Slovenië zet zich in 2021 culinair op de kaart

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis

Als de voortekenen niet bedriegen, maar met corona weet je het maar nooit, zet Slovenië zich volgend jaar op een bijzondere manier op de kaart. Op de menukaart eigenlijk, want het land mag zich dan European Region of Gastronomy 2021 noemen.

De toekenning in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) dateert overigens al van 2018 en Slovenië wilde de titel aangrijpen om zowel in 2020 als in 2021 toeristen uit binnen- en buitenland de nationale keuken in te trekken. Door corona is het allemaal anders gelopen.

Wellicht lukt het echter alsnog om volgend jaar echt uit te pakken als culinaire bestemming van formaat. Momenteel is het hele land coronageel, wat betekent dat je er wel heen kunt reizen maar dat je wel moet opletten. Pas bij de kleurcode oranje worden niet-noodzakelijke reizen naar een land of regio afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Laten we ervan uitgaan dat het in 2021 allemaal doorgaat, dan wil Slovenië zich vooral profileren als duurzame culi-bestemming. ,,Restaurateurs en chefs passen veelal het principe ‘van land naar bord’ toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gerecht is of voor een sterrengerecht”, heet dat in de woorden van het nationale toeristenbureau.

Reizen algemeen

Want het is niet alleen maar štruklji (rollen van deeg met verschillende soorten vulling), jota (soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek), Kranjska klobasa (karinthische worst, die sinds 2015 als beschermd Sloveens product te boek staat) of golaž (een variatie op de goulash van buurland Hongarije) wat vandaag de dag de pot schaft. Zo heeft ook Michelin het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids is dit jaar een speciale Slovenië editie verschenen.

Bij die gelegenheid kregen zes restaurants Michelinsterren toegekend: Hiša Franko van topchef Ana Roš in Kobarid ontving er twee, één ster was er voor restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Ljubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota. Bib Gourmands waren er voor negen restaurants: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahoroč, Na Gradu, Rajh en Ruj.

Daarnaast heeft de andere Franse restaurantgids Gault & Millau recentelijk vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Hiša Franko, Ošterija Debeluh, Restavrant Mak en Restavrant Strelec. Kortom, alle aanleiding om volgend jaar eens in Slovenië een tafeltje te boeken…

Lees meer over culinair Slovenië

Lees ook:

Vakantiebeurs 2021 is uitgesteld naar april

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder