Nederlander heeft behoefte aan buitenlandse strandvakantie

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Strandvakantie Formentera
Strandvakantie Formentera @Puuropreis

Corona speelt nog steeds een belangrijke rol als het gaat om vakantieboekingen. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders deze zomer behoefte hebben aan een buitenlandse strandvakantie. Ruim een/derde van de 1100 ondervraagde Nederlanders verwacht in de komende maanden een buitenlandse reis te boeken.

De cijfers komen uit een onderzoek dat GfK in opdracht van reiskoepel ANVR afgelopen maand heeft gehouden onder zo'n 1100 Nederlanders om te vragen naar hun boekingsgedrag en de intentie van reizen.​De reissector heeft zo'n 15 maanden grotendeels stilgelegen, en verre reizen liggen nog altijd stil.

Duidelijkheid over mogelijkheden van invloed op boekingen

Zestig procent van de Nederlanders heeft verleden jaar geen reis naar het buitenland geboekt. En de helft van de reizigers geeft ook voor dit jaar aan geen of minder reizen te boeken. Toch is er de intentie om naar het buitenland te gaan: bij 32 procent is dat als er meer duidelijk wordt, voor 25 procent geldt dat de bestemming veilig moet zijn en bij 19 procent is dat als zij gevaccineerd zijn.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Met een steeds hogere vaccinatiegraad en een Europa dat sinds afgelopen week praktisch geel kleurt, staat de reiswereld dus nog een hoop boekingen te wachten en kan het dit jaar toch een mooie zomer worden, zowel voor de vakantieganger als de zakenreiziger. Desondanks maken wij een omzet die met 60-70 procent ver beneden normaal uitkomt. Financiële steun is daarom vooral nodig voor een grote categorie zelfstandige reisagenten en voor de reisorganisaties die verre reizen aanbieden. Zij liggen nog steeds stil!"

Verre reizen boeken? Kijk hier naar het aanbod

Vliegtuig het meest populair

Het meest favoriete vakantievervoermiddel blijft het vliegtuig (46 procent) al wint eigen vervoer (43 procent) aan populariteit. Vóór corona was het vliegtuig veruit het meest populaire transport naar het buitenland (57 procent, auto 32 procent), maar verleden jaar leverde het al iets in (52 procent) ten koste van de auto (36 procent). Daar gaat dit jaar dus nog een schepje bovenop want we willen dichter bij huis blijven en flexibeler zijn. Dat laat zich ook terugzien in wat de Nederlander regelt binnen zijn geboekte vakantie: 38 procent heeft alleen een verblijf geboekt, terwijl dit voorheen lager lag (in 2020: 27 procent, in 2019: 24 procent).

Lees ook: de kans op coronabesmetting tijdens vliegreis blijkt klein.

Corona heeft invloed op soort vakantie

Het onderzoek laat zien dat corona invloed heeft op de soort vakantie; met 42 procent staat een zomerse strandvakantie ver boven stedentrips (12 procent), een sportieve vakantie (10 procent) en bijvoorbeeld rondreizen (8 procent). Die invloed van corona zien we ook op de bestemming. Voor 26 procent geldt dat ze gewoon de bestemming kiezen waar ze heen willen. Een bestemming dichterbij Nederland is de keuze van 20 procent en 31 procent kiest voor een vakantie in Nederland.

Dat een Nederlandse vakantie ook de moeite waard is lees je in onze reportages uit Nederland

Nu dat Europa geel kleurt en hopelijk binnenkort ook de rest van de wereld steeds beter toegankelijk wordt, moeten reizigers ondanks het zogenaamde coronapaspoort wel rekening houden met de diverse maatregelen die per land kunnen verschillen. Uit het GfK-onderzoek blijkt dat de Nederlander zich daar niet zo door laat leiden. Bij een quarantaineplicht (84 procent), beperkte opening van toeristische attracties en restaurants (68 procent) of een avondklok (56 procent) valt een bestemming voor velen wel af. Maar meer dan 70 procent ziet niet echt bezwaar in reizen met een reiscertificaat, negatieve test of vaccinatiebewijs.

Lees ook deze artikelen:

Boek je reis

Wees er snel bij om je (vlieg)vakantie voor een goede prijs te boeken. Kijk op onze algemene 'zoek en boek' pagina om uit het aanbod te kiezen.

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder