Heel Zweden bakt met snoepgoed uit de natuur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Paddenstoel©Puuropreis
Paddenstoel©Puuropreis

Nordic Food is hip en happening en dan hebben we het niet alleen over de Zweedse gehaktballetjes! Lekker eten is een van de grootste hobby's van de Zweden. Een paar keer per dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Heel Zweden bakt, dus als het even kan zijn er verse kaneelbroodjes of een lekkere wafel. In Värmland komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur, zoals die overheerlijke paddenstoelen. Het eten is dus altijd vers, duurzaam en puur van smaak.

Elandenstoofpotje

Het Nederlandse stel Brenda Oudendijk en Michel Muys runnen het Guesthouse Eleven in de Zweedse regio Värmland. Brenda staat als gepassioneerd kok graag in de keuken om heerlijke gerechten te bedenken en te bereiden voor de gasten. Zo serveren zij een heerlijk stoofpotje met elandenvlees, hebben ze een zalmpakketje uit de oven, als voorgerecht kan men 3 soorten ingelegde Zweedse haring proeven en als nagerecht echte Zweedse wafels. Of wat dacht je van lauwwarme 'bläbär smulpaj' met vanillesaus en een vers gezet kopje Zweedse koffie. Ook hebben ze een zeer smaakvolle wildburger van rendier- en hertenvlees op het menu die door jong en oud zeer gewaardeerd wordt. Brenda en Michel nodigen je van harte uit hun natuurlijke snoepgoed eens te komen proeven.

Oer-Zweeds

Ben je fan van gezonde voeding en duurzaam inkopen? Dan passen de streekproducten van deVärmlandse herenhuizen perfect in jouw leefstijl. De Zweedse producten die zij aanbieden komen namelijk zoveel mogelijk uit de buurt en zijn in de regel biologisch geteeld. Hier eet je dus groente, fruit en zuivel die maar weinig kilometers hebben gemaakt, onbespoten zijn en ook nog eens oer-Zweeds.

Eten uit de natuur

Leif Eriksson-Wallin trekt al sinds 1998 onder bedrijfsnaam Lewa i Vildmarken de natuur in, met het klassieke Uddeholm Hotell aan het meer Rådasjön doorgaans als startpunt. Zo kun je met Eriksson-Wallin op een eland- of beversafari, met eten in de natuur als vast ingrediënt. Improviseren is dan het leukst, vindt hij. Leif: ”Een stuk hout kan een bord zijn, ingrediënten haal ik uit de omgeving; zo blijft het maken van een gerecht op open vuur altijd spannend.

Trek gekregen in Zweedse leesvoer?

Zelf Zweden ontdekken?

 

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder