Blijf de hitte de baas: handige tips

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Hitte: Mensen op het strand

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?




Veel drinken
Dit staat met stip bovenaan. En drink dan zoveel mogelijk (kraan)water en zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Zet een kan met water in de koelkast met wat schijfjes citroen, limoen en/of munt er in voor de smaak en je hebt een prima dorstlesser. Overigens kunnen veel mensen niet zo heel goed tegen ijskoude drankjes. Laat de ijsblokjes dan achterwege. Dat geldt ook voor alcohol. En wist je dat hete thee een prima dorstlesser is op warme dagen?

Ramen en deuren open
Zet 's nachts de ramen open en doe 's ochtends de deuren open om de koelte binnen te laten. Ook noodzakelijk om verse lucht in huis te krijgen.

Is het smog of toch iets anders?
Er kan smogvorming ontstaan en dat betekent kortademigheid, hoesten en last van ogen, neus en keel. Omdat dit ook verschijnselen kunnen zijn van COVID-19 kan het lastig zijn om te bepalen waardoor de klachten komen. In geval van twijfel: bel je huisarts. 

Vermijd inspanning en felle zon
De hitte de baas: wanneer je het kunt voorkomen vermijd dan lichamelijke inspanning op het heetst van de dag en doe het in de vroege ochtend of late avond. Dat geldt ook voor buiten sporten. De heetste uren zijn tussen 11.00 en 16.00 uur.

Petje op
Ga of moet je toch naar buiten draag dan een petje of zonnehoed en een zonnebril en smeer je goed in met zonnebrand factor 50. Handig is om alles te bestellen via internet. Hoef je ook de deur niet uit!

Bekijk het assortiment zonnewerende producten bij Bol.com of de online drogist.

Koel gekleed
Het beste draag je in de hitte luchtige en koele lichte kleding van katoen of linnen en slaap onder een katoenen laken.

Bestel je kleding of katoenen lakens of zomerdekbedden bij de Hema

Verkoeling nodig
Een koele handdoek of washandje in je nek of op je polsen doet wonderen, net als een lauwe douche of je gezicht bevochtigen met een plantenspuit. Moet je thuis werken? Een verkoelend voetenbadje onder je bureau doet wonderen.

Instant koeler
Heb je een ventilator in huis? Een vochtige handdoek of een bak ijs in de luchtstroom verkoelt de ruimte extra.
Voor koelere ruimten thuis is het handig om de ramen dicht te houden als de buitentemperatuur hoger is dan binnen. ’s Nachts openzetten voor afkoeling. Gebruik ook de zonwering of doe de gordijnen overdag dicht om de warmte buiten te houden.

Koop een airco of ventilator en houd je huis koel.

Vergeet je huisdier niet
Ook zij kunnen het heel warm krijgen. Denk er aan bij het uitlaten van de hond aan dat de straat/het asfalt bloedheet kan zijn. Kun je zelf je hand niet 5 seconden op het asfalt houden dan kan je huisdier er ook niet op lopen. Maak geen inspannende wandelingen op het heetst van de dag en zorg ervoor dat het dier voldoende water heeft. Zet desnoods 2 bakken neer.

Afstand houden
Massaal naar het strand, een meer of een recreatiegebied. Logisch. Maar corona houdt geen rekening met de hitte. Zoek je verkoeling veilig en zoveel mogelijk afstand van elkaar.

Heb jij nog een tip om de hitte de baas te blijven?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder