Woestijn, wadi's en water in Oman

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Kameel
kameel
Was hij nou zielig, onze spontane meeloper, of lachte hij in zijn kamelenvuistje bij het zien van zijn grotere broers en zusters die in gezapige gang met mensen op hun rug door de woestijn sjokten? We zullen het nooit weten. Wel weten we dat je vanaf een kameel een bijzondere kijk krijgt op de woestijn. En dat dit rijden op het 'oude schip van de woestijn' een mooi contrast is met het dunebashen in moderne 4wheeldrives in diezelfde woestijn in Oman. Oud ontmoet nieuw, oost ontmoet west.

We zijn in Oman. Voor mij terug na mijn eerste kennismaking vorig jaar. Dit keer op de agenda een avontuurlijke trip waarin woestijn, wadi's en water centraal staan. En dan niet alleen het water van de wadi's, maar ook het water van de oceaan, waar we een nachtje op het strand gaan slapen. We vliegen naar Muscat, rijden door de woestijn tot aan Duqm en gaan dan via de kust weer terug. Het is een lange, boeiende trip die, na een korte, hernieuwde kennismaking met Muscat, begint in het desertcamp Arabian Oryx in Wahiba Sands.

Luxe in de woestijn

Kamp
Kamp
Mocht je je afvragen welke voorzieningen zo'n kamp midden in de woestijn heeft dan is het antwoord 'alles'. Overnachten in de woestijn betekent dus zeker niet dat je met een slaapzakje in het zand duikt. Alhoewel dat misschien nog wel leuk zou zijn ook... Nee, de huisjes in het kamp zijn allemaal voorzien van bed, koelkast, airco en douche en toilet. Het bed blijkt een beetje hard, maar ach, wakker worden met een schitterend uitzicht op de prachtige woestijnduinen maakt dat lichte ongemak snel goed.
 

De kamelentocht is onze eerste woestijnervaring. Een groepje kamelen, ja het zijn dromedarissen, maar volgens onze kameleneigenaar worden ze daar 'camel' genoemd, staat geduldig op ons te wachten. Een voor een krijgen we een kameel toegewezen, uitgezocht op ons postuur. Opstappen als het dier op de grond knielt is geen probleem. Het wordt pas een beetje spannend als hij opstaat. Maar het gaat allemaal goed en we gaan op pad. In Oman zie je veel kamelen die schijnbaar in het wild rondlopen. Maar onze kameleneigenaar weet ons te vertellen dat alle loslopende kamelen wel degelijk een eigenaar hebben. Door ze los te laten lopen kunnen ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en hoeven ze niet gevoerd te worden. Eigenlijk net als de rendieren in Finland, die ook allemaal aan iemand toebehoren.

Fotogenieke dieren

Kamelen op rij
Kamelen op rij
We lopen, nou ja, we schommelen een uurtje door het zand en over de prachtige Omaanse duinen van Wahiba Sands, op zoek naar een mooie plek om de zonsondergang te zien. Jammer genoeg is het niet helder genoeg, maar dat mag de pret niet drukken. We genieten toch wel van het mooie landschap. En van onze spontane meeloper die besloot om de bonte stoet te achtervolgen en door iedereen tevergeefs dichterbij gelokt wordt. Helaas, onze 'lonesome cowboy' houdt gepast afstand. Wanneer we weer terug zijn is niets zo leuk om het groepje kamelen, dat bijna als een kudde slagschepen keurig in het gelid ligt, nog even op de foto te zetten. Ze voelen zich duidelijk fotogeniek en lachen hun slechte tandjes bloot naar zoveel camera’s.
In het kamp valt de avond snel, zoals dat in zuidelijke gebieden het geval is. We stillen onze honger aan het buffet, en genieten nog een uurtje buiten van de stralende sterrenhemel.

Kamelenjongen Kameel en auto Kamelentocht

Dunebashen

Duinen
Duinen
"Wie wil er dunesurfen?" roepen onze gidsen de volgende ochtend. Er zijn liefhebbers en voor wie de surfplank net even 'te heftig' is zijn er sleetjes om de duinen mee af te glijden. Het surfen gaat een aantal mensen wonderwel goed af. De sleetjes blijken meer problemen te geven. Ze blijven halverwege in het zand steken waardoor de ‘waaghalzen’ het duin af moeten lopen. De surf- en glijtaferelen zijn in ieder geval erg leuk voor film en foto!  

 

Duinen
Oman
En dan… scheuren over de duinen, die wel een paar honderd meter hoog kunnen zijn. Dunebashen mag niet overal om de natuur te beschermen, maar onze coureurs weten de plekjes waar het wel mag prima te vinden. Ze crossen over de duinen alsof ze nog nooit anders hebben gedaan. Wat waarschijnlijk ook zo is. Maar toch blijkt het zand ook voor geoefende coureurs verraderlijk en heb je niet elke situatie onder controle: als een van de chauffeurs net even te schuin de helling naar beneden wil nemen, komt de auto vast te zitten. Mahmut, de chauffeur van de auto waar ik in zit, maakt een gelukkiger keus en we storten ons onder luid gejoel naar beneden. Natuurlijk schiet Mahmut daarna snel de andere auto te hulp. En ook dat tafereel is goed voor een grappige foto: één man die in een immense woestijn met zijn blote handen zand onder een auto wegschept. Maar het werkt en na nog wat heen en weer jojoën schiet de auto los en vervolgen we onze weg richting Duqm. Als we wegrijden van het kamp zien we in de verte een eenzame kameel. Zou het de ‘onze’ zijn?

Duinen Oman
Duinen Oman
Kameel
Kameel
Duinen Oman
Duinen Oman

 


Rotstuinen in Duqm

Rotsen Oman
Rotsen Oman
Van Wahiba Sands is het een lange rit naar Duqm waar Rock Garden de grote attractie is. In deze natuurlijke rotstuinen zie je in elke steen steen wel iets anders. En, grappig genoeg, zien mensen soms iets anders in dezelfde steen. Al zijn we het unaniem eens over de neushoornsteen. In Duqm zelf is verder niet veel te beleven. Hoewel: we worden door het dorpshoofd aangesproken. Hij nodigt ons uit voor de thee bij hem thuis waar we zien hoe de rieten daken met muren, die je overal in het landschap ziet,  er van binnen uitzien. Het zijn een soort overdekte patio's waar je heerlijk koel kunt zitten. En zo zijn wij de toeristische attractie van het dorp als de hele familie ons komt begroeten. Gewillig poseert het dorpshoofd met zijn dolk, het teken van zijn macht. Na een klein uurtje stappen we op en nemen hartelijk afscheid van de dorpsoudste en zijn familie. Onderweg naar hotelboot Veronica stuiten we op een groepje vissers dat in de brandende zon netten aan het repareren is. Met veel plezier en handen-en-voetenwerk geven ze uitleg over hun activiteiten.

Uitzicht vanaf Veronica
Uitzicht vanaf Veronica
Hotelboot Veronica is een oud cruiseschip dat aangemeerd ligt aan een wat afgelegen kade. Het eten is er prima, entertainment zoals je op een cruiseschip zou verwachten is er niet. Maar ach, wie heeft vermaak nodig als je lekker aan dek zit met een verkoelend drankje. Zo'n overnachting aan boord van een aan wal liggend cruiseschip, omgeven door water en in  een verder redelijk desolate omgeving heeft wat hallucinerends.

 

Zandhappen

Tentjes
Tentjes
Met een kustlijn van bijna 3200 kilometer is naar het strand gaan in Oman niet moeilijk. Op een van de stranden langs de kustweg richting Mahoot, op de kustroute terug naar Oman, gaan we een nacht in een tent bivakkeren. Er zijn geen faciliteiten als douche en toilet, maar wel is er een heerlijk buffet, geregeld door de de eigenaar van het woestijnkamp. Het overnachten in de tentjes is leuk en hilarisch, maar minder comfortabel. Bovendien storten er wat tentjes in door een plots opstekende wind. Dus moet een aantal mensen, onder wie ik, de nacht doorbrengen in een grot. Voor nog minder comfortabele, harde slaapplaats worden we overigens wel beloond met een prachtige zonsopgang.

Wil je minder avontuurlijk en met meer luxe op het strand slapen boek dan een luxe accommodatie op het 'schildpaddenstrand' bij het schildpaddenresort en maak nachtelijke tochten met een gids om de schildpadden te zien.

b_245_163_16777215_00_images_stories_oman_2013_dolkfamilie.JPG
Vissers Oman
Vissers Oman
bordje
Wegwijzering Oman

Weg naar de wadi's

Wadi
Wadi
Vanaf het strand rijden we terug richting Muscat. Omdat we langs Sur komen stoppen we voor een bezoek aan de dhowfabriek voor we naar een drietal wadi's gaan. Over Wadi Bani Khalid schreef ik in mijn vorige reportage over Oman, de andere twee zijn Wadi Tiwi en Wadi Shab. Op vrije dagen en weekenden komen de Omani's in de wadi's bij elkaar om uit te rusten, te picknicken en te zwemmen. Na een lunch in een van de wadi's is ons woestijn-, water- en wadi-avontuur weer voorbij. We gaan naar Muscat waar we het zand van het strand van ons afspoelen en onze reis passend afsluiten in een echt Omaans restaurant.

Kinderen Oman
Kinderen Oman
Dhowfabriek
Dhowfabriek
Rotsen Duqm
Rotsen Duqm

 

Tips en weetjes over Oman

Genieten van Oman in beeld

Oman ontdekken: kijk bij het reisaanbod van bijvoorbeeld Shoestring, Sawadee en Baobab.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder