Slovenië zet zich in 2021 culinair op de kaart

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis
Kabelbaan in Ljubljana ©puuropreis

Als de voortekenen niet bedriegen, maar met corona weet je het maar nooit, zet Slovenië zich volgend jaar op een bijzondere manier op de kaart. Op de menukaart eigenlijk, want het land mag zich dan European Region of Gastronomy 2021 noemen.

De toekenning in Brussel door het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) dateert overigens al van 2018 en Slovenië wilde de titel aangrijpen om zowel in 2020 als in 2021 toeristen uit binnen- en buitenland de nationale keuken in te trekken. Door corona is het allemaal anders gelopen.

Wellicht lukt het echter alsnog om volgend jaar echt uit te pakken als culinaire bestemming van formaat. Momenteel is het hele land coronageel, wat betekent dat je er wel heen kunt reizen maar dat je wel moet opletten. Pas bij de kleurcode oranje worden niet-noodzakelijke reizen naar een land of regio afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Laten we ervan uitgaan dat het in 2021 allemaal doorgaat, dan wil Slovenië zich vooral profileren als duurzame culi-bestemming. ,,Restaurateurs en chefs passen veelal het principe ‘van land naar bord’ toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gerecht is of voor een sterrengerecht”, heet dat in de woorden van het nationale toeristenbureau.

Reizen algemeen

Want het is niet alleen maar štruklji (rollen van deeg met verschillende soorten vulling), jota (soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek), Kranjska klobasa (karinthische worst, die sinds 2015 als beschermd Sloveens product te boek staat) of golaž (een variatie op de goulash van buurland Hongarije) wat vandaag de dag de pot schaft. Zo heeft ook Michelin het culinaire topniveau van het land ontdekt: voor het eerst in het 120-jarig bestaan van deze restaurantgids is dit jaar een speciale Slovenië editie verschenen.

Bij die gelegenheid kregen zes restaurants Michelinsterren toegekend: Hiša Franko van topchef Ana Roš in Kobarid ontving er twee, één ster was er voor restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Ljubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota. Bib Gourmands waren er voor negen restaurants: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahoroč, Na Gradu, Rajh en Ruj.

Daarnaast heeft de andere Franse restaurantgids Gault & Millau recentelijk vier koksmutsen – de hoogste score – uitgedeeld aan zes restaurants: Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Hiša Franko, Ošterija Debeluh, Restavrant Mak en Restavrant Strelec. Kortom, alle aanleiding om volgend jaar eens in Slovenië een tafeltje te boeken…

Lees ook:

Vakantiebeurs 2021 is uitgesteld naar april

Corona en reizen… een gevaarlijke combinatie?

Reactie toevoegen
Reacties zijn altijd welkom. Houd uw reacties 'netjes'. U mag geen reclame maken of producten promoten. U kunt geen websites in reacties opnemen.

Wees zeker van een goede verzekering!

Wees zeker van een goede verzekering!

Als de coronapandemie één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel het belang van een goede zorgverzekering. In de basisverzekering is weliswaar voor iedereen het nodige geregeld, maar op basis van persoonlijke wensen en activiteiten is een aanvullende verzekering vaak geen overbodige luxe.

Lees verder

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Grenzeloos kuren bij onze oosterburen

Bronnen, baden, zuivere lucht. Duitsland is voor velen nog altijd het kuurland bij uitstek. Maar wat kun je nu precies waar doen? Puur op reis zet de soorten kuren en kuuroorden op een rij en doet een aantal reissuggesties in Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland en Baden-Württemberg. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer mogelijkheden, maar daarvoor moet je dan wel meer tijd willen en kunnen uittrekken om grenzeloos te kunnen kuren.

Lees verder

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Verrassingen in de Belgische Ardennen

Bij Nederlandse sportliefhebbers staan de Belgische Ardennen jaarlijks op de agenda, met Formule 1-coryfee Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps en wielrenner Mathieu van der Poel in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De streek in het zuidoosten van België bekoort ook Nederlandse vakantiegangers, vooral gezien het grote aantal toeristische verrassingen.

Lees verder

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder