Slovenië zet zich in 2021 culinair op de kaart

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis

Als de voortekenen niet bedriegen, maar met corona weet je het maar nooit, zet Slovenië zich volgend jaar op een bijzondere manier op de kaart. Op de menukaart eigenlijk, want het land mag zich dan European Region of Gastronomy 2021 noemen.

De toekenning in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) dateert overigens al van 2018 en Slovenië wilde de titel aangrijpen om zowel in 2020 als in 2021 toeristen uit binnen- en buitenland de nationale keuken in te trekken. Door corona is het allemaal anders gelopen.

Wellicht lukt het echter alsnog om volgend jaar echt uit te pakken als culinaire bestemming van formaat. Momenteel is het hele land coronageel, wat betekent dat je er wel heen kunt reizen maar dat je wel moet opletten. Pas bij de kleurcode oranje worden niet-noodzakelijke reizen naar een land of regio afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Laten we ervan uitgaan dat het in 2021 allemaal doorgaat, dan wil Slovenië zich vooral profileren als duurzame culi-bestemming. ,,Restaurateurs en chefs passen veelal het principe ‘van land naar bord’ toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gerecht is of voor een sterrengerecht”, heet dat in de woorden van het nationale toeristenbureau.

Reizen algemeen

Want het is niet alleen maar štruklji (rollen van deeg met verschillende soorten vulling), jota (soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek), Kranjska klobasa (karinthische worst, die sinds 2015 als beschermd Sloveens product te boek staat) of golaž (een variatie op de goulash van buurland Hongarije) wat vandaag de dag de pot schaft. Zo heeft ook Michelin het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids is dit jaar een speciale Slovenië editie verschenen.

Bij die gelegenheid kregen zes restaurants Michelinsterren toegekend: Hiša Franko van topchef Ana Roš in Kobarid ontving er twee, één ster was er voor restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Ljubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota. Bib Gourmands waren er voor negen restaurants: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahoroč, Na Gradu, Rajh en Ruj.

Daarnaast heeft de andere Franse restaurantgids Gault & Millau recentelijk vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Hiša Franko, Ošterija Debeluh, Restavrant Mak en Restavrant Strelec. Kortom, alle aanleiding om volgend jaar eens in Slovenië een tafeltje te boeken…

Lees ook:

Vakantiebeurs 2021 is uitgesteld naar april

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

Natuurlijk hebben we allemaal onze mobiele telefoon bij de hand voor het maken van foto’s. En die zijn kwalitatief helemaal niet slecht. Maar foto’s met een digitale fotocamera hebben nét wat meer. Zeker voor wie wat gedetailleerdere foto’s wil, en niet automatisch fotografeert op standje ‘automatisch’, is een systeemcamera een aanwinst.

Lees verder

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Zo ga je goed voorbereid op vakantie in eigen land

Een ontspannen staycation begint bij een goede voorbereiding. Voordat je op reis gaat, moet je vast nog een hoop regelen. Om je op weg te helpen zetten we 4 slimme tips voor je op een rij. Ook lees je wat je in deze tijden precies aan je reisverzekering hebt. Zo ga je heerlijk relaxed op vakantie in Nederland.

Lees verder

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Maak eens een stedentrip in eigen land!

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Lees verder

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

Dagje weg: 9 tips voor als het weer kan

De lockdown in Nederland duurt nog voort, maar uiteindelijk zullen we weer op pad kunnen. Wie staat niet te popelen om weer een gezellig dagje weg te gaan met je partner, je gezin of een vriend of vriendin? Van slenteren door een dorp of stad, een museum bezoeken of lekker actief, we geven 9 tips voor een dagje weg.

Lees verder

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Handige zaken voor als we weer kunnen reizen

Reizen en vakanties. Hoe 'gewoon' was het in 2019, hoe wachten is het in 2021 op het moment dat het weer kan. En als je dan weer je vakantie hebt gepland, dan zijn daar ook die voorbereidingen. Want...wat mocht je nou ook al niet meer vergeten. Natuurlijk zijn paspoort, pinpas, creditcard, geld en kleding voor de hand liggende zaken. Maar onderstaande tips en accessoires kunnen je reis nog aangenamer maken.

Lees verder

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

De Leistert, een recreatiepark met heel veel meer!

Nu buitenlandse vakanties vanwege corona en negatieve reisadviezen voorlopig nog niet mogelijk zijn is er extra veel animo voor vakanties in Nederland. Maar dan wel coronaproof, comfortabel en met voldoende activiteiten voor zowel (groot)ouders als (klein)kinderen. Recreatiepark de Leistert beantwoordt aan al die wensen.

Lees verder