Heel Zweden bakt met snoepgoed uit de natuur

0.95 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Paddenstoel©Puuropreis
Paddenstoel©Puuropreis

Nordic Food is hip en happening en dan hebben we het niet alleen over de Zweedse gehaktballetjes! Lekker eten is een van de grootste hobby's van de Zweden. Een paar keer per dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Heel Zweden bakt, dus als het even kan zijn er verse kaneelbroodjes of een lekkere wafel. In Värmland komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur, zoals die overheerlijke paddenstoelen. Het eten is dus altijd vers, duurzaam en puur van smaak.

Elandenstoofpotje

Het Nederlandse stel Brenda Oudendijk en Michel Muys runnen het Guesthouse Eleven in de Zweedse regio Värmland. Brenda staat als gepassioneerd kok graag in de keuken om heerlijke gerechten te bedenken en te bereiden voor de gasten. Zo serveren zij een heerlijk stoofpotje met elandenvlees, hebben ze een zalmpakketje uit de oven, als voorgerecht kan men 3 soorten ingelegde Zweedse haring proeven en als nagerecht echte Zweedse wafels. Of wat dacht je van lauwwarme 'bläbär smulpaj' met vanillesaus en een vers gezet kopje Zweedse koffie. Ook hebben ze een zeer smaakvolle wildburger van rendier- en hertenvlees op het menu die door jong en oud zeer gewaardeerd wordt. Brenda en Michel nodigen je van harte uit hun natuurlijke snoepgoed eens te komen proeven.

Oer-Zweeds

Ben je fan van gezonde voeding en duurzaam inkopen? Dan passen de streekproducten van deVärmlandse herenhuizen perfect in jouw leefstijl. De Zweedse producten die zij aanbieden komen namelijk zoveel mogelijk uit de buurt en zijn in de regel biologisch geteeld. Hier eet je dus groente, fruit en zuivel die maar weinig kilometers hebben gemaakt, onbespoten zijn en ook nog eens oer-Zweeds.

Eten uit de natuur

Leif Eriksson-Wallin trekt al sinds 1998 onder bedrijfsnaam Lewa i Vildmarken de natuur in, met het klassieke Uddeholm Hotell aan het meer Rådasjön doorgaans als startpunt. Zo kun je met Eriksson-Wallin op een eland- of beversafari, met eten in de natuur als vast ingrediënt. Improviseren is dan het leukst, vindt hij. Leif: ”Een stuk hout kan een bord zijn, ingrediënten haal ik uit de omgeving; zo blijft het maken van een gerecht op open vuur altijd spannend.

Trek gekregen in Zweedse leesvoer?

Zelf Zweden ontdekken?

 

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder