Slovenië zet zich in 2021 culinair op de kaart

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis

Als de voortekenen niet bedriegen, maar met corona weet je het maar nooit, zet Slovenië zich volgend jaar op een bijzondere manier op de kaart. Op de menukaart eigenlijk, want het land mag zich dan European Region of Gastronomy 2021 noemen.

De toekenning in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) dateert overigens al van 2018 en Slovenië wilde de titel aangrijpen om zowel in 2020 als in 2021 toeristen uit binnen- en buitenland de nationale keuken in te trekken. Door corona is het allemaal anders gelopen.

Wellicht lukt het echter alsnog om volgend jaar echt uit te pakken als culinaire bestemming van formaat. Momenteel is het hele land coronageel, wat betekent dat je er wel heen kunt reizen maar dat je wel moet opletten. Pas bij de kleurcode oranje worden niet-noodzakelijke reizen naar een land of regio afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Laten we ervan uitgaan dat het in 2021 allemaal doorgaat, dan wil Slovenië zich vooral profileren als duurzame culi-bestemming. ,,Restaurateurs en chefs passen veelal het principe ‘van land naar bord’ toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gerecht is of voor een sterrengerecht”, heet dat in de woorden van het nationale toeristenbureau.

Reizen algemeen

Want het is niet alleen maar štruklji (rollen van deeg met verschillende soorten vulling), jota (soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek), Kranjska klobasa (karinthische worst, die sinds 2015 als beschermd Sloveens product te boek staat) of golaž (een variatie op de goulash van buurland Hongarije) wat vandaag de dag de pot schaft. Zo heeft ook Michelin het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids is dit jaar een speciale Slovenië editie verschenen.

Bij die gelegenheid kregen zes restaurants Michelinsterren toegekend: Hiša Franko van topchef Ana Roš in Kobarid ontving er twee, één ster was er voor restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Ljubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota. Bib Gourmands waren er voor negen restaurants: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahoroč, Na Gradu, Rajh en Ruj.

Daarnaast heeft de andere Franse restaurantgids Gault & Millau recentelijk vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Hiša Franko, Ošterija Debeluh, Restavrant Mak en Restavrant Strelec. Kortom, alle aanleiding om volgend jaar eens in Slovenië een tafeltje te boeken…

Lees meer over culinair Slovenië

Lees ook:

Vakantiebeurs 2021 is uitgesteld naar april

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder