Mooi eten met diëten: het is een kunst

0.68 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisIk ben geen foodblogger, dieetspecialist, culinair expert of voedselwonder. Integendeel. Voor mij is eten puur een noodzaak omdat een mens nou eenmaal eten moet. Ook kan ik met een glutenvrij (geen keus) en vleesloos (eigen keus) dieet niet overal aanschuiven en een vorkje meeprikken. Aan een hapje buitenshuis gaat vaak een speurtocht naar geschikt restaurant vooraf. En dan nog.

Maar goed. Eten moet. Elke dag. Ook tijdens de reizen die ik maak als reisjournalist. En dan is er nogal verschil in wat je op je bordje krijgt. Veel verschil. Ik neem je mee tijdens een mini-food-trip, want al ben ik dan geen culinair expert, als ik iets eet mag het best lekker zijn. O ja, het oog wil ook wel wat. Want zeg nou zelf, een kwak aardappelpuree, een schep erwten en een smakeloos gekookte vis is niet lekker en ziet er ook niet uit.

Goed zoeken in Nederland

Puur op reis: PannenkoekHet is tegenwoordig verplicht om allergenen op de menukaart te vermelden. In in veel restaurants staat dan ook vrolijk op de kaart: 'Heeft u een allergie? Laat het ons weten". Dat doe ik dan ook en echt, bijna altijd, gaan de wenkbrauwen omhoog bij het woord 'glutenvrij'.
Dus volgt uitleg van mijn kant en de vraag wat ik dan van het menu kan kiezen. En ook, echt bijna altijd, komt dan 'salade' uit de bus rollen. En krijg ik een uit een zakje geschudde salade op mijn bord waarvan ik soms mijn tanden voel uitgroeien tot die van een konijn. Want de salade is ook nog eens ontdaan van alles wat het lekker maakt. Blijkbaar vallen ei, kaas, nootjes, gebakken groente, olie en azijn in de optiek van de keuken in de categorie gluten.  
Recent had ik nog een bijzondere ervaring in een pannenkoekrestaurant. Ik bestelde een glutenvrije pannenkoek en kreeg, naast een supplement van een paar euro op de rekening, een ongaar exemplaar. "Ja, glutenvrij heeft wat langer nodig om te bakken", was het excuus van de ober. Doe.Dat.Dan!
Heel soms heb ik geluk, en verstaat een restaurant de kunst van glutenvrij. Maar zoals ik al schreef: speld-hooiberg.

Viel fleisch in Duitsland

Puur op reisHet vervangen van vlees is een uitdaging. En dan ook nog eens glutenvrij? Maar daar zijn weer de salades. Waar een blikje tonijn er een stevige bite aan geeft zodat ik niet direct al na het eten weer trek heb. Gelukkig staan in Duitsland vaak aardappelen, in pureevorm of gebakken, op de menukaart. Ook in Duitsland zijn er best smaakmakers te vinden: zoals in het Ritz Carlton Hotel in Wolfsburg, waar ze de kunst verstaan om ook mij mee te kunnen laten eten van het 'shared diner'!

 

Du pain in Frankrijk

Puur op reisDu Pain, du vin, du... brood dus. Veel brood. En vlees. veel vlees. Een van de moeilijkste landen tot nu toe om glutenvrij en zonder vlees te eten. In Frankrijk verstaan ze, net als in Nederland, vooral de kunst van het 'weglaten'. Er zijn pareltjes van uitzonderingen, vaak ook omdat het 'glutenvrije' mens vooraf door de organisatie van de persreizen is aangekondigd. Maar in het 'wild' vind ik het vaak niet gemakkelijk om iets te vinden. 'Sans Gluten? Non. Domage.' 

 

Pizza's van la Mama in Italië

Puur op reisHet land van pasta en pizza. En een glutenvrij walhalla. Echt. Ik kreeg in Umbrië fantastische maaltijden voorgeschoteld. Met pasta en pizza ja, want die hebben ze in veel restaurants volop glutenvrij. Er was bijna geen verschil tussen wat ik at, en de niet-glutenvrije mensen op tafel kregen.  Nee, de lokale kleine pizzeria's hebben vaak geen glutenvrije producten, maar over het algemeen is het echt niet moeilijk om in Italië uit eten te gaan.

 

 

Machtige salades op Malta

Puur op reisOnlangs was ik op Malta/Gozo en ook hier aangename verrassingen in de vorm van spectaculaire visgerechten, glutenvrije high-teas en salades waar zoveel lekkers aan toegevoegd was dat de 'glutenvolle' medereizigers bijna jaloers naar het mooie eten op mijn bordje keken. Op Gozo at ik trouwens ook de lekkerste tonijn ever.

 

 

 

Mooi eten in Letland

Puur op reisEn dan kan ik alleen spreken over Riga en Jurmala. Letland heeft me echt postief verrast. In tegenstelling tot wat je zou denken, krijg je er echt heel 'mooi' eten op je bord. Niet alleen die borden zelf zijn versierd als een feestje, ook het eten ziet er prachtig uit. Alles is dan ook een lust voor oog, oor en smaakpapillen. In Riga at ik in diverse restaurants en werd er, op 1 restaurant na, culinair zeer verwend. Een aparte vermelding wil ik maken van restaurant 'Raw Garden' waar ik alles, maar dan ook alles kon eten. Pure Energy, zo staat op de menukaart. Dat was absoluut zaligheid voor deze dame van 'Puur op reis'. En ook voor mijn alles etende eisgenoten, die diep onder de indruk waren van wat er geserveerd werd.

Geïmproviseerde aardappelen in de Verenigde Staten

Puur op reisIn de meeste restaurants waar ik geweest ben is een speciaal glutenvrij menu te krijgen of komt de kok speciaal uit de keuken om te overleggen wat ik wel en niet kan en mag eten. Tijdens mijn roadtrip heb ik in slechts één keer, in een piepklein dorpje, een restaurant getroffen waar voor mij niets op de kaart stond. Maar aardappelen waren er wel. Dus schilde de eigenaresse een paar aardappels, bakte die samen met een ui, een tomaat en een paprika in een pan en improviseerde zo een soort rösti.  Gewoon, omdat ze vond dat ik toch iets te eten moest hebben. Want servicegericht, dat zijn ze absoluut.

Heb jij ervaringen met diëten op reis? Welke landen ben jij geweest. En heb je nog een goede tip?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder