Tips voor alternatieve stedentrips in Europa

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis: LissabonLondon, Berlijn, Parijs, Barcelona; veel mensen zijn er al geweest. En dat is niet voor niets. Het zijn immers toeristische topbestemmingen. Maar wie een leuk alternatief wil kan ook eens denken aan Liverpool, Bilbao of Lissabon. Lees waarom die steden zo interessant zijn.

Lissabon

Natuurlijk is Lissabon ook een bekende citytriplocatie, maar toch blijken Nederlanders minder snel naar Lissabon te gaan dan bijvoorbeeld naar Londen. Tijd om daar in 2016 verandering in te brengen want de Portugese stad is in 2015 uitgeroepen tot beste stad voor een citytrip. De stad is  chique en klassiek maar ook jong, hip en trendy. Die twee gezichten komen tot uiting komt in de twee beroemde wijken in het centrum: bairro alto en bairro baixa, letterlijk vertaald de bovenstad en de benedenstad.

“Pak om Lissabon te leren kennen om te beginnen gewoon eens de tram”, vertelt Florbela Baltazar van het Portugees Verkeersbureau. “De reguliere lijn 28, in het Portugees Electrico 28 biedt namelijk een fascinerend mooie rondrit met op de achtergrond vaak de Taag de beroemde rivier waaraan het beroemde historische plein Terreiro do Paço ligt.’’ Lijn 28 slingert zich langs de mooiste bouwwerken en de beroemdste avenidas uit de tijd dat Portugal nog een echte koloniale wereldmacht was, maar toont ook de rauwe randjes van deze wereldstad met die schitterende betegelde gevels in Art Nouveau stijl. De tram biedt dus de ideale kennismaking met de stad die vervolgens geweldig te voet verder te verkennen is. “Zelfs als je het hogere en lagere gedeelte wilt combineren en niet teveel wilt klimmen’’, vult Baltazar aan. “Dan pak je gewoon onze iconische ijzeren lift in het centrum die ook nog eens prachtige panoramische uitzichten over de stad biedt.’’

Lissabon is kortom goed te doen als citybreak, ook al omdat de vlucht maar iets meer dan twee uur duurt en de lente er bovendien veel eerder aanbreekt dan in Nederland. “Het voorjaar is een prachtige tijd, dan ruikt Lissabon zelfs naar de lente en dan is het er ook al snel aangenaam qua temperatuur. Perfect dus voor wie lekker wil shoppen – bijvoorbeeld in en om Colombo, het grootste winkelcentrum van het Iberisch schiereiland - en daarna buiten op een terras wil zitten met een hapje en een drankje. Mocht je dat zoeken, dan moet je trouwens echt van 7 tot 17 april 2016 naar de stad komen want dan vindt het culinaire visfestival Peixe em Lisboa plaats en kun je echt genieten van het beste wat de zee te bieden heeft, onder meer midden op het centrale plein Terreiro do Paço; een unieke ervaring.’’

Liverpool is hip

Voorheen zo’n klassieke Engelse stad, een stad van arbeiders en voetbalclubs als Liverpool en Everton en uiteraard de stad van The Beatles. ”Dat is inderdaad het imago van Liverpool”, beaamt Marieke van Dijl van het officiële toeristenbureau Visit Britain. “Maar als je met dat beeld in gedachten erheen gaat, zul je de stad niet meer herkennen. Het is namelijk ongelofelijk hoe Liverpool zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Niets zie je meer terug van die wat grauwe industriële havenstad aan de Mersey. Het is allemaal nieuw, jong en trendy en dat zie je al als je vanaf Schiphol met Easyjet of Flybe rechtstreeks vliegt op John Lennon International Airport. Alleen dat vind ik al schitterend, want waar in de wereld vind je nog een luchthaven vernoemd naar zo’n popster?" 

House of Britain

"In de zomer van 2016 is Liverpool bovendien the place to be, want dan wordt de Biënnale georganiseerd, het grootste kunstfestival van het Verenigd Koninkrijk. Dat wordt echt een bruisend evenement met niet alleen exposities in tal van galeries maar natuurlijk ook heel veel andere festivals en trendy activieiten. Ik adviseer je in elk geval naar de gerenoveerde Liverpool Waterfront te gaan, tegenwoordig een heerlijk uitgaansgebied rondom wat vroeger de industriële haven was. Het zit er boordevol bars, restaurants en galeries en alleen daar kun je jezelf al drie dagen vermaken."

Bilbao

Het Baskische Bilbao is zeker niet minder interressant dan de grote Spaanse broers Barcelona en Madrid; het timmert toeristisch de laatste jaren enorm aan de weg. “Aanjager is uiteraard het wereldberoemde Guggenheim Museum met de letterlijk en figuurlijk in de zon schitterende metalen gebouwbekleding. Het Guggenheim is in korte tijd icoon van de stad geworden, een ‘must see’ in het noorden van Spanje’’, aldus Marlies Bavius-Duquesnoy van het Spaans Verkeersbureau.  “Naast Bilbao zijn ook San Sebastián en Vitoria-Gasteiz steden in de autonome regio Baskenland, op de grens met Frankrijk, die zeker een bezoek waard zijn. Hoewel Vitoria-Gasteiz de hoofdstad is, is Bilbao de grootste stad van deze regio. En bovendien hoofdstad van de provincie Biskaje en een metropolitaanse stad die gedijt met meer dan een miljoen inwoners. Al die bewoners en toeristen willen natuurlijk allemaal op niveau winkelen, uitgaan en vervoerd worden, onder meer via de schitterende metro van de beroemde architect Norman Forster’’, vertelt Bavius-Duquesnoy.

Stedentrips

Alles in Bilbao lijkt wel nieuw en getekend te zijn door ’s werelds beste architecten, zoals vliegveld Calatrava, Congrescentrum en Muziekpaleis Euskalduna en de unieke torens ontworpen door César Pelli en Arata Isozaki. “Tegelijkertijd vormt al die moderne schoonheid een unieke eenheid met het historische hart van de stad waar bijvoorbeeld aan de rivier gelegen markt Mercado de la Ribera en het stadhuis gevestigd is op de plaats waar vroeger het San Agustín klooster stond. Voeg daarbij die typische Spaans-Baskische uitgaanscultuur van lekker eten en drinken buiten de deur en het is duidelijk dat Bilbao een heerlijke stedentrip biedt!’’

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder