Natuurrijk ontspannen in Graubünden
Artikelindex
Wellness in de bergen? Het kan in Graubünden. Naast skiën kun je in het Zwitserse kanton ook heerlijk ontspannen in diverse hotels en kuuroorden. Kristie Raaijmakers ging voor Puur op reis naar Zwitserland. Maakte een treinreis, genoot van een hamam, ontdekte hoe heerlijk de berglucht kan zijn, sprak met een plant en maakte haar eigen zalf.
Arosa: Wellness in een voormalig kuuroord
In een door woeste bergen omringd keteldal, daar waar de wegen ophouden, ligt Arosa. Een voormalig kuuroord. Zonder doorgaand verkeer, is dit de ideale plek om de rust op te zoeken. Zeker in de herfst, wanneer er weinig toeristen zijn. Nu wordt Arosa nog van zijn buur Lenzerheide gescheiden door hoge bergtoppen, maar vanaf december zorgt de nieuwe kabelbaan ervoor dat je binnen drie minuten van het ene naar het andere dorp kunt gaan.
Alleen al door de treinreis naar Arosa verdwijnt de dagelijkse sleur ver naar de achtergrond. In Chur, waar de treinreis start, waan je je nog in een stadstrammetje wanneer de trein zich over kleine rails door drukke straten manoeuvreert. Dat verandert al snel, als je eenmaal de hoofdstad van Graubünden verlaten hebt. Terwijl de rode wagons over het spoor denderen, door tunnels en over bruggen, heb je de kans om achterover te leunen. Het stukje spoor tussen Chur en Arosa is slechts 26 kilometer lang, maar kent duizend meter hoogteverschil. De reis duurt ongeveer een uur, maar dat is geen minuut te lang. De vergezichten over begroeide hellingen, met hier en daar wat verdwaalde houten huisjes, en verder weg woeste bergtoppen, maken het tot een aangename rit. Het riviertje Plessur klettert onder je door als de trein over het wereldberoemde Langwieser-Viadukt rijdt. Slapen in de trein omdat ik vannacht om 3.30 uur mijn bed al uit moest om de vlucht naar Zürich te halen? Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt. Ik zak nog eens lekker achterover in mijn stoel en kijk uit de grote ramen. Met gesloten ogen genieten kan ik deze week nog genoeg.
Oase in een berg
We bereiken Arosa, op 1800 meter hoogte. Ik adem eens diep in. Op deze hoogte is de berglucht niet alleen droog, maar door het gebrek aan doorgaand verkeer ook bijzonder schoon. Niet voor niets dat Arosa een lange geschiedenis heeft als kuuroord. En kuren kun je er nog altijd. Nadat ik ben ingecheckt in het met vijf sterren bekroonde Tschuggen Grand Hotel, begeef ik me naar Bergoase. Een aangename warmte komt me tegemoet als ik in badjas en stoffen slippertjes de wasserwelt binnenga. Het helderblauwe water steekt af tegen het lichtgrijze graniet. "Allemaal afkomstig uit de regio", vertelt Spa Manager Margarethe Schütz me later. Bijzonder aan de Bergoase is dat deze is gebouwd in de berg. Bovenop de berg staan zeilvormige constructies met veel glas, die zorgen voor een gedoseerde lichttoevoer. Zijn de luiken 's avonds opengeklapt dan kijk je tijdens het kuren tegen de donkere sterrenhemel aan.
Langzaam loop ik het 38 graden warme water in. Ik ga steeds iets dieper het gecombineerde binnen- en buitenbad in. Daarmee bega ik eigenlijk al meteen een fout, al voelt dat op dat moment nog niet zo. Terwijl de warme waterval buiten op mijn schouders klettert, heb ik uitzicht over besneeuwde bergtoppen in de verte. De koude buitenlucht kan me niet deren, het water houdt me wel warm. Maar wanneer ik daarna nog gebruik wil maken van de andere baden, is het wel de kou die het onaangenaam maakt. Hetzelfde geldt voor de douche, waar je verschillende seizoenen ervaart met geur- en lichteffecten, én koud water. Bibberend over mijn hele lichaam grijp ik dankbaar naar een voorverwarmde handdoek. Snel - voordat de handdoek aan warmte verliest - verlaat ik de wasserwelt. Even later strek ik me opgelucht uit op het houten bankje in een van de sauna's. Daar lukt het me wel om weer op te warmen. Met gesloten ogen geniet ik van de rust en de warmte. Als afsluiter is een koude douche dan wel weer welkom.
Alternatief voor een spiermassage
Lees hoe de reis van Kristie verdergaat in Lenzerheide.