Tips voor een lange auto- of vliegreis

2.05 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
vliegreis
Vliegtuig in de wolken ©Puuropreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Accepteer de situatie tijdens je vliegreis

Temper je verwachting voor de vliegreis. De meeste mensen kunnen gewoon niet bijna rechtop slapen dus acht uur slaap in een economystoel in een vliegtuig is vrijwel onmogelijk. Tenzij je businessclass vliegt en je je stoel in ligstand kunt zetten. Accepteer elk uurtje slaap dat je eventueel krijgt. Wanneer je je aangepast hebt aan de tijdzone waaruit de vlucht vertrekt, zullen dagvluchten het veel moeilijker maken om aan boord te slapen. Nachtvluchten maken het weer wat makkelijker, zeker als de service aan boord is afgelopen en de lichten gedimd worden. Alcohol en koffie dragen er niet aan bij dat het slapen gemakkelijker wordt. Ook middelen als melatonine of een slaaptablet zijn niet altijd een uitkomst. Bovendien moet je altijd even met een arts overleggen als je dit soort medicatie wilt gebruiken. Reizen naar het oosten is altijd lastiger voor je lichaam en je tijdwaarneming dan reizen naar het westen.

Kleding en accessoires

Wees voorbereid zodat je de best mogelijke slaapsituatie kunt creëren binnen de beperkingen van een vliegtuigstoel. Draag comfortabele lagen, zodat je dingen kunt uittrekken als je te warm krijgt of dingen kunt aantrekken als je afkoelt, en houd die deken bij de hand.
Licht en geluid verstoren de slaap, dus neem oogmaskers en oordopjes (of een ruisonderdrukkende koptelefoon) mee om deze tegen te gaan.
Ontspan je spieren, zeker je nekspieren. Bij rechtop zitten betekent dit dat onze zware hoofden niet goed worden ondersteund, met als gevolg die vreselijke ervaring van het plotseling laten zakken van ons hoofd, die de meesten van ons wel kennen. Probeer je hoofd te ondersteunen met een nekkussen of, als je een raamplaats hebt, tegen de wand van het vliegtuig.
Probeer het niet te forceren Ten slotte, als je wakker wordt en moeite hebt om weer in slaap te vallen, probeer het dan niet te forceren.
Lukt het slapen niet gebruik dan het in-flight entertainment. Kjjk een film, binge-watch een tv-serie, of als je dat liever hebt, luister naar muziek of lees een goed boek.

Bewegen tijdens een lange vliegreis

  • Draai kleine rondjes met je schouders, zowel vooruit als achteruit, om je schouders even te ontspannen. Doe dit in een rustig tempo.
  • Kantel je bekken rustig een aantal keer naar voren (lichte holling in de rug) en naar achteren (lichte bolling van de rug). Doe dit altijd binnen je pijngrens. Op deze manier voorkom je dat je stijf wordt in je rug.
  • Draai langzaam met je hoofd naar links en naar rechts. Buig je hoofd ook rustig naar voren (kin richting de borst). Dit is goed om je nekspieren te ontspannen.
  • Til afwisselend je hakken en tenen op, zodat je onderbeenspieren aan het werk worden gezet en je minder risico loopt op een trombosebeen.
  • Strek je armen uit in de lucht en maak jezelf zo lang mogelijk. Zo rek je een heleboel spieren tegelijk.
  • Loop regelmatig een stukje door het vliegtuig en zwaai dan hele kleine stukjes met je armen van voor naar achter.
  • Let ook op je zithouding in het vliegtuig. Zit goed achterop de zitting met je rug aansluitend tegen de rugleuning, ook als de stoel iets achterover gekanteld staat. Zit ook altijd zo veel mogelijk symmetrisch, houdt op beide billen evenveel druk om een scheve houding te voorkomen. Wissel regelmatig af door met de ellebogen op de knieën te steunen (wel de schouders laag houden).

Boek je vliegreis bij Skyscanner of Kayak

Tips voor lange autoritten

Ook tijdens de lange autoritten naar het zuiden van Europa zit je waarschijnlijk veel meer uren in die autostoel dan normaal. Zeker als je ook nog eens in een lange file terecht komt tijdens bijvoorbeeld een van de 'zwarte zaterdagen'. Ook dit kan leiden tot lichamelijke ongemakken.

  • Ga uitgerust op reis. Besteed je eerste vakantiedag aan het voorbereiden en inpakken, en neem hierbij pauzes. Deze dag kun je het werk langzaam loslaten en het vakantiegevoel mag komen.
  • Stel je autostoel goed in zodat de rug goed ondersteund wordt. De rugleuning niet teveel naar achteren, dan ontstaat een gebogen rug en opgetrokken schouders. En dat wil je voorkomen. Bij wisseling van chauffeur even opnieuw de stoel instellen. En denk aan je spiegel.
  • Zorg voor een stevige ondersteuning in de onderrug. Geeft je stoel dit niet, gebruik dan een opgevouwen (dunne) handdoek voor steun.
  • Zit symmetrisch, houd druk op beide billen en voorkom scheef zitten. Geen portefeuille in je broekzak!
  • Neem voldoende pauzes tijdens de reis, dit is zowel van belang voor fysiek als mentaal herstel. Hiermee voorkom je ongelukken en fysieke ongemakken. Neem bijvoorbeeld een bal mee onderweg. Dan kan je tijdens een pauze even een balletje trappen of, nog beter, overgooien en daarbij de rug en armen lekker uitstrekken. 

Meer tips voor je vliegreis lees je hier.

Boek een hotel onderweg bij Hotelspecials

Heb jij nog tips om een lange vliegreis of autorit wat aangenamer te maken?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder