17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

1.4166666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Stedentrips
Het flatironbuilding in... Bordeaux©Puuropreis.nl

Stedentrips zijn en blijven populair want steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

 

Blits Belfast

Tips voor stedentrips: de werelden van muziek, film en moderne geschiedenis komen samen in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Neem foto’s van de imposante City Hall, maak een heerlijke Belfast Food Tour, bezoek het Titanic Belfast Museum of ga eens naar St. George’s Market, de grote overdekte markthal. Of luister in karakteristieke pubs als Fibber Magees of The Woodworkers, onder het genot van een Clotworthy Dobbin, eens op het gemak naar opnamen van Van Morrison of Gary Moore, wereldsterren die in Belfast werden geboren. Belangstelling voor muurschilderingen? Maak dan eens een Black Taxi Tour. En als het iets spannender moet: laat je dan eens ‘opsluiten’ in de voormalige gevangenis Crumlin Road Gaol. Wie het Victoriaanse gebouw aan Crumlin Road zoekt, kan overigens het beste gewoon naar de ‘Crum’ vragen… Meer liefhebber van film? Dan wil je zeker locaties rond de hoofdstad bezoeken, waar opnamen zijn gemaakt voor het bekroonde HBO-fantasy drama Games of Thrones.

Betoverend Bordeaux

stedentrips Bordeaux @Puur op reisLonely Planet zette Bordeaux al een paar jaar geleden op nummer 1 van steden die je dit jaar voor stedentrips moet bezoeken. Waarom? De stad in het zuidwesten van Frankrijk heeft zich de afgelopen tijd in feite eens grondig afgestoft, en oogt ineens fris en fruitig dankzij nieuwe winkelgebieden, hightech ontwikkelingen en andere indrukwekkende innovaties. Brandnieuw is bijvoorbeeld La Cité du Vin, het imposante museum annex themapark over wijn en niets anders dan dat, gelegen langs de oever van de Garonne. Een must in de wijnhoofdstad van de wereld is een oude bekende: Port de la Lune. Dit deel van de oude stad staat sinds kort op de werelderfgoedlijst van Unesco en is een bezoek meer dan waard, zowel overdag als ’s avonds. Een dinertip? Restaurant Côté Rue, waar volgens menigeen het beste eten van Bordeaux wordt bereid.

Er op uit? Boek je entreekaarten voor Bordeaux

Parelachtig Palma de Mallorca

De oude stad Palma, de belangrijkste plaats op het eiland Mallorca, bestaat uit een netwerk van smalle straten. Veel daarvan komen samen op de Plaza Mayor, een replica van het gelijknamige plein in de Spaanse hoofdstad Madrid. Hier vind je terrassen, bars en restaurants, die uiteraard allemaal de lokale specialiteit aanbieden: tapas. Voor extra levendigheid op het plein zorgen de vele straatartiesten, onder wie de nodige jongleurs. Het belangrijkste gebouw van de havenstad in de Middellandse Zee is zonder twijfel La Seu. De kathedraal uit de 13de eeuw, die hoog boven de stad uittorent, wordt tot de mooiste bouwwerken van Spanje gerekend. Hier vind je ook veel koetsiers, die je in hun rijtuig de mooiste plekken van de stad willen laten zien. Een tip over eten? Ga eens naar de Mercado del Olivar. In deze markthal koop je de lekkerste vis en zeevruchten voor heel schappelijke prijzen!

Lovely Lissabon

Winkelen, uitgaan, luisteren naar goede fado. Zomaar drie dingen die je kunt doen tijdens een bezoek aan Lissabon. De hoofdstad van Portugal staat niet voor niets op nummer 8 in de voorkeurslijst van Lonely Planet voor stedentrips in 2017. Toeristen uit binnen- en buitenland trekken vooral naar Bairro Alto in het centrum, waar een keur aan winkels, bars, restaurants en cafés is te vinden. Een tip? Ga eens eten bij As Salgadeiras; niet echt goedkoop, wel een prachtige ervaring. Lissabon is bovendien een stad voor wie graag al wandelend een bestemming wil ontdekken. Je komt dan zeker langs de rivier de Taag en de beroemde Toren van Belém, een verdedigingswerk uit 1515. Een mooie plek voor een selfie of andere fotoherinnering! En als het lopen gaat vervelen, pak je gewoon de tram. Nummer 28 is dé klassieker en een toeristische attractie op zich, getuige de manier waarop hij de steile straatjes weet te bedwingen.

Bekend Berlijn

stedentrips BerlijnDe Brandenburger Tor met Unter den Linden, de Kurfürstendamm, de Rijksdag, de Muur, Checkpoint Charlie, Potsdamer Platz. Toppers van Berlijn; sommige beroemd, de ander berucht, maar allemaal ontegenzeggelijk bekend. Vergeet ook de Fernsehturm niet. De televisietoren van 368 meter, die op veel panoramafoto’s van de stad is te zien, trekt meer en meer toeristen die Berlijn vanaf grote hoogte willen zien. Op de grond is fietsen een steeds populairdere manier om de stad te ontdekken. Vooral in Berlin Mitte, Kreuzberg, Friedrichshain en vlakbij station Tiergarten zijn veel fietsverhuurstations te vinden. De stad kent inmiddels een netwerk van 900 kilometer aan fietspaden en 20 speciale fietsroutes. Een tip? Verken de kleurrijke wijk Kreuzberger Kiez rondom de Bergmannstraße, Chamissoplatz en Südstern eens per fiets en maak een relaxte stop bij een van de traditionele cafés, winkels of restaurants in het gebied.

Nostalgisch Napels

‘Eerst Napels zien en dan sterven’. In de lijst stedentrips mag Napels niet ontbreken. De uitleg van ‘Vedi Napoli e poi muori’ is niet eenduidig, maar we houden voor het gemak die van de Duitse schrijver Goethe aan. ‘Iets zo mooi en wonderbaarlijk vinden dat je daarna gerust dit leven wil verlaten’. En dat is de derde stad van Italië: mooi, heel mooi. Met veel piazza’s, kerken, kronkelige straten, maar ook met de Spaccanapoli, de karakteristieke straat die als een liniaal enkele kilometers lang door de oude stad is getrokken. Een must do is een bezoek aan de Cappella Sansevero. In deze kapel uit de 16de-eeuw vind je Italiaanse religieuze kunst, variërend van marmeren beelden tot griezelige anatomische creaties. En heb je tijdens je citytrip wel eens trek in street food? Probeer dan eens Decumano 31, gelegen aan de Via San Biagio Dei Librai 31!

Vrolijk Venetië

stedentrips Venetië @Puur op reisTwaalf dagen feest, elk jaar weer. Maar Venetië biedt veel meer dan het traditionele Carnaval alleen. Vooral de plek: een oude stad, gelegen op eilanden in een lagune, waar veel transport noodgedwongen over water plaatsheeft. Het Canal Grande is de centrale waterweg, deze drukbevaren route is liefst vier kilometer lang. Over dit kanaal hangt een van de beroemdste bruggen ter wereld: de Rialtobrug. De brug uit 1181 is tevens de oudste van Venetië. Vanaf de brug is het slechts een paar minuten lopen naar andere hoogtepunten van de stad in het noordoosten van Italië: het Piazza San Marco en de San Marco Basiliek. Een bezichtiging waard is ook Teatro La Fenice, het wereldberoemde operatheater. En wil je enigszins betaalbaar eten in de stad, ga dan eens naar Cantine Aziende Agricole in de wijk Cannaregio. De cicchetti, de lokale tegenhanger van de Spaanse tapa, wordt er de hemel in geprezen.

Dromerig Dubrovnik

‘Parel van de Adriatische Zee’. Dubrovnik, samengevat in slechts vijf woorden. De havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, wordt door velen gezien als de een van de mooiste steden langs de Adriatische kust. De oude, compleet ommuurde vestingstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets zijn er op diverse plekken in Dubrovnik opnamen gemaakt voor de hit-serie Game of Thrones. Met een gids kun je zelfs langs filmlocaties trekken. De magneet voor toeristen is Stradun, of ‘Placa’ zoals de locals de hoofdstraat door de historische binnenstad noemen. Dit deel van de stad ‘never sleeps’, zowel overdag als ‘s avonds is het er een drukte van belang. Eten doe je in Dubrovnik bij voorkeur met uitzicht op de Adriatische Zee, dat kan heel goed in bijvoorbeeld restaurant Nautika. Een populair uitstapje vanuit de stad is een boottochtje naar het nabijgelegen eiland Lokrum.

Prachtig Praag

Praag @Puur op reis‘De Gouden Stad’ is wel de mooiste bijnaam van Praag. De hoofdstad van Tsjechië, gelegen aan de Moldau, trekt jaarlijks vele miljoenen toeristen, die vooral naar de Praagse Burcht klimmen, de Sint-Vituskathedraal bekijken, over de Karelsbrug en het Wenceslausplein wandelen. Ook de oude binnenstad met het stadhuis en de bijzondere astronomische klok zijn blikvangers en de Joodse wijk Josefov raakt ook meer en meer in trek bij toeristen. Die willen er monumenten, synagogen en de joodse begraafplaats zien, maar ook het geboortehuis van schrijver Franz Kafka. Liefhebbers van architectuur moeten eigenlijk naar het Dansende Huis, een opmerkelijk kantoorgebouw in de Nieuwe Stad. Het gebouw langs de Moldau is ontworpen door de architecten Vlado Milunić (Tsjechië) en Frank Gehry (Canada). Terug in de oude stad en lekker betaalbaar eten? Ga dan eens naar Nase Maso. Aan Dlouha 39 word je getrakteerd op puur vlees en heerlijke burgers.

Er is heel veel te doen in Praag. Boek alvast je entreekaarten voor de verschillende attracties

Romantisch Rhodos

Stedentrips naar eilanden? Ja hoor. Het Griekse eiland is ongeveer 1400 km2 groot en biedt een zeer afwisselend landschap met bergen, stranden, bossen, schitterende natuur en romantische steden en dorpjes. Daarnaast is Rhodos bekend vanwege de rijke cultuur en geschiedenis. Combineer dit met verkoelende winden in de zomer en milde winters en je begrijpt de populariteit van Rhodos en de gelijknamige in het noorden gelegen hoofdstad. Deze vestingstad is een prachtige mix van oud en nieuw: in het oude stadsdeel binnen de vestingmuren kun je uren romantisch ronddwalen door de straten en steegjes. Het nieuwe stadsdeel is vooral een winkelwalhalla. De meeste toeristische badplaatsen liggen in het noorden van Rhodos, maar hier ligt ook een mooie bosrijke omgeving met de berg Filerimos waar zich in de oudheid de stad Ialyssos en de Acropolis van Ialyssos bevonden. Het zuiden van het eiland is een stuk rustiger en natuurrijk en ontdek je, in the middle of nowhere, zomaar ineens dorpjes als Siana, waar honing verbouwd wordt, en waar een paar kilometer verder het bekende kasteel Monolithos dagelijks wordt bezocht door toeristen die dit romantisch Rhodos wel weten te waarderen.

Lekker Lyon

Stedentrips LyonVoor een hippe stedentrip moet je naar Lyon. Deze stad wordt niet voor niets gezien als culinaire hoofdstad van Frankrijk en heeft talloze restaurants, voor elk budget en elke smaak. Paul Bocuse, hét icoon van de Franse keuken is geboren vlakbij Lyon. De grote markthal, Les Halles de Lyon Paul Bocuse aan de Cours Lafayette, draagt dan ook niet voor niets zijn naam. In dit voedselwalhalla kun je terecht voor allerlei verse producten, én je kunt er verrukkelijk eten. Al vroeg verzamelen de inwoners van Lyon zich bij restaurantjes om lekkere oesters en een glaasje witte wijn naar binnen te slaan. Koop bij de kraam van Madame Sibilia de beroemde 'saucisson de Lyon'. Wil je eten in de voetsporen van Ernest Hemingway, Edith Piaf, Jules Verne, Auguste Rodin, Jacques Brel en Jean-Paul Sartre ga dan naar Brasserie Georges 1836, een van de oudste restaurants van de stad. Culturele en culinaire hoogstandjes komen samen in het naast het Musée de Confluences gelegen Brasserie des Confluences dat zelfs een Michelinster heeft. Kortom,  het is lekker in  Lyon!

Boek je activiteiten in Lyon zoals entreekaarten voor de musea

Walsend Wenen

Je hoort bijna de muziek in de straten van de Oostenrijkse hoofdstad. En wil je echt eens een bal bijwonen? In januari en februari worden overal dansavonden gehouden, in totaal zo'n 450, te beginnen met het bekende nieuwjaarsbal. De balavonden zijn een traditie en staan zelfs op de culturele lijst van Unesco. Ook keizer Frans Joseph I en zijn vrouw keizerin Elisabeth, beter bekend als 'Sissi', dansten wat af in hun paleis Schloss Schönbrunn, dat een bezichtiging meer dan waard is. Meer muziek hoor je in de Staatsopera. Dat je hier veel muziek van Mozart en Beethoven zult horen is niet zo verwonderlijk: Wenen was het thuis van deze componisten. Ook in de Staatsopera wordt af en toe gewalst: jaarlijks op de donderdag voor Aswoensdag vindt het internationaal bekende operabal plaats. Kaartjes voor de bals zijn niet goedkoop, maar een mooie aanvulling op het bezoeken van al die prachtige, romantische gebouwen. Walsend Wenen. Ook buiten de balzalen een aanrader.

Trendy Tel Aviv

Tel AvivDeze stad aan de Middellandse Zee ontstond in 1909 als tegenhanger van de stad Jaffa, een Arabisch bolwerk. Tegenwoordig is het 3000 jaar oude historische stadje een waar paradijs voor kunstenaars en is bij grote zus Tel Aviv ingelijfd. Jaffa wordt met de voormalige haven van Tel Aviv verbonden door de Tayelet, een kilometers lange esplanade langs het Middellandse Zeestrand. De haven doet als zodanig geen dienst meer maar is een bruisende plek met veel vermaak en uitgaansmogelijkheden. Het is in Tel Aviv niet moeilijk om de bloemetjes buiten te zetten: vooral in de wijken Florentin en Neve Tzedek vind je de nieuwste clubs en een eindeloos aantal cafés en barretjes. Ook kent de stad een levendige gayscene. Kijk niet raar op als iemand op de boulevard een muziekinstallatie neerzet, mensen spontaan meedansen en als de spulletjes weer worden ingepakt gewoon weer verder gaan met waarmee ze bezig waren: zonnen, eten, wandelen en genieten. Tel Aviv danst en is trendy.  

Zuiver Zürich

Zürich ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Meer van Zürich (Zürichsee), waar de rivier de Limmat het meer verlaat en het brede Limmatdal begint. De stad ligt tussen twee bergen: de  Uetliberg op de linkeroever en de Zürichberg op de rechteroever. Zuivere lucht dus, in deze Zwitserse stad, waar je prima kunt shoppen in de wereldberoemde Bahnhofstrasse of kunst- en cultuur opsnuiven in een van de vele musea en galeries. Zürich staat ook bekend als een van de financiële hoofdsteden van de wereld, maar bood en biedt ook plaats aan vrijdenkers. Lenin verbleef hier een tijdje voor de Russische revolutie en zowel de Ierse schrijver James Joyce als de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann zijn in Zürich begraven. Een zuiver staaltje architectuur zijn het Grossmünster, het Kunsthaus Zürich, de ETH en Universiteit en het Heidi Weber Haus van de Zwitserse architect Le Corbusier.  Schitterend uitzicht over het meer heb je op de Lakeside Promenade, waar veel inwoners zich op mooie dagen bezighouden met picknicken, lezen, luieren en sporten. Zuiver in Zürich.

Meesterlijk Málaga

Al is Málaga misschien niet een van de bekendste toeristische steden van Andalusië, toch is het populair voor stedentrips en kun je er prima een aantal dagen vertoeven. Naast monumenten vind je in Málaga bijna 30 verschillende musea. Er is voor elk wat wils in deze vrijwel autovrije binnenstad. Het bekendste museum is dat van de 'meesterschilder' Picasso, die geboren is in Málaga. Het Palacio Buenavista ligt bovendien niet ver van het geboortehuis van Picasso. Meesters uit de 19de-eeuw hangen in het Carmen Thyssen Museum en in het Museum Revello de Toro prijken vooral dames aan de muur. Moderne kunst in wisselende tentoonstellingen hangt in het museum voor moderne kunsten. En al ben je geen autofan, het automuseum Málaga is verrassend leuk voor iedereen en biedt ook een collectie vintage mode uit de 20ste eeuw. O, en meer meesters hangen in het Russisch staatsmuseum van Sint Petersburg, ondergebracht in de oude tabaksfabriek en in het Centre Pompidou Málaga. Een meesterlijke stad!

Levendig Londen

Stedentrips Londen"Wanneer een mens moe is van Londen, is hij moe van het leven want in Londen is alles wat je nodig hebt te vinden", zo sprak schrijver/dichter Samuel Johnson op 20 september 1777 tegen iemand die zich afvroeg waarom de schrijver Londen niet wilde verlaten. De Britse hoofdstad heeft ook anno nu nog steeds voor iedereen wel wat te bieden. Cultuur in de vorm van vele musea, musicals, films en bijzondere gebouwen, zoals the Shard, het hoogste gebouw van Europa van waar je op een zonnige dag een geweldig uitzicht hebt over Londen. Nog meer de hoogte in kan vanaf het hoogste reuzenrad (135 meter)  in Europa: de London Eye. En is het wat regenachtig, dan vermaak je je prima in The Tower of London, het historisch kasteel aan de Thames waar ook de kroonjuwelen van het Engels vorstenhuis opgeslagen liggen. Vergeten we natuurlijk niet om ook de Big Ben, het Tate Modern, de Tower Bridge, het Parliament, het Wembley Stadium en de Lonzon Zoo te vermelden. Levendig dus, dat Londen.

Bruisend Budapest

Een stad met twee gezichten: Buda en Pest, samengevoegd tot de hoofdstad van Hongarije met als resultaat een bruisende stad. Niet alleen wat bezienswaardigheden betreft, maar ook als het gaat om spa- en wellnessfaciliteiten waar water, al dan niet bruisend, een belangrijke plek inneemt. Al sinds het Romeinse tijdperk staat de stad bekend om de vele warmwaterbronnen. Anno nu zijn er meer dan 120 thermale en zo'n 400 mineraalbaden waarvan het water afkomstig is uit 14 verschillende bronnen. De keuze is dan ook reuze: van authentieke badhuizen, ondergebracht in schitterende art nouveau gebouwen, tot Turkse badhuizen en moderne wellnesscomplexen. De bekendste spa is Szechiny. Dit complex is gebouwd in 1913 en ligt in het stadspark van Budapest. Naast de vele indoorbaden kun je hier ook terecht in grote buitenzwembaden. In dit sjieke badhuis zijn in de behandelbaden mannen en vrouwen gescheiden. De schitterende zwembaden worden gemengd gebruikt. Een van de oudste baden is Rudas aan de Budakant. Het is gebouwd in 1550. Al die badhuizen maken Budapest letterlijk bruisend.

Boek je stedentrips

Enthousiast geworden? Boek dan je stedentrip per vliegtuig of per trein:

Bij Cheaptickets boek je hotel én vliegtickets voor prettige prijzen

Bij Kayak Vliegtickets en Skyscanner boek je de voordeligste vliegtickets

Hotels boek je eenvoudig bij Booking.com of Hotels.com

Met de trein een stedentrip maken? Boek je tickets bij  NS International Stedentrips

Alternatieve stedentrips? Kijk eens bij deze tips.

Lees ook de laatste reisadviezen van de Nederlandse overheid

 
 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder