Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Leiden
Ontdek Leiden vanaf het water©M.van de Wouw

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Meer dan 400 archeologische vondsten illustreren de verhalen over de wereld en de mensen van toen: hun dagelijkse leven, rituelen en gebruiken. Met prominente bruiklenen uit musea en verzamelingen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Denemarken is dit de eerste grote tentoonstelling in Nederland over de bronstijd.

Te zien in Leiden

b_250_333_16777215_00_images_stories_Pr-fotos_Bronzen_wijnvat_c_S_Brentfhrer_Herne-LWL_Landesmuseum_002.jpgDe expositie in Leiden voert je langs meer dan 2000 jaar van grote veranderingen, technologische ontwikkelingen en ontdekkingen. Echte blikvangers in de expositie zijn de meesterwerken van metaalsmeedkunst, zoals de beroemde ‘gouden hoed van Schifferstadt’ (Duitsland) en de ‘Mold Gold Cape’ (Groot-Brittannië), sieraden en wapens. Bijzonder is de hereniging – voor het eerst sinds 3400 jaar – van zes ceremoniële bronzen reuzenzwaarden. Het is niet alleen kostbaar metaal dat er blinkt, minstens zo indrukwekkend zijn de voorwerpen uit het dagelijks leven zoals barnstenen kralen, de ’oudste jurk van Nederland’, een houten pollepel, een laddertje en speelgoeddiertjes van klei, die duizenden jaren in de grond bewaard zijn gebleven. Extra aandacht is er voor de verwevenheid van het alledaagse met de wereld van de voorouders en de goden, onder andere zichtbaar in de centrale rol van de zonnecyclus en de grote hoeveelheid kostbare offers die in rivieren en moerassen werden achtergelaten. Ook recent onderzoek naar rituele landschappen en grafheuvels, voorouderverering, nieuwe taal en DNA komt aan bod.
 

Foto:Bronzen wijnvat©S Brentfhrer, Herne LWL Landesmuseum

De bronstijd wordt door sommigen gezien als het begin van een modern Europa. De expositie onderzoekt of dat zo is en welke spiegel deze periode ons voorhoudt. In een audiotour vertellen bronstijd-experts over de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen en de topstukken in de tentoonstelling.

Over de bronstijd

Vierduizend jaar geleden begint een nieuw tijdperk: de bronstijd. Die markeert een tijd van ingrijpende veranderingen in Europa op cultureel, maatschappelijk en technologisch gebied. Brons, een ‘nieuw’ metaal, vormt de motor achter grote ontwikkelingen. Daaraan vooraf ging een grootschalige migratie van mensen uit de oostelijke steppegebieden, die nieuwe gebruiken, nieuw DNA en onze taal naar het westen brachten. Dit waren gemeenschappen die bovenal verbonden waren over grote afstanden. Hun netwerk vormde het fundament van de bronstijd. Dankzij de uitwisseling van goederen over land en zee, technologische vooruitgang, een vroegtijdige vorm van geld en intensieve onderlinge contacten, veranderde de samenleving voorgoed. Elites ontstonden en onderhielden hechte connecties met elkaar. Religieuze ideeën, symbolen, rituelen en astronomische kennis werden wijd verspreid. Hierdoor werden afgelegen delen van Europa voor het eerst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Macht, bezit en controle leidden niet zelden tot conflicten en uiteindelijk tot grootschalige oorlogvoering met honderden strijders. Een opvallend kenmerk van de bronstijd is de opkomst van het zwaard, een voorwerp dat specifiek is gemaakt om een tegenstander te doden.

Ontdek Leiden

De rijke historie van Leiden vind je niet alleen in het Rijksmuseum van Oudheden of in een van de andere musea, maar ook op straat, in de Leidse hofjes, bij de vele monumenten en de oudste universiteit van Nederland. Ontdek Leiden door een wandeling te maken door de vele romantische steegjes of vanaf het water met een rondvaart door de Leidse grachten.

Tickets voor de diverse musea en activiteiten in Leiden vind je bij Getyourguide of Tiqets

Overnachten in Leiden? Boek een modern, of juist een nostalgisch hotel of Bed & Breakfast en maak je ontdekkingsreis in het verleden en heden compleet. Kijk bij het aanbod van Booking.com of Hotelspecials

Ontdek ook andere steden als Stein of Leeuwarden 

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder