Een theelepeltje Oman

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Doorkijkje Moskee
Doorkijkje Moskee
Twee dagen Oman. Natuurlijk veel te kort om een volledig beeld te krijgen van het land. De woestijn, de hoofdstad Muscat, de verschillende Werelderfgoederen en opgravingen...de kleuren, de geuren. Ons uitstapje vanaf de cruise, die ik met een paar collega’s maak op de Brilliance of the Seas , is dan ook meer een smaakmakertje. Een theelepeltje Oman, met snufjes highlights.
 
 
 
 
 

Duurste tapijt

 
Interieur moskee Muscat
Moskee Muscat
Een van die highlights is uiteraard de Grande Mosque in Muscat. We zijn voorbereid van boord gegaan omdat we weten dat bij de vrouwen armen, benen en haren bedekt moeten zijn. Dus net voor de moskee trekken we de shirts met lange mouwen aan, slaan de sjaals om, doen onze schoenen uit en beginnen in het vrouwengedeelte, het kleinste deel van de moskee. Het gedeelte waar de mannen bidden is behoorlijk groter en staat bekend omdat daar het duurste, handgemaakte tapijt van de wereld ligt. Het is gemaakt in Iran. In een nis ligt een rijk versierde koran. In een hoek van de moskee staat een bewaker, die met argusogen alles in de gaten houdt, maar wel vriendelijk lacht als ik hem iets vraag. Dat Omani’s vriendelijk zijn, merken we ook later tijdens ons korte bezoek aan het sultanaat.

Dadels en duinen

Autobanden leeglaten lopen
Autobanden leeg laten lopen
Na de moskee en een bezoek aan parfumfabriek Amouage, waar parfum maken nog echt handwerk is, vertrekken we naar de woestijn. Voor we daar doorheen kunnen rijden, stoppen we aan de rand van de woestijn bij een benzinepomp die lucht uit de banden laat. Een paar kilometer woestijninwaarts drinken we thee bij een bedoeïenenfamilie. Natuurlijk krijgen we dadels gepresenteerd en de vliegen nemen we maar even voor lief, dat hoort erbij in deze omgeving. De vrouwen van de familie, oma, moeder en dochters, poseren gewillig voor de foto en natuurlijk bewonderen wij op onze beurt hun handwerkjes die ze zonder opdringerig te zijn aan ons laten zien. Oma vertelt ons dat het masker dat ze draagt gemaakt is van leer en is bedoeld om het gezicht te beschermen tegen het opstuivend woestijnzand.
 

Zonsondergang woestijn
zonsondergang woestijn
We moeten haast maken om boven op de zandduinen de zon onder te zien gaan. De chauffeurs van de beide auto's krijgen vrij spel om te gaan dune bashen door de woestijn. De eerste meters zijn doodeng, daarna is het zigzaggen over de zandduinen gewoon heel erg leuk. Onze chauffeur crosst vakkundig naar de top. De andere auto blijkt vast te zitten in het zand beneden ons. Ai, zouden zij de zonsondergang moeten missen? Er is niet veel tijd meer, want de zon gaat snel onder in de woestijn. Dan stapt onze chauffeur in zijn auto, racet naar beneden en krijgt de wagen met kunst en stuurwerk net op tijd los. Even later staan we allemaal boven op het duin en hebben een prachtig zicht op de ondergaande zon.

Slapen en sterren

woestijnkamp
woestijnkamp
Het woestijnkamp bestaat helaas niet uit tenten, dat zou het helemaal ‘echt’ maken, maar de kleine huisjes hebben ook zo hun charme en in ieder geval alle comfort. We sluiten de dag af op kussens bij een kampvuur, onder de blote sterrenhemel. Er vallen behoorlijk wat sterren, maar om een of andere reden kijk ik tot grote hilariteit van de andere sterrenkijkers steeds naar de verkeerde plek als er een valt. Gelukkig mag ik een wens ‘overnemen’ van iemand, dus die doe ik dan ook snel…
 

Schommelen en schepen

dromedarissen
dromedarissen
Bij het ontbijt blijken twee diehards de zandduinen naar boven gelopen te zijn om juist de zonsopgang te zien. De rest van het reisgezelschap is diep onder de indruk van die ochtendwandeling van een paar uur! We genieten nog wat van de zon als de stilte van de woestijn verstoord wordt door een paar jeeps die schijnbaar doelloos op en neer crossen. Maar dan komen als vanuit het niets een paar dromedarissen gerend, die achtervolgd worden door de jeeps. Het lijkt zielig maar we horen dat dit altijd zo gebeurt en dat ze niet opgejaagd, maar naar een bepaalde plek gedreven worden. Naar ons in dit geval, want wie wil mag, voor we teruggaan naar het cruiseschip, nog een ritje maken op een ‘schip van de woestijn’. We hebben één held en hilarisch is het moment dat het dier opstaat en onze heldin kleine gilletjes slaakt als ze ineens schommelend boven iedereen uittorent. Het dampende bewijs van de inspanning van het dier ligt tussen haar slippers op het harde zand.

D
Wadi
Wadi
an moeten we weer naar Muscat, maar niet na eerst nog een uurtje door te brengen in Wadi Bani Khalid, een van de bekendste Wadi’s van Oman, ongeveer 203 km vanaf Muscat. Onze gids vertelt het verschil tussen een oase en een wadi: een oase ligt in de woestijn, een wadi tussen bergen of een bergketen. Veel Omani’s brengen hun vrije tijd in een van de wadi’s van Oman door. Een heerlijke plek om met je gezin en familie te relaxen, te eten, en te genieten van het verkoelende water.

Terug en weer terug

Gezin in Wadi
Gezin in Wadi
In Muscat maken we een snelle fotostop bij het paleis van Sultan Qaboos en in de Mutrah soek kopen we nog een souvenir, voor we weer aan boord gaan van het cruiseschip. En mijn wens, daar onder die vallende sterrenhemel? Dat ik hier nog eens naartoe terug ga om van dit kleine theelepeltje Oman een hele maaltijd te maken.
 
En ik ben inderdaad terug geweest! Lees mijn ervaringen in 'woestijn, wadi's en water'
 

Warm geworden voor Oman? Boek bij Shoestring een rondreis in combinatie met Dubai!

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder