Servië: Belgrado en andere parels op de Balkan
Servië timmert hard aan de weg om ontdekt te worden als vakantieland. Wie de geschiedenis bestudeert weet dat het land door de eeuwen heen deel uitmaakte van verschillende andere landen. Al die invloeden vind je zeker terug in de Servische hoofdstad Belgrado, waar pompeuze gebouwen uit tijden van koninklijke heersers gebroederlijk naast monsterlijke bouwwerken uit de communistische periode staan. Geupdate in april 2020.
Belgrado, stad aan twee rivieren
De oude kern van Belgrado ligt op een berg aan de rechteroever van zowel de rivier de Donau als de Sava. Vanaf het Kalemegdanfort ligt de stad letterlijk aan je voeten, zie je het punt waar de twee rivieren samensmelten en heb je zicht op het nieuwe gedeelte van Belgrado, aan de linkeroever van de rivier. De groei van de stad maakte uitbreiding noodzakelijk. Vooral onder het bewind van Josip Broz Tito verschenen in rap tempo grote kantoorpanden en foeilelijke appartementen. En hoe groter hoe beter, zoals het beeldbepalend gebouw waarin voorheen het hoofdkwartier van de communistische regering gehuisvest was. Het gebouw oogt imposant omdat het gemaakt lijkt van staal en glas. Schone schijn en 'build to impress', want de binnenkant bestaat uit steen en aluminium.
Het leven speelt zich in Belgrado grotendeels op straat af. De talloze terrasjes zitten altijd vol mensen en ook in de autovrije winkelstraat is het om tien uur ’s avonds nog druk. In deze ontspannen, relaxte sfeer kun je je de oorlog van eigenlijk nog maar zo kort geleden, bijna niet voorstellen. Toch is de schade op een aantal plekken nog steeds zichtbaar.
Kijkje in de stad
En dan natuurlijk het graf van Tito. Onder een wit marmeren plaat rust het lichaam van de man die Joegoslavië tot één land maakte. Hij kreeg vele cadeaus van staatshoofden en de bevolking. Deze zijn te zien in het naastgelegen museum.
Loop ook eens naar de kerk van Saint Sava, de beschermheilige van Belgrado. Het is de een na grootste orthodoxe kerk in Europa en geldt voor veel Serven als symbool van onafhankelijkheid. De Serven brachten het geld voor de bouw van de kerk zelf bij elkaar. In het Royal Palice kun je de geschiedenis zien en opsnuiven in de vele zalen. Meld je wel vooraf aan bij het toeristenbureau!
Groen in de stad
Groen buiten de stad
Veilig nachtleven
Servische platteland
Het verleden leeft
Bijzonder is ook vakantiegebied rond Partizanske Vode. In dit kleine stadje vind je veel restaurants en hotels. Sommige zijn modern en comfortabel, in andere waan je je zonder veel moeite in een communistisch vakantiekamp. De streek staat bekend om de medicinale kruiden en wie geïnteresseerd is in met prachtige iconen en fresco’s versierde kloosters en kerken kan in dit gebied zijn hart ophalen. Met een beetje geluk spot je in de tuinen een stokoude non of monnik die de graven verzorgt. Een onwerkelijk plaatje.
Een populaire toeristische attractie is de Sargan stoomtrein in Mokra Gora die zich in de vorm van een ‘acht’ door de berg heenslingert. Tip: stap bij de eerste halte uit en wacht op het platform tot je de trein de tunnels in en uit ziet gaan. Geniet van het uitzicht, loop dan door de tunnel, neem het pad naar beneden en stap op het andere station weer in. Een andere toeristische attractie is het etnische dorpje Sirogojno. Een aantal huisjes uit vroeger tijden is hier herbouwd en in het naastgelegen park kun je overnachten in een van de hutten. Vanuit Sirogojno kijk je uit op het door filmregisseur Emir Kusturica gebouwde filmdorp Drvengrad. Leuk als je een kwartiertje over hebt, maar niet echt spannend.
Novi Sad
Pareltjes op de Balkan
Feiten
- Servië heeft circa 7,5 miljoen inwoners. Twee miljoen van hen wonen in Belgrado.
- Het land heeft een landklimaat met een gemiddelde zomertemperatuur van 30 graden.
- De officiële taal is het Servisch maar vrijwel alle jongeren spreken ook Engels. Het schrift is Cyrillisch maar ook het Latijns wordt gebruikt.
- De meeste mensen zijn Christelijk Orthodox. Door alle invloeden zijn daanaast ook vrijwel alle andere religies vertegenwoordigd.