Hitterecords verbroken in Nederland en buitenland
Deze week sneuvelt in Nederland het ene hittrecord na het andere en ook in grote delen van Europa is het extreem heet. Waar we uiteindelijk op uitkomen weten we bij het schrijven van dit artikel nog niet, wel dat er in het weekend en komende week is verkoeling op komst vanuit het zuidwesten.
Donderdag en vrijdag worden in de Benelux en Duitsland temperaturen richting de 40 graden verwacht en de warmte bereikt in het weekend ook Scandinavië. En al wordt daar de 40 graden waarschijnlijk niet gehaald, ook in deze regio is het extreem warm. Volgens berichten van Weeronline kwamen in Portugal, Spanje en Frankrijk de temperaturen in het binnenland in de buurt of zelfs boven 40 graden uit. In Spanje werd het afgelopen tijd het warmst in Andujar met 41.8 graden. Dit gebied met warme lucht afkomstig van het Afrikaanse continent heeft zich inmiddels verplaatst naar Nederland.
Koeler
In het binnenland van Portugal, Spanje en Frankrijk gaan de temperaturen komende dagen dalen. Aan de Portugese zuidkust wordt het 24-29 graden. In het noorden neemt de kans op een bui toe. Omdat het de afgelopen weken erg droog is geweest is neerslag van belang om het risico op bosbranden te verkleinen. Op dit moment woedden er al hevige branden in de buurt van Lissabon. Later in de week zal de temperatuur geleidelijk weer iets oplopen.
Ook in Spanje dalen de temperaturen in het binnenland van 40 naar 30-35 graden. Aan de Spaanse costa’s zijn vergelijkbare temperaturen te vinden met een overvloed aan zonneschijn en daarmee is het heerlijk strandweer voor vakantiegangers.
In het weekend wordt het erg wisselvallig in Frankrijk met kans met kans op flinke regen- en onweersbuien. Daarna neemt de buienkans weer af en laat de zon zich vooral aan de zuidkust meer zien. Hetzelfde patroon wordt verwacht voor Italië en Kroatië waar komende week na de buien het zomerse weer terugkeert.
Bosbranden
Het heeft al weken niet geregend in delen van Spanje, Portugal, Frankrijk en de Griekse eilanden. Door de extreme hitte en droogte is de kans op bosbranden dan ook heel groot. Het Griekse vasteland heeft de afgelopen tijd nog wel regelmatig buien gehad waardoor de kans op bosbranden daar kleiner is.