Woestijn, wadi's en water in Oman

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

Kameel
kameel
Was hij nou zielig, onze spontane meeloper, of lachte hij in zijn kamelenvuistje bij het zien van zijn grotere broers en zusters die in gezapige gang met mensen op hun rug door de woestijn sjokten? We zullen het nooit weten. Wel weten we dat je vanaf een kameel een bijzondere kijk krijgt op de woestijn. En dat dit rijden op het 'oude schip van de woestijn' een mooi contrast is met het dunebashen in moderne 4wheeldrives in diezelfde woestijn in Oman. Oud ontmoet nieuw, oost ontmoet west.

We zijn in Oman. Voor mij terug na mijn eerste kennismaking vorig jaar. Dit keer op de agenda een avontuurlijke trip waarin woestijn, wadi's en water centraal staan. En dan niet alleen het water van de wadi's, maar ook het water van de oceaan, waar we een nachtje op het strand gaan slapen. We vliegen naar Muscat, rijden door de woestijn tot aan Duqm en gaan dan via de kust weer terug. Het is een lange, boeiende trip die, na een korte, hernieuwde kennismaking met Muscat, begint in het desertcamp Arabian Oryx in Wahiba Sands.

Luxe in de woestijn

Kamp
Kamp
Mocht je je afvragen welke voorzieningen zo'n kamp midden in de woestijn heeft dan is het antwoord 'alles'. Overnachten in de woestijn betekent dus zeker niet dat je met een slaapzakje in het zand duikt. Alhoewel dat misschien nog wel leuk zou zijn ook... Nee, de huisjes in het kamp zijn allemaal voorzien van bed, koelkast, airco en douche en toilet. Het bed blijkt een beetje hard, maar ach, wakker worden met een schitterend uitzicht op de prachtige woestijnduinen maakt dat lichte ongemak snel goed.
 

De kamelentocht is onze eerste woestijnervaring. Een groepje kamelen, ja het zijn dromedarissen, maar volgens onze kameleneigenaar worden ze daar 'camel' genoemd, staat geduldig op ons te wachten. Een voor een krijgen we een kameel toegewezen, uitgezocht op ons postuur. Opstappen als het dier op de grond knielt is geen probleem. Het wordt pas een beetje spannend als hij opstaat. Maar het gaat allemaal goed en we gaan op pad. In Oman zie je veel kamelen die schijnbaar in het wild rondlopen. Maar onze kameleneigenaar weet ons te vertellen dat alle loslopende kamelen wel degelijk een eigenaar hebben. Door ze los te laten lopen kunnen ze hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en hoeven ze niet gevoerd te worden. Eigenlijk net als de rendieren in Finland, die ook allemaal aan iemand toebehoren.

Fotogenieke dieren

Kamelen op rij
Kamelen op rij
We lopen, nou ja, we schommelen een uurtje door het zand en over de prachtige Omaanse duinen van Wahiba Sands, op zoek naar een mooie plek om de zonsondergang te zien. Jammer genoeg is het niet helder genoeg, maar dat mag de pret niet drukken. We genieten toch wel van het mooie landschap. En van onze spontane meeloper die besloot om de bonte stoet te achtervolgen en door iedereen tevergeefs dichterbij gelokt wordt. Helaas, onze 'lonesome cowboy' houdt gepast afstand. Wanneer we weer terug zijn is niets zo leuk om het groepje kamelen, dat bijna als een kudde slagschepen keurig in het gelid ligt, nog even op de foto te zetten. Ze voelen zich duidelijk fotogeniek en lachen hun slechte tandjes bloot naar zoveel camera’s.
In het kamp valt de avond snel, zoals dat in zuidelijke gebieden het geval is. We stillen onze honger aan het buffet, en genieten nog een uurtje buiten van de stralende sterrenhemel.

Kamelenjongen Kameel en auto Kamelentocht

Dunebashen

Duinen
Duinen
"Wie wil er dunesurfen?" roepen onze gidsen de volgende ochtend. Er zijn liefhebbers en voor wie de surfplank net even 'te heftig' is zijn er sleetjes om de duinen mee af te glijden. Het surfen gaat een aantal mensen wonderwel goed af. De sleetjes blijken meer problemen te geven. Ze blijven halverwege in het zand steken waardoor de ‘waaghalzen’ het duin af moeten lopen. De surf- en glijtaferelen zijn in ieder geval erg leuk voor film en foto!  

 

Duinen
Oman
En dan… scheuren over de duinen, die wel een paar honderd meter hoog kunnen zijn. Dunebashen mag niet overal om de natuur te beschermen, maar onze coureurs weten de plekjes waar het wel mag prima te vinden. Ze crossen over de duinen alsof ze nog nooit anders hebben gedaan. Wat waarschijnlijk ook zo is. Maar toch blijkt het zand ook voor geoefende coureurs verraderlijk en heb je niet elke situatie onder controle: als een van de chauffeurs net even te schuin de helling naar beneden wil nemen, komt de auto vast te zitten. Mahmut, de chauffeur van de auto waar ik in zit, maakt een gelukkiger keus en we storten ons onder luid gejoel naar beneden. Natuurlijk schiet Mahmut daarna snel de andere auto te hulp. En ook dat tafereel is goed voor een grappige foto: één man die in een immense woestijn met zijn blote handen zand onder een auto wegschept. Maar het werkt en na nog wat heen en weer jojoën schiet de auto los en vervolgen we onze weg richting Duqm. Als we wegrijden van het kamp zien we in de verte een eenzame kameel. Zou het de ‘onze’ zijn?

Duinen Oman
Duinen Oman
Kameel
Kameel
Duinen Oman
Duinen Oman

 

Reactie toevoegen

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder