Nederlander heeft behoefte aan buitenlandse strandvakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strandvakantie Formentera
Strandvakantie Formentera @Puuropreis

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol als het gaat om vakantieboekingen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders deze zomer behoefte hebben aan een buitenlandse strandvakantie. Ruim een/derde van de 1100 ondervraagde Nederlanders verwacht in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken.

De cijfers komen uit een onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo'n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.​De reissector heeft zo'n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen liggen nog altijd stil.

Duidelijkheid over mogelijkheden van invloed op boekingen

Zestig procent van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch is er de intentie om naar het buitenland te gaan: bij 32 procent is dat als er meer duidelijk wordt, voor 25 procent geldt dat de bestemming veilig moet zijn en bij 19 procent is dat als zij gevaccineerd zijn.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar toch een mooie zomer worden, zowel voor de vakantieganger als de zakenreiziger. Desondanks maken wij een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. Financiële steun is daarom vooral nodig voor een grote categorie zelfstandige reisagenten en voor de reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil!"

Verre reizen boeken? Kijk hier naar het aanbod

Vliegtuig het meest populair

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46 procent) al wint eigen vervoer (43 procent) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57 procent, auto 32 procent), maar verleden jaar leverde het al iets in (52 procent) ten koste van de auto (36 procent). Daar gaat dit jaar dus nog een schepje bovenop want we willen dichter bij huis blijven en flexibeler zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38 procent heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27 procent, in 2019: 24 procent).

Lees ook: de kans op coronabesmetting tijdens vliegreis blijkt klein.

Corona heeft invloed op soort vakantie

Het onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staat een zomerse strandvakantie ver boven stedentrips (12 procent), een sportieve vakantie (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Die invloed van corona zien we ook op de bestemming. Voor 26 procent geldt dat ze gewoon de bestemming kiezen waar ze heen willen. Een bestemming dichterbij Nederland is de keuze van 20 procent en 31 procent kiest voor een vakantie in Nederland.

Dat een Nederlandse vakantie ook de moeite waard is lees je in onze reportages uit Nederland

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Lees ook deze artikelen:

Boek je reis

Wees er snel bij om je (vlieg)vakantie voor een goede prijs te boeken. Kijk op onze algemene 'zoek en boek' pagina om uit het aanbod te kiezen.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder