Kroatië, ook voor de fietsvakantie

0.71428571428571 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen op Hvar ©puuropreis.nl
Fietsen op Hvar ©puuropreis.nl

Kroatië zet zich meer en meer op de kaart als fietsland. Op het populaire schiereiland Istrië liggen zo’n 60 routes met een totale lengte van 2600 kilometer, maar ook elders in het land groeien de mogelijkheden gestaag. Zo behoort de hoofdstad Zagreb inmiddels tot de meest fietsvriendelijke steden van Europa, die heerlijk op eigen houtje of met een gids op twee wielen kan worden ontdekt.

Maar niet alleen de dromerige recreatiefietser kan in Kroatië aan zijn of haar trekken komen, ook voor de snellere wielertoerist of fervente mountainbiker liggen er de nodige uitdagingen. Op het Dalmatische eiland Hvar lopen de asfaltwegen bijvoorbeeld geregeld met meer dan 10% omhoog en de onverharde klim naar de Vidova Gora op buureiland Brač, met 778 meter het hoogste punt in de Adriatische Zee, is het summum voor de terreinfietser.

Iets heel anders is de route langs de rivier de Drava. Dit traject is gemaakt voor de langeafstandsfietser, want die kan in totaal 710 kilometer bijschrijven als de volledige fietsroute door Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië is overbrugd. Het Kroatische deel begint in Varaždin of Čakovec langs de Drava en de monding van de Mura, om vervolgens richting Koprivnica, Pitomača, Virovitica, Valpovo en bij Osijek samen te vloeien met de Donau en te eindigen in Vukovar in het oosten van het land. Met meer dan 300 kilometers langs stroomversnellingen, dorpen, steeds veranderende rivierlandschappen en wijngaarden heb je in Kroatië dan bijna de helft van de hele Drava-fietsroute afgelegd.

Volop geschiedenis

Historie is in Kroatië nooit ver weg, en dat geldt zeker voor de fietsroutes. De trajecten vol geschiedenis lopen van de Pannonische vlakte in Karlovac door de bossen van Gorski Kotar naar de kust. Sommige dateren al uit begin 1700 en dragen mooie namen als Karolinska (van Karlovac naar Bakar, 105 km), Jozefinska (van Karlovac naar Senj, 100 km), Louisiana (Karlovac naar Rijeka, 140 km) en Rudolfina (van Josipdol naar Novi Vinodolski, 68 km). De routes, vernoemd naar Oostenrijkse heersers van weleer of familieleden van hen, zijn een mix van historie, (berg)landschappen, architectuur en cultuur met als glinsterend dessert de Adriatische Zee.

Een andere optie in hetzelfde deel van Kroatië is de nieuwe, uitdagende fietsroute van Gorski Kotar over weinig gebruikte bospaden die natuur, historie en gastronomie met elkaar verbinden. Zeven etappes tussen 28 en 43 kilometer maakt een heel afwisselend traject van 260 km. Wie dan nog niet tevreden is, kan er nog 9 andere routes aan koppelen, om tot een totaal van 400 kilometer te komen. Alles hangt gewoon af van jouw wensen en skills.

Al die ontdekkingen kunnen je natuurlijk doen op je eigen fiets. Vind je dat te veel rompslomp, geen nood: moderne (elektrische) fietsen zijn inmiddels volop te huur, zeg maar op bijna elke hoek van de straat. Houd er wel rekening mee dat het in Kroatië – met name in het midden en zuiden – ’s zomers behoorlijk warm kan zijn. Kun je kiezen, ga dan in de ochtend of tegen de avond op pad. Of nog beter: ga in het voor- of najaar, dan kun je de hele dag op de fiets van het land genieten.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder