777215_00_images_stories_servie_servie-was.jpgb_350_263_16777215_00_images_stories_servie_Non.jpgBijzonder is ook vakantiegebied rond Partizanske Vode. In dit kleine stadje vind je veel restaurants en hotels. Sommige zijn modern en comfortabel, in andere waan je je zonder veel moeite in een communistisch vakantiekamp. De streek staat bekend om de medicinale kruiden en wie geïnteresseerd is in met prachtige iconen en fresco’s versierde kloosters en kerken kan in dit gebied zijn hart ophalen. Met een beetje geluk spot je in de tuinen een stokoude non of monnik die de graven verzorgt. Een onwerkelijk plaatje.

b_350_263_16777215_00_images_stories_servie_servie-terras.jpg

b_350_263_16777215_00_images_stories_servie_servie-hotel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Landschap Servie
Landschap Servië

Een populaire toeristische attractie is de Sargan stoomtrein in Mokra Gora die zich in de vorm van een ‘acht’ door de berg heenslingert. Tip: stap bij de eerste halte uit en wacht op het platform tot je de trein de tunnels in en uit ziet gaan. Geniet van het uitzicht, loop dan door de tunnel, neem het pad naar beneden en stap op het andere station weer in. Een andere toeristische attractie is het etnische dorpje Sirogojno. Een aantal huisjes uit vroeger tijden is hier herbouwd en in het naastgelegen park kun je overnachten in een van de hutten. Vanuit Sirogojno kijk je uit op het door filmregisseur Emir Kusturica gebouwde filmdorp Drvengrad. Leuk als je een kwartiertje over hebt, maar niet echt spannend. 

Novi Sad

ServieDeze tweede grote stad van Servië ligt in het vruchtbare laagland van Voivodina, in het noorden van het land. De stad is minder hectisch dan Belgrado, maar ook hier speelt het leven zich grotendeels buiten af. Gelegen aan de Donau heb je vanaf fort Petrovaradin een prachtig uitzicht over de stad. Ook hier vind je weer een mix van de verschillende culturen en invloeden van volkeren, die meer dan zeshonderd jaar lang strijd voerden om de heerschappij. Novi Sad staat ook bekend om de diverse grote festivals, waarvan het Exit muziekfestival wereldwijd bekend is. In de vele restaurants en op de terrasjes wordt vaak livemuziek gespeeld door de tamburitza- en trompetorkesten.
 

Pareltjes op de Balkan

Wie een luxe all-inclusive strandvakantie wil, heeft in Servië niets te zoeken. Wil je net even iets anders en de moeite nemen om wat verder te kijken, dan vind je onverwachte pareltjes in een land dat hard bezig is om zich op de toeristische kaart te zetten. 

Feiten

  • Servië heeft circa 7,5 miljoen inwoners. Twee miljoen van hen wonen in Belgrado.
  • Het land heeft een landklimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 30 graden.
  • De officiële taal is het Servisch maar vrijwel alle jongeren spreken ook Engels. Het schrift is Cyrillisch maar ook het Latijns wordt gebruikt.
  • De meeste mensen zijn Christelijk Orthodox. Door alle invloeden zijn daanaast ook vrijwel alle andere religies vertegenwoordigd.

Booking.com

b_350_263_16777215_00_images_stories_servie_Servie-kloostertuin.jpg

b_350_263_16777215_00_images_stories_servie_servie-vissen.jpg

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder