• Puuropreis
  • Nieuws
  • Biokovo-Imotski Meren geologisch park komt op Global Geoparks UNESCO lijst

Biokovo-Imotski Meren geologisch park komt op Global Geoparks UNESCO lijst

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Biokovo-Imotski Meren
Biokovo-Imotski Meren© Zoran Jelaca

Kroatië is binnenkort een geologisch park op de UNESCO-lijst rijker: het Biokovo-Imotski Meren geologisch park wordt als derde geologische park van het land op de lijst toegevoegd en bevestigt samen met de geologische parken Papuk en de Vis-archipel de natuurlijke rijkdom van het land.

"Kroatië wordt wereldwijd erkend als een toeristische bestemming met uitzonderlijk goed bewaarde natuur en dit nieuws bevestigt dat nog eens. Natuurlijke hulpbronnen zijn de meest waardevolle hulpbron van elk land, en we kunnen trots zijn op de rijkdom van onze flora en fauna, evenals op het behoud van grote delen van ons land, waarvan vele ongerept zijn gebleven", aldus Kristjan Staničić, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

Ook Ivana Ćapin, uitvoerend directeur van het geologisch park Biokovo-Imotski meren, is  trots op dit succes. "Dit is een grote beloning voor ons allemaal die hier vanaf het begin met toewijding aan hebben gewerkt, en tegelijkertijd een grote motivatie voor verdere actie, omdat zich nu nieuwe mogelijkheden voor ons openen voor het hele gebied."

Belang van het Biokovo-Imotski Meren geologisch park

Het park is van uitzonderlijk cultureel, historisch en natuurlijk belang omdat het een grote geologische diversiteit en habitats van talrijke planten- en diersoorten omvat. Een volgende stap is de bouw van een modern bezoekerscentrum in het geopark.
Biokovo-Imotski Meren geologisch park omvat een uitgestrekt gebied en herbergt een diverse reeks geologische formaties en landschappen. Hoogtepunten zijn onder andere de majestueuze Biokovo-bergketen, de mysterieuze Modro en Crveno Lakes, en de indrukwekkende karstgrotten. In het geopark kun je wandelen, fietsen en kajakken, terwijl je getuige bent van de unieke geologische fenomenen en de rijke biodiversiteit van het gebied ontdekt. Daarnaast zijn er educatieve programma's en rondleidingen om zo meer te laten zien over de geologische processen en natuurlijke schatten die het park te bieden heeft.

Waar ligt het park?

Imotski ligt in het Dalmatische binnenland, dichtbij de grens met Bosnië en Hercegovina op zo'n 50 kilometer van plaatsen als Mostar, Međugorje en Omiš. Het is een kleine 90 kilometer naar Split. De natuur in de omgeving is een vruchtbare vallei met wijngaarden, dichte bossen en het Biokovo gebergte.Door het karstlandschap heeft Imotski een aantal unieke kenmerken, waaronder maar liefst 11 meren die zinkgaten zijn, ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten. De meest bekende meren zijn het Rode Meer (Crveno Jezero) en het Blauwe Meer (Modro Jezero).

Op vakantie naar Kroatië

Zelf de prachtige natuur van Kroatië ontdekken? Boek dan je reis of vakantie naar dit mooie land. 

Een kampeerreis boek je bij ACSI Kampeerreizen
Plan je activiteiten op Hvar bij Get your guide
Volledig verzorgde vakanties naar Kroatië bij TUI.nl
Vliegtickets boek je onder andere bij Kayak vliegtickets
Vergelijk prijzen van hotels bij Tix.nl

Lees meer over onze reizen naar Kroatië

Naturistisch cruisen in Kroatië

 

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder