Slovenië zet zich in 2021 culinair op de kaart

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis

Als de voortekenen niet bedriegen, maar met corona weet je het maar nooit, zet Slovenië zich volgend jaar op een bijzondere manier op de kaart. Op de menukaart eigenlijk, want het land mag zich dan European Region of Gastronomy 2021 noemen.

De toekenning in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) dateert overigens al van 2018 en Slovenië wilde de titel aangrijpen om zowel in 2020 als in 2021 toeristen uit binnen- en buitenland de nationale keuken in te trekken. Door corona is het allemaal anders gelopen.

Wellicht lukt het echter alsnog om volgend jaar echt uit te pakken als culinaire bestemming van formaat. Momenteel is het hele land coronageel, wat betekent dat je er wel heen kunt reizen maar dat je wel moet opletten. Pas bij de kleurcode oranje worden niet-noodzakelijke reizen naar een land of regio afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Laten we ervan uitgaan dat het in 2021 allemaal doorgaat, dan wil Slovenië zich vooral profileren als duurzame culi-bestemming. ,,Restaurateurs en chefs passen veelal het principe ‘van land naar bord’ toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gerecht is of voor een sterrengerecht”, heet dat in de woorden van het nationale toeristenbureau.

Reizen algemeen

Want het is niet alleen maar štruklji (rollen van deeg met verschillende soorten vulling), jota (soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek), Kranjska klobasa (karinthische worst, die sinds 2015 als beschermd Sloveens product te boek staat) of golaž (een variatie op de goulash van buurland Hongarije) wat vandaag de dag de pot schaft. Zo heeft ook Michelin het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids is dit jaar een speciale Slovenië editie verschenen.

Bij die gelegenheid kregen zes restaurants Michelinsterren toegekend: Hiša Franko van topchef Ana Roš in Kobarid ontving er twee, één ster was er voor restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Ljubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota. Bib Gourmands waren er voor negen restaurants: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahoroč, Na Gradu, Rajh en Ruj.

Daarnaast heeft de andere Franse restaurantgids Gault & Millau recentelijk vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Hiša Franko, Ošterija Debeluh, Restavrant Mak en Restavrant Strelec. Kortom, alle aanleiding om volgend jaar eens in Slovenië een tafeltje te boeken…

Lees ook:

Vakantiebeurs 2021 is uitgesteld naar april

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

Canarische Eilanden: goed in alle seizoenen

De Canarische Eilanden zijn vooral geliefd als winterzonbestemming, maar ook in de andere seizoenen is het op de Spaanse archipel voor de westkust van Afrika hoogst aangenaam. We geven tips voor één op elk van de bekende eilanden.

Lees verder

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Top 10 Europese steden voor een 'workation'

Workations, het is een ideale combinatie van op reis gaan én werken op bestemming die steeds populairder wordt. De hoogste tijd dus om uit te zoeken in welke Europese steden je werk en plezier het beste kunt combineren. 

Lees verder

Op de fiets mis je niets!

Op de fiets mis je niets!

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Lees verder

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Ongewone logeerplekken: vuurtorens, treinen en meer

Je kunt tijdens een vakantie of weekendje weg prima overnachten in een hotel, tent of camper. Maar wil je iets bijzonders? Kijk dan eens naar een nachtje slapen in een vuurtoren of trein. Die bijzondere onderkomens vind je meer en meer, overal ter wereld. Puur op reis zet ze voor je op een rijtje, al weten we dat deze opsomming verre van compleet is. Ken jij er ook één? Laat het ons even weten dan vullen we de lijst direct aan! Update van dit artikel: 21 augustus 2021.

Lees verder

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Natuuractiviteiten in Friesland: 5 tips

Wat gaat er boven een dag in de natuur afsluiten met een overnachting in een uniek natuurhuisje? Deze vijf natuuractiviteiten in Friesland mag je eigenlijk niet missen. En wil je een weekendje weg, en natuur en stad combineren? Dan raden we je aan de Friese hoofdstad Leeuwarden zeker niet over te slaan.

Lees verder