Leer koken met een tajine

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

tajine Marrakech
tajine Marrakech
Op de schaal van onhandigste souvenirs gooit de tajine hoge ogen. Zo’n aardewerken stoofpot past door het kegelvormige deksel in geen enkele fatsoenlijke koffer en wordt zodoende tijdens de reis een onhandig stuk extra handbagage. En dan heeft het ding uiteindelijk ergens thuis een plek gekregen, kom je tot de slotsom dat je eigenlijk een nieuwe vliegenvanger hebt aangeschaft… Dat vervelende gevoel hou je weg door in het noorden van Afrika een kookworkshop te doen, bijvoorbeeld in Marokko.

Internationale belangstelling

Marokkaanse kokkin Marrakech
Marokkaanse kokkin Marrakech
Eigenaar Michel van kookatelier Faim d’Epices in Marrakech is er één van de vrolijke soort. Niet zo gek, want de Parijzenaar van middelbare leeftijd zegt zijn zorgen in de Franse hoofdstad te hebben achtergelaten en nu vooral plezier te hebben in zijn studio in een buitenwijk van de Marokkaanse koningsstad.

Hij begroet zijn buitenlandse cursisten joviaal, met een gebeeldhouwde lach à la André Kuipers, want het leven is prima. Zijn toeristenprogramma, opgestart in 2011, blijkt enorm aan te slaan. Zweden, Duitsers, Nederlanders; het is slechts een greep uit het aantal nationaliteiten dat zich al bij Faim d’Epices aan het koken heeft gezet.

De opgave voor vandaag: we gaan een complete lunch verzorgen met eigengebakken brood, een salade en gemarineerd kipfilet, dat in de tajine wordt geprepareerd. Voordat we aan het bakken en braden slaan, leidt Michel ons eerst door de wondere wereld van het kruid. De zaak heet niet voor niets Faim d’Epices, honger naar kruiden. Met – waarschijnlijk – namaakzonnebrillen van Ray Ban op de neus, waarvan de glazen zijn geblindeerd met zwarte verf, moeten we al ruikende producten determineren. Koriander lukt, evenals tijm en kaneel; komijn en saffraan laten zich door de groep al moeilijker raden.

Op bevel van de meesters

Aan een van de kooktafels gaan we het geleerde in praktijk brengen. Het is een stelletje Nederlandse amateurs rond een Franse chef, die ook nog eens wordt bijgestaan door een Marokkaanse vrouwelijk kok. Het is een ongelijke strijd, zullen we maar zeggen. We koken uitsluitend op gezichtsvermogen en gehoor, niet op geur of smaak. Ongegeneerd gaan bakjes knoflook in de tajine, gevolgd door de andere ingrediënten, zoals de meester en meesteres het ons bevelen.

Gerecht in tajine Marrakech
Gerecht in tajine Marrakech
Er is weinig tot geen ruimte voor eigen interpretatie, maar misschien is dat maar goed ook. Het is gewoon pret om binnen een uur achter een heerlijk eigengebakken brood te staan, waarvan het deeg zelf is gekneed, plus een tajine-schotel met kip, aubergine, pepers, tomaat en ander lekkers. Lunchen doen we aansluitend buiten, op het zonovergoten terras. Het vlees blijkt goed mals, de tajine heeft zijn werk gedaan. Bij het koken met zo’n stoofpot slaat de condens namelijk neer op het deksel en loopt terug in de schaal, waarmee de werking van een braadpan wordt gecreëerd.

Een kind kan de was doen, bedenk ik me, als ik later in de auto de workshop nog eens doorloop. Misschien is het iets voor de cateraars van Royal Air Maroc, die ons tussen Amsterdam en Casablanca een maaltijd weten voor te zetten van in olie verdronken kip en smaakloze doorgekookte aardappelen en bonen. Triest voor een land, dat kan bogen op culinair erfgoed.

Belangstelling gekregen voor een reis naar Marokko? Bekijk ons uitgebreide reisaanbod. Lezen over de medina van Marrakech of over een opmerkelijke wellnessbeleving?

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder