Caribische cruise met een Hollands tintje
Artikelindex
Ondanks dat de schepen van de Holland America Line in Amerikaanse handen zijn is het Hollands tintje nog onmiskenbaar aanwezig. Niet alleen varen de schepen onder de Nederlandse vlag, ook veel personeelsleden zijn Nederlands. En aan boord van de Eurodam, waar ik aan boord stap, vind je zelfs een puur Nederlands vlaggenschip: een avond per cruise wordt een menu aangeboden gebaseerd op het menu van het restaurant De Librije te Zwolle. En hoe het er aan toe gaat op zo'n Caribische cruise met Hollands tintje mocht ik zelf ervaren.
We beginnen de reis in Fort Lauderdale. Hier liggen de cruiseschepen van de diverse maatschappijen gezusterlijk naast elkaar te wachten tot hun passagiers zijn ingescheckt. Dat gaat overigens verrassend efficiënt: je meldt je bij de balie, krijgt je 'boardcard' en wacht in de grote hal tot je wordt afgeroepen. Omdat je je koffer al hebt afgegeven bij het inchecken ga je alleen met handbagage aan boord. Makkelijk. Je zoekt je hutnummer, gaat naar binnen, ritst je koffer, die al keurig voor je klaarstaat, open en trekt iets heerlijk zomers aan.
Dan is het ontdek je plekje. Etages tellen. Kijken wat waar is. Gelukkig hangen er overal plattegronden aan de muur!
Omdat het tegen lunchtijd is volg ik de grote massa naar het dek waar het grote Lido Selfservicerestaurant zit. Om uitbraken van diarree te voorkomen mogen de gasten de eerste 48 uur niet zelf opscheppen en is het dus eigenlijk een beetje een servicerestaurant. Die eerste maaltijd aan boord smaakt prima. Zelfs met mijn dieet: glutenvrij en zonder vlees, heb ik geen probleem. Ik heb vooraf op een lijstje allerlei producten ingevuld die ik tijdens deze reis graag wil eten, maar ook zonder dat lijstje is er volop keuze.
Vrienden maken in een minuut
Op het moment dat iedereen aan boord is, net voor het afmeren, krijgen we de verplichte drill. Alle passagiers zijn verplicht hieraan mee te doen en in de groep waar ik sta is de stemming opperbest. Hier maak ik ook mijn eerste vrienden.
Dat vrienden maken is aan boord heel eenvoudig. Contacten zijn zo gelegd. Ook als je alleen aan een tafeltje zit, hoef je, als je dat wilt, niet lang alleen te zitten. Ik ben niet alleen reizend, maar niet de hele tijd bij mijn reisgezelschap, en in de loop van de week zal ik veel reisvrienden maken. Echte singles kunnen andere vrijgezelle reizigers ontmoeten tijdens de speciale 'single uurtjes'.
Na de drill is het tijd voor de afvaart. We zwaaien naar de passagiers van de andere schepen die nog in de haven liggen en ons net zo vrolijk uitzwaaien. De scheepshoorn loeit, bijna alle gasten staan op dek om foto's te maken van de scheidende kustlijn, collega-schepen en het HAL-zusterschip Nieuw Amsterdam, en de al ondergaande zon. En dan kan het leven op zee beginnen.
Groot hutje, geen mutje
De Eurodam is een schip van 'gemiddelde' grootte waar zo'n 2200 passagiers een plekje vinden. Het lijkt veel, maar je blijkt in de praktijk zeker niet overal hutje-mutje te zitten en het lukt altijd wel om een plekje te vinden om je even af te zonderen. Uiteraard kan dat ook in de, verrassend ruime, hut. Ik bof met mijn balkon, waar het heerlijk koffiedrinken is. Die koffie haal ik op het bovenste dek in de koffiebar, waar ook een loungeruimte, uitgebreide bibliotheek en computercentrum huist. Na twee keer weet het meisje achter de koffiecounter precies mijn recept: een kleine latte machiato. Het is opvallend dat het personeel aan boord de meeste mensen al zo snel (her)kennen. Dat gebeurt mij bijvoorbeeld niet alleen in de koffiecounter, maar ook in het restaurant, waar ik bij de balie met het 'brood' al de derde ochtend begroet wordt met 'good morning miss glutenfree'. Ik neem die kwalificatie met een glimlach in ontvangst. Maakt mijn ontbijtjes een stuk gemakkelijker!
Eten en drinken aan boord van de Eurodam
Holland America Line verzorgt ook op de Eurodam een keer per cruise in de Pinnacle grill het 'Taste of De Librije’ menu. Dit vijfgangenmenu brengt hulde aan Jonnie Boer, driesterrenchef van De Librije in Zwolle en lid van Holland America Line’s Culinary Council.De kleding van het personeel, de tafelschikking en de wijnkaart verwijzen naar het driesterrenrestaurant in Zwolle.
In de Pinnacle grill kun je verfijnd en luxueus, romantisch en intiem dineren.
Het Tamarind restaurant zet een tongstrelende mix van culinaire tradities uit China, Japan en Zuidoost-Azië op tafel.
In het (selfservice) Lidorestaurant op het gelijknamige Lidodek vind je letterlijk alles: van sushi tot pizza en van saladebar tot sandwiches. Dit is het grootste restaurant aan boord. Neem je bordje eten mee naar buiten en geniet van een heerlijke lunch of lekker diner met uitzicht op zee.
Buiten is er ook nog een Terrace grill met patat, pizza's en hamburgers. Voor de lekkere snack tussendoor.
Handig om te weten: inbegrepen bij de service is het bezorgen van maaltijden in je hut. Voor als je lekker op je eigen terrasje wilt eten.