Nederlander heeft behoefte aan buitenlandse strandvakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strandvakantie Formentera
Strandvakantie Formentera @Puuropreis

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol als het gaat om vakantieboekingen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders deze zomer behoefte hebben aan een buitenlandse strandvakantie. Ruim een/derde van de 1100 ondervraagde Nederlanders verwacht in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken.

De cijfers komen uit een onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo'n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.​De reissector heeft zo'n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen liggen nog altijd stil.

Duidelijkheid over mogelijkheden van invloed op boekingen

Zestig procent van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch is er de intentie om naar het buitenland te gaan: bij 32 procent is dat als er meer duidelijk wordt, voor 25 procent geldt dat de bestemming veilig moet zijn en bij 19 procent is dat als zij gevaccineerd zijn.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar toch een mooie zomer worden, zowel voor de vakantieganger als de zakenreiziger. Desondanks maken wij een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. Financiële steun is daarom vooral nodig voor een grote categorie zelfstandige reisagenten en voor de reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil!"

Verre reizen boeken? Kijk hier naar het aanbod

Vliegtuig het meest populair

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46 procent) al wint eigen vervoer (43 procent) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57 procent, auto 32 procent), maar verleden jaar leverde het al iets in (52 procent) ten koste van de auto (36 procent). Daar gaat dit jaar dus nog een schepje bovenop want we willen dichter bij huis blijven en flexibeler zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38 procent heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27 procent, in 2019: 24 procent).

Lees ook: de kans op coronabesmetting tijdens vliegreis blijkt klein.

Corona heeft invloed op soort vakantie

Het onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staat een zomerse strandvakantie ver boven stedentrips (12 procent), een sportieve vakantie (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Die invloed van corona zien we ook op de bestemming. Voor 26 procent geldt dat ze gewoon de bestemming kiezen waar ze heen willen. Een bestemming dichterbij Nederland is de keuze van 20 procent en 31 procent kiest voor een vakantie in Nederland.

Dat een Nederlandse vakantie ook de moeite waard is lees je in onze reportages uit Nederland

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Lees ook deze artikelen:

Boek je reis

Wees er snel bij om je (vlieg)vakantie voor een goede prijs te boeken. Kijk op onze algemene 'zoek en boek' pagina om uit het aanbod te kiezen.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

Natuurlijk hebben we allemaal onze mobiele telefoon bij de hand voor het maken van foto’s. En die zijn kwalitatief helemaal niet slecht. Maar foto’s met een digitale fotocamera hebben nét wat meer. Zeker voor wie wat gedetailleerdere foto’s wil, en niet automatisch fotografeert op standje ‘automatisch’, is een systeemcamera een aanwinst.

Lees verder

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Een ontspannen staycation begint bij een goede voorbereiding. Voordat je op reis gaat, moet je vast nog een hoop regelen. Om je op weg te helpen zetten we 4 slimme tips voor je op een rij. Ook lees je wat je in deze tijden precies aan je reisverzekering hebt. Zo ga je heerlijk relaxed op vakantie in Nederland.

Lees verder

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder