Vakantieplannen voor 2021 staan vooral in de ijskast
De coronacrisis heeft ook al invloed op de vakantieplannen voor volgend jaar. Mensen gaan minder vaak op vakantie en als ze toch besluiten te gaan, willen ze boeken met flexibele annuleringsmogelijkheden. Die conclusies komen naar voren uit de vierde meting van de Vakantiemonitor van NBTC en Royal Schiphol Group. ,,Een en ander heeft een enorme impact voor toeristische ondernemers”, aldus de onderzoekers.
De monitor meet periodiek de invloed van de coronacrisis op het reisgedrag van toeristen uit Nederland en de kernmarkten België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China. Normaliter komt driekwart van alle buitenlandse gasten die Nederland jaarlijks ontvangt uit een van deze landen. Voor deze meting zijn begin september per land duizend respondenten benaderd.
Niet alleen voor 2021, maar ook voor de rest van 2020 zijn de voorspellingen somber. Het aantal vakantieplannen van buitenlandse en binnenlandse bezoekers neemt verder af, concluderen de onderzoekers. Vooral Nederlanders (-12 procent) en Belgen (-7 procent) hebben minder vakantieplannen voor de rest van dit jaar, blijkt uit de vierde meting van de Vakantiemonitor. ,,Opvallend is dat een kwart van de mensen met vakantieplannen de vakantie nog niet heeft geboekt”, stelt NBTC-directeur Jos Vranken. ,,Van deze 25 procent is minder dan de helft zich aan het oriënteren op vakanties, de andere helft dus nog niet. Het is überhaupt de vraag of deze mensen nog op vakantie gaan dit jaar, gezien het toenemend aantal besmettingen en het veranderende sentiment.”
Al met al verwacht Nederland dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers ten opzichte van vorig jaar, zo bleek uit de presentatie tijdens de derde Nationale Toerisme Top, die vanwege corona virtueel plaatshad. ,,Waar we begin dit jaar nog bijna 22 miljoen internationale bezoekers verwachtten, zijn dit er nu veertien miljoen minder. Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (-36 procent)”, aldus Jos Vranken. ,,Deze cijfers zijn van het niveau van de jaren negentig. Bijna de hele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal en dit blijft voorlopig zo. In 2024 kunnen we naar verwachting pas spreken van herstel.”
En dat terwijl Nederland voor 2020 juist ongemeen hoge verwachtingen had op het gebied van het internationaal toerisme. ,,Begin van dit jaar was de verwachting dat Nederland een recordaantal internationale bezoekers zou ontvangen, mede door grote evenementen als de Grand Prix Formule 1, het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal. We verwachtten een groei van 7 procent naar bijna 22 miljoen internationale bezoekers. Maar door lock downs, reisrestricties en het sentiment is die verwachting drastisch bijgesteld. Met de kennis van nu verwachten we in 2020 in totaal bijna zes miljoen internationale bezoekers, een daling van 71 procent.”
Corona en reizen... een gevaarlijke combinatie?