Negatief reisadvies voor kerstvakantie wekt woede ANVR

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Skiën in Val Thorens ©puuropreis.nl
Skiën in Val Thorens ©puuropreis.nl

Voor vakanties in het buitenland gaat in de kerstvakantie een negatief reisadvies gelden. Die verwachting komt van het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de Nederlandse regering tijdens de coronacrisis. Reisbrancheorganisatie ANVR spreekt van ‘de nekslag voor de reisbranche.’

Het OMT stelt in het jongste advies dat in de zomermaanden vele honderden mensen, vooral jongeren, met Covid-19 naar Nederland zijn teruggekomen van een vakantie in het buitenland. Bovendien ging volgens metingen van de GGD slechts een kwart van de reizigers na een reis naar een zogenoemd code-oranjeland in quarantaine. Daar komt volgens de adviseurs bij dat het op veel plekken, zoals in de wachtrij bij skiliften, moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden en dat wintersportvakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen, waar de risico’s op besmetting groter zijn.

De ANVR is woedend en noemt het advies ‘buitenproportioneel’. De reissector is volgens de belangenorganisatie een van de zwaarst getroffen sectoren als gevolg van de coronapandemie. ‘Al negen maanden zijn we met de meer dan 500 bij ons aangesloten bedrijven bezig het hoofd boven water te houden in een praktisch volledig gesloten ‘oranje’ wereld’, staat in de ANVR-verklaring. ‘En net nu populaire winterzonbestemmingen als Canarische Eilanden en de Griekse eilanden op ‘geel’ komen, lijkt het OMT het kabinet te willen adviseren ‘een negatief reisadvies’ voor de kerstvakantie af te geven.’

Boek met Eliza was here een reis naar de Canarische of Griekse eilanden en verblijf in een kleinschalige accommodatie

'Dit draait ons de nek om'

,,Van de ruim 20.000 reisprofessionals heeft, ondanks reorganisaties en omscholing, inmiddels al 20 procent onze sector moeten verlaten en dat loopt alleen dit jaar al snel op naar een derde”, concludeert voorzitter/directeur Frank Oostdam van de ANVR. ,,Het omzetverlies ligt met een praktisch volledig gesloten wereld al op zo’n 90 procent. Duidelijk is dat we al in de touwen liggen, maar dit mogelijke advies van het OMT draait ons compleet de nek om.”

De reisbranche heeft al vaker geageerd tegen de stemmingmakerij, dat reizen en vakanties bij zouden dragen aan het verspreiden van het virus. De ANVR staat dan ook volledig achter de opmerking van minister-president Rutte, dat ‘het er niet om gaat wat je doet of waar je naar toe gaat, het gaat erom hoe je je gedraagt.’ ,,We hebben geen vakantieprobleem, maar een gedragsprobleem”, aldus de ANVR.

Alle vliegtickets vergelijken en de goedkoopste kiezen met Kayak of Skyscanner

Lees ook:

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Reizen algemeen

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder