Caribische cruise met een Hollands tintje

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

HALOndanks dat de schepen van de Holland America Line in Amerikaanse handen zijn is het Hollands tintje nog onmiskenbaar aanwezig. Niet alleen varen de schepen onder de Nederlandse vlag, ook veel personeelsleden zijn Nederlands. En aan boord van de Eurodam, waar ik aan boord stap, vind je zelfs een puur Nederlands vlaggenschip: een avond per cruise wordt een menu aangeboden gebaseerd op het menu van het restaurant De Librije te Zwolle. En hoe het er aan toe gaat op zo'n Caribische cruise met Hollands tintje mocht ik zelf ervaren.

 

 

WelkomWe beginnen de reis in Fort Lauderdale. Hier liggen de cruiseschepen van de diverse maatschappijen gezusterlijk naast elkaar te wachten tot hun passagiers zijn ingescheckt. Dat gaat overigens verrassend efficiënt: je meldt je bij de balie, krijgt je 'boardcard' en wacht in de grote hal tot je wordt afgeroepen. Omdat je je koffer al hebt afgegeven bij het inchecken ga je alleen met handbagage aan boord. Makkelijk. Je zoekt je hutnummer, gaat naar binnen, ritst je koffer, die al keurig voor je klaarstaat, open en trekt iets heerlijk zomers aan.
Dan is het ontdek je plekje. Etages tellen. Kijken wat waar is. Gelukkig hangen er overal plattegronden aan de muur!

Omdat het tegen lunchtijd is volg ik de grote massa naar het dek waar het grote Lido Selfservicerestaurant zit. Om uitbraken van diarree te voorkomen mogen de gasten de eerste 48 uur niet zelf opscheppen en is het dus eigenlijk een beetje een servicerestaurant. Die eerste maaltijd aan boord smaakt prima. Zelfs met mijn dieet: glutenvrij en zonder vlees, heb ik geen probleem. Ik heb vooraf op een lijstje allerlei producten ingevuld die ik tijdens deze reis graag wil eten, maar ook zonder dat lijstje is er volop keuze.

Vrienden maken in een minuut

Nieuw AmsterdamOp het moment dat iedereen aan boord is, net voor het afmeren, krijgen we de verplichte drill. Alle passagiers zijn verplicht hieraan mee te doen en in de groep waar ik sta is de stemming opperbest. Hier maak ik ook mijn eerste vrienden.
Dat vrienden maken is aan boord heel eenvoudig. Contacten zijn zo gelegd. Ook als je alleen aan een tafeltje zit, hoef je, als je dat wilt, niet lang alleen te zitten. Ik ben niet alleen reizend, maar niet de hele tijd bij mijn reisgezelschap, en in de loop van de week zal ik veel reisvrienden maken. Echte singles kunnen andere vrijgezelle reizigers ontmoeten tijdens de speciale 'single uurtjes'.

Na de drill is het tijd voor de afvaart. We zwaaien naar de passagiers van de andere schepen die nog in de haven liggen en ons net zo vrolijk uitzwaaien. De scheepshoorn loeit, bijna alle gasten staan op dek om foto's te maken van de scheidende kustlijn, collega-schepen en het HAL-zusterschip Nieuw Amsterdam, en de al ondergaande zon. En dan kan het leven op zee beginnen.

Groot hutje, geen mutje

Aan boordDe Eurodam is een schip van 'gemiddelde' grootte waar zo'n 2200 passagiers een plekje vinden. Het lijkt veel, maar je blijkt in de praktijk zeker niet overal hutje-mutje te zitten en het lukt altijd wel om een plekje te vinden om je even af te zonderen. Uiteraard kan dat ook in de, verrassend ruime, hut. Ik bof met mijn balkon, waar het heerlijk koffiedrinken is. Die koffie haal ik op het bovenste dek in de koffiebar, waar ook een loungeruimte, uitgebreide bibliotheek en computercentrum huist. Na twee keer weet het meisje achter de koffiecounter precies mijn recept: een kleine latte machiato. Het is opvallend dat het personeel aan boord de meeste mensen al zo snel (her)kennen. Dat gebeurt mij bijvoorbeeld niet alleen in de koffiecounter, maar ook in het restaurant, waar ik bij de balie met het 'brood' al de derde ochtend begroet wordt met 'good morning miss glutenfree'. Ik neem die kwalificatie met een glimlach in ontvangst. Maakt mijn ontbijtjes een stuk gemakkelijker!

boom2
cruiseHAL 013
cruiseHAL 094
cruiseHAL 113
djembeles
eco
eten22
eurodamAA
gids1
grandturk2
halfmoncay5
halfmooncay1
halfmooncay2
halfmooncay3
juwelen
magneetje
nachtwacht
puertorico1
segway2
stjohnuitzicht2
stthomas
view
vrijdag
vrucht
vruchten
01/25 
start stop bwd fwd

 

Eten en drinken aan boord van de Eurodam

etenHolland America Line verzorgt ook op de Eurodam een keer per cruise in de Pinnacle grill het 'Taste of De Librije’ menu. Dit vijfgangenmenu brengt hulde aan Jonnie Boer, driesterrenchef van De Librije in Zwolle en lid van Holland America Line’s Culinary Council.De kleding van het personeel, de tafelschikking en de wijnkaart verwijzen naar het driesterrenrestaurant in Zwolle.
In de Pinnacle grill kun je verfijnd en luxueus, romantisch en intiem dineren. 
Het Tamarind restaurant zet een tongstrelende mix van culinaire tradities uit China, Japan en Zuidoost-Azië op tafel.
In het (selfservice) Lidorestaurant op het gelijknamige Lidodek vind je letterlijk alles: van sushi tot pizza en van saladebar tot sandwiches. Dit is het grootste restaurant aan boord. Neem je bordje eten mee naar buiten en geniet van een heerlijke lunch of lekker diner met uitzicht op zee.
Buiten is er ook nog een Terrace grill met patat, pizza's en hamburgers. Voor de lekkere snack tussendoor.
Handig om te weten: inbegrepen bij de service is het bezorgen van maaltijden in je hut. Voor als je lekker op je eigen terrasje wilt eten.

Reactie toevoegen

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder