• Puuropreis
  • Nieuws
  • Corona-ingrepen in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië

Corona-ingrepen in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië

4.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Terras in Perpignan ©puuropreis.nl
Terras in Perpignan ©puuropreis.nl

In de aanloop naar kerst en oud en nieuw nemen België, Duitsland en Frankrijk hardere corona-maatregelen. In Duitsland en Frankrijk gaan cafés en restaurants dicht; België koos hier twee weken geleden al voor. In België en Frankrijk moeten ook niet-essentiële winkels de deuren sluiten: in Frankrijk vanaf vrijdag 30 november, in België vanaf zondag 1 november om middernacht.

In België moeten naast de niet-essentiële winkels ook vakantieparken sluiten, moeten mensen met contactberoepen hun werk stoppen en wordt de herfstvakantie verlengd. Directe aanleiding is dat volgens premier De Croo 'in veel ziekenhuizen de pijngrens al is overschreden'. ,,We zien nog altijd geen kentering. Er is maar één antwoord, één keuze, en dat is allemaal achter onze zorgverleners staan. De enige manier daartoe is om maximaal alle fysieke contacten te vermijden."

De premier kondigde overigens nog meer maatregelen af; huishoudens mogen nog maar één gast ontvangen, thuiswerken wordt verplicht en bij begrafenissen zijn nog maar vijftien personen welkom. Koffietafels na begrafenissen zijn verboden. De maatregelen blijven zeker anderhalve maand van kracht. 

In heel Duitsland sluiten maandag 2 november cafés, restaurants, musea, bioscopen en theaters voor een periode van een maand. Teamsport voor amateurs wordt opgeschort; profwedstrijden gaan door, maar zonder publiek. Buiten mogen nog mensen van twee huishoudens bij elkaar komen, tot een maximum van tien personen.

Bondskanselier Merkel sprak na een meeting met de leiders van de zestien deelstaten van een ‘nationale krachtsinspanning’ en een ‘golfbreker’. Een belangrijk doel van deze gedeeltelijke lockdown – zo blijven scholen en kinderopvang open – is het aantal corona-besmettingen zodanig terug te dringen dat mensen met de feestdagen bij elkaar kunnen zijn.

Op zoek naar een zonvakantie in het zuiden van Europa? Kijk dan eens bij Eliza was here

Lees ook:

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reisadvies van de Nederlandse overheid: welke reisadviezen zijn er?

Net als in Duitsland blijven in Frankrijk scholen en kinderopvang open. Universiteiten moeten online-onderwijs verzorgen. President Macron waarschuwde dat de tweede corona-golf wellicht zwaarder wordt dan de eerste. De nationale lockdown is vrijdag 30 oktober ingegaan. Frankrijk ging dit voorjaar al voor acht weken op slot, in die periode waren ook de scholen dicht. Fransen mogen alleen nog hun huis uit voor boodschappen, het bezoeken van een dokter of om dagelijks een uur te sporten. Ze mogen bovendien alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. Reizen tussen Franse regio’s is verboden.

Ook aan de andere kant van Het Kanaal is de situatie penibel. Groot-Brittannië gaat vanaf donderdag 5 november voor de tweede keer grotendeels op slot. De nieuwe lockdown duurt tot 2 december. De meer dan 56 miljoen inwoners moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Met de maatregel wil premier Boris Johnson onder meer voorkomen dat artsen en verplegers worden gedwongen te kiezen welke patiënten ze nog kunnen behandelen. Vanaf donderdag gaan alle niet-noodzakelijke winkels dicht. Anders dan bij de eerste lockdown blijven scholen en universiteiten open.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder