Nederlander heeft behoefte aan buitenlandse strandvakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strandvakantie Formentera
Strandvakantie Formentera @Puuropreis

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol als het gaat om vakantieboekingen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders deze zomer behoefte hebben aan een buitenlandse strandvakantie. Ruim een/derde van de 1100 ondervraagde Nederlanders verwacht in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken.

De cijfers komen uit een onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo'n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.​De reissector heeft zo'n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen liggen nog altijd stil.

Duidelijkheid over mogelijkheden van invloed op boekingen

Zestig procent van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch is er de intentie om naar het buitenland te gaan: bij 32 procent is dat als er meer duidelijk wordt, voor 25 procent geldt dat de bestemming veilig moet zijn en bij 19 procent is dat als zij gevaccineerd zijn.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar toch een mooie zomer worden, zowel voor de vakantieganger als de zakenreiziger. Desondanks maken wij een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. Financiële steun is daarom vooral nodig voor een grote categorie zelfstandige reisagenten en voor de reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil!"

Verre reizen boeken? Kijk hier naar het aanbod

Vliegtuig het meest populair

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46 procent) al wint eigen vervoer (43 procent) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57 procent, auto 32 procent), maar verleden jaar leverde het al iets in (52 procent) ten koste van de auto (36 procent). Daar gaat dit jaar dus nog een schepje bovenop want we willen dichter bij huis blijven en flexibeler zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38 procent heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27 procent, in 2019: 24 procent).

Lees ook: de kans op coronabesmetting tijdens vliegreis blijkt klein.

Corona heeft invloed op soort vakantie

Het onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staat een zomerse strandvakantie ver boven stedentrips (12 procent), een sportieve vakantie (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Die invloed van corona zien we ook op de bestemming. Voor 26 procent geldt dat ze gewoon de bestemming kiezen waar ze heen willen. Een bestemming dichterbij Nederland is de keuze van 20 procent en 31 procent kiest voor een vakantie in Nederland.

Dat een Nederlandse vakantie ook de moeite waard is lees je in onze reportages uit Nederland

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Lees ook deze artikelen:

Boek je reis

Wees er snel bij om je (vlieg)vakantie voor een goede prijs te boeken. Kijk op onze algemene 'zoek en boek' pagina om uit het aanbod te kiezen.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder