Mooi eten met diëten: het is een kunst

0.68 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisIk ben geen foodblogger, dieetspecialist, culinair expert of voedselwonder. Integendeel. Voor mij is eten puur een noodzaak omdat een mens nou eenmaal eten moet. Ook kan ik met een glutenvrij (geen keus) en vleesloos (eigen keus) dieet niet overal aanschuiven en een vorkje meeprikken. Aan een hapje buitenshuis gaat vaak een speurtocht naar geschikt restaurant vooraf. En dan nog.

Maar goed. Eten moet. Elke dag. Ook tijdens de reizen die ik maak als reisjournalist. En dan is er nogal verschil in wat je op je bordje krijgt. Veel verschil. Ik neem je mee tijdens een mini-food-trip, want al ben ik dan geen culinair expert, als ik iets eet mag het best lekker zijn. O ja, het oog wil ook wel wat. Want zeg nou zelf, een kwak aardappelpuree, een schep erwten en een smakeloos gekookte vis is niet lekker en ziet er ook niet uit.

Goed zoeken in Nederland

Puur op reis: PannenkoekHet is tegenwoordig verplicht om allergenen op de menukaart te vermelden. In in veel restaurants staat dan ook vrolijk op de kaart: 'Heeft u een allergie? Laat het ons weten". Dat doe ik dan ook en echt, bijna altijd, gaan de wenkbrauwen omhoog bij het woord 'glutenvrij'.
Dus volgt uitleg van mijn kant en de vraag wat ik dan van het menu kan kiezen. En ook, echt bijna altijd, komt dan 'salade' uit de bus rollen. En krijg ik een uit een zakje geschudde salade op mijn bord waarvan ik soms mijn tanden voel uitgroeien tot die van een konijn. Want de salade is ook nog eens ontdaan van alles wat het lekker maakt. Blijkbaar vallen ei, kaas, nootjes, gebakken groente, olie en azijn in de optiek van de keuken in de categorie gluten.  
Recent had ik nog een bijzondere ervaring in een pannenkoekrestaurant. Ik bestelde een glutenvrije pannenkoek en kreeg, naast een supplement van een paar euro op de rekening, een ongaar exemplaar. "Ja, glutenvrij heeft wat langer nodig om te bakken", was het excuus van de ober. Doe.Dat.Dan!
Heel soms heb ik geluk, en verstaat een restaurant de kunst van glutenvrij. Maar zoals ik al schreef: speld-hooiberg.

Viel fleisch in Duitsland

Puur op reisHet vervangen van vlees is een uitdaging. En dan ook nog eens glutenvrij? Maar daar zijn weer de salades. Waar een blikje tonijn er een stevige bite aan geeft zodat ik niet direct al na het eten weer trek heb. Gelukkig staan in Duitsland vaak aardappelen, in pureevorm of gebakken, op de menukaart. Ook in Duitsland zijn er best smaakmakers te vinden: zoals in het Ritz Carlton Hotel in Wolfsburg, waar ze de kunst verstaan om ook mij mee te kunnen laten eten van het 'shared diner'!

 

Du pain in Frankrijk

Puur op reisDu Pain, du vin, du... brood dus. Veel brood. En vlees. veel vlees. Een van de moeilijkste landen tot nu toe om glutenvrij en zonder vlees te eten. In Frankrijk verstaan ze, net als in Nederland, vooral de kunst van het 'weglaten'. Er zijn pareltjes van uitzonderingen, vaak ook omdat het 'glutenvrije' mens vooraf door de organisatie van de persreizen is aangekondigd. Maar in het 'wild' vind ik het vaak niet gemakkelijk om iets te vinden. 'Sans Gluten? Non. Domage.' 

 

Pizza's van la Mama in Italië

Puur op reisHet land van pasta en pizza. En een glutenvrij walhalla. Echt. Ik kreeg in Umbrië fantastische maaltijden voorgeschoteld. Met pasta en pizza ja, want die hebben ze in veel restaurants volop glutenvrij. Er was bijna geen verschil tussen wat ik at, en de niet-glutenvrije mensen op tafel kregen.  Nee, de lokale kleine pizzeria's hebben vaak geen glutenvrije producten, maar over het algemeen is het echt niet moeilijk om in Italië uit eten te gaan.

 

 

Machtige salades op Malta

Puur op reisOnlangs was ik op Malta/Gozo en ook hier aangename verrassingen in de vorm van spectaculaire visgerechten, glutenvrije high-teas en salades waar zoveel lekkers aan toegevoegd was dat de 'glutenvolle' medereizigers bijna jaloers naar het mooie eten op mijn bordje keken. Op Gozo at ik trouwens ook de lekkerste tonijn ever.

 

 

 

Mooi eten in Letland

Puur op reisEn dan kan ik alleen spreken over Riga en Jurmala. Letland heeft me echt postief verrast. In tegenstelling tot wat je zou denken, krijg je er echt heel 'mooi' eten op je bord. Niet alleen die borden zelf zijn versierd als een feestje, ook het eten ziet er prachtig uit. Alles is dan ook een lust voor oog, oor en smaakpapillen. In Riga at ik in diverse restaurants en werd er, op 1 restaurant na, culinair zeer verwend. Een aparte vermelding wil ik maken van restaurant 'Raw Garden' waar ik alles, maar dan ook alles kon eten. Pure Energy, zo staat op de menukaart. Dat was absoluut zaligheid voor deze dame van 'Puur op reis'. En ook voor mijn alles etende eisgenoten, die diep onder de indruk waren van wat er geserveerd werd.

Geïmproviseerde aardappelen in de Verenigde Staten

Puur op reisIn de meeste restaurants waar ik geweest ben is een speciaal glutenvrij menu te krijgen of komt de kok speciaal uit de keuken om te overleggen wat ik wel en niet kan en mag eten. Tijdens mijn roadtrip heb ik in slechts één keer, in een piepklein dorpje, een restaurant getroffen waar voor mij niets op de kaart stond. Maar aardappelen waren er wel. Dus schilde de eigenaresse een paar aardappels, bakte die samen met een ui, een tomaat en een paprika in een pan en improviseerde zo een soort rösti.  Gewoon, omdat ze vond dat ik toch iets te eten moest hebben. Want servicegericht, dat zijn ze absoluut.

Heb jij ervaringen met diëten op reis? Welke landen ben jij geweest. En heb je nog een goede tip?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder