Geen vakantie naar het buitenland en meer coronamaatregelen
De scholen blijven (nog) open, net als de sportscholen en de winkels. Maar reizen naar het buitenland wordt afgeraden tot zeker in de eerste helft van januari. Volgens het kabinet waren wintersportvakanties een bron van besmettingen tijdens de eerste coronagolf en het kabinet wil dat met het afgeven van een negatief reisadvies voorkomen.
Nu is het sowieso moeilijk voor Nederlanders om in het buitenland op vakantie te gaan omdat veel landen een inreisbeperking hebben ingesteld voor onder andere Nederlanders. En is de situatie in de landen ook weer anders dan aan het begin van de corona-uitbraken toen nog veel minder bekend was over het virus. Maar toch wordt reizen ontraden en geldt dat ook voor landen en gebieden die nu nog een 'geel' reisadvies hebben.
De eerste reactie van reisbrancheorganisatie ANVR, na de bekendmaking van de door het kabinet dinsdagavond voorgestelde reisadviezen, laat zich nog het beste omschrijven als ‘teleurstellend’ en ‘buitenproportioneel’. Ook omdat enig perspectief totaal ontbreekt.
Reizen zeker niet de grootste besmettingsbron
"Natuurlijk moeten we de keuze die het kabinet op voorspraak van het RIVM maakt, respecteren. We beseffen dat we met z'n allen het virus zo snel mogelijk onder controle moeten zien te krijgen. Maar deze zoveelste dreun is een dramatische boodschap voor onze reisbedrijven die al ruim 8 maanden praktisch stil liggen en die nog een beetje hoop hadden gevestigd op dit najaar en de kerstvakantie", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.
Cijfers van het RIVM laten zien dat vooral 'de huiselijke kring' de grote boosdoener is als het gaat om oplopende besmettingsaantallen en niet het reizen (minder dan 2%).
Volgens Oostdam kan dat ook bijna niet, want overal worden protocollen gehanteerd, in vliegtuigen, hotels, restaurants en op bestemmingen. Zijn motto is dan ook: "Het gaat er niet om waar je bent, maar hoe je je gedraagt."
- Lees wat de reisadviezen zijn
- Negatief reisadvies voor kerstvakantie wekt woede ANVR
- Wat doen andere landen in de strijd tegen corona?
- Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?
Verdere maatregelen
Recente cijfers van RIVM tonen aan dat de thuissituatie met 62,9 procent de grootste bron van besmetting is, gevolgd door werk (12,5 procent).
Toch worden er op andere fronten maatregelen genomen: ondanks dat alles aan voldoet aan de coronamaatregelen moeten bioscopen, musea, pretparken, theaters en dierentuinen de komende twee weken weer hun deuren sluiten. Frits Rosendaal, hoofd afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC meldt aan NOS dat de maatregelen hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het beperken van de reisbewegingen en niet direct met het risico op besmettingen op die plaatsen. "Kijken we naar het aantal besmettingen en waar die hebben plaatsgevonden dan komen we niet veel verder omdat er geen besmettingscijfers over musea, bioscopen, dierentuinen, theaters en pretparken zijn", zo zeggen het RIVM en de landelijke GGD tegen NOS.
Het aantal personen dat bij een bruiloft of begrafenis aanwezig mag zijn is verlaagd naar respectievelijk 20 en 30 en de maximale groepsgrootte op straat wordt aangepast van 4 naar 2 mensen.
Mocht er in regio's met hoge besmettingsaantallen geen verbetering komen dan zijn er plannen voor een avondklok en het sluiten van middelbare scholen en winkels. Volgens Rutte komen de regio's Rotterdam, Dordrecht en Twente voor deze maatregelen in aanmerking.
De maatregelen gaan in op woensdag 4 november om 22.00 uur en duren voorlopig twee weken. Het reisadvies geldt in ieder geval tot na de kerstvakantie.