Nederlander heeft behoefte aan buitenlandse strandvakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strandvakantie Formentera
Strandvakantie Formentera @Puuropreis

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol als het gaat om vakantieboekingen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders deze zomer behoefte hebben aan een buitenlandse strandvakantie. Ruim een/derde van de 1100 ondervraagde Nederlanders verwacht in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken.

De cijfers komen uit een onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo'n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.​De reissector heeft zo'n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen liggen nog altijd stil.

Duidelijkheid over mogelijkheden van invloed op boekingen

Zestig procent van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch is er de intentie om naar het buitenland te gaan: bij 32 procent is dat als er meer duidelijk wordt, voor 25 procent geldt dat de bestemming veilig moet zijn en bij 19 procent is dat als zij gevaccineerd zijn.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar toch een mooie zomer worden, zowel voor de vakantieganger als de zakenreiziger. Desondanks maken wij een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. Financiële steun is daarom vooral nodig voor een grote categorie zelfstandige reisagenten en voor de reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil!"

Verre reizen boeken? Kijk hier naar het aanbod

Vliegtuig het meest populair

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46 procent) al wint eigen vervoer (43 procent) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57 procent, auto 32 procent), maar verleden jaar leverde het al iets in (52 procent) ten koste van de auto (36 procent). Daar gaat dit jaar dus nog een schepje bovenop want we willen dichter bij huis blijven en flexibeler zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38 procent heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27 procent, in 2019: 24 procent).

Lees ook: de kans op coronabesmetting tijdens vliegreis blijkt klein.

Corona heeft invloed op soort vakantie

Het onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staat een zomerse strandvakantie ver boven stedentrips (12 procent), een sportieve vakantie (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Die invloed van corona zien we ook op de bestemming. Voor 26 procent geldt dat ze gewoon de bestemming kiezen waar ze heen willen. Een bestemming dichterbij Nederland is de keuze van 20 procent en 31 procent kiest voor een vakantie in Nederland.

Dat een Nederlandse vakantie ook de moeite waard is lees je in onze reportages uit Nederland

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Lees ook deze artikelen:

Boek je reis

Wees er snel bij om je (vlieg)vakantie voor een goede prijs te boeken. Kijk op onze algemene 'zoek en boek' pagina om uit het aanbod te kiezen.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder