Leer koken met een tajine

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

tajine Marrakech
tajine Marrakech
Op de schaal van onhandigste souvenirs gooit de tajine hoge ogen. Zo’n aardewerken stoofpot past door het kegelvormige deksel in geen enkele fatsoenlijke koffer en wordt zodoende tijdens de reis een onhandig stuk extra handbagage. En dan heeft het ding uiteindelijk ergens thuis een plek gekregen, kom je tot de slotsom dat je eigenlijk een nieuwe vliegenvanger hebt aangeschaft… Dat vervelende gevoel hou je weg door in het noorden van Afrika een kookworkshop te doen, bijvoorbeeld in Marokko.

Internationale belangstelling

Marokkaanse kokkin Marrakech
Marokkaanse kokkin Marrakech
Eigenaar Michel van kookatelier Faim d’Epices in Marrakech is er één van de vrolijke soort. Niet zo gek, want de Parijzenaar van middelbare leeftijd zegt zijn zorgen in de Franse hoofdstad te hebben achtergelaten en nu vooral plezier te hebben in zijn studio in een buitenwijk van de Marokkaanse koningsstad.

Hij begroet zijn buitenlandse cursisten joviaal, met een gebeeldhouwde lach à la André Kuipers, want het leven is prima. Zijn toeristenprogramma, opgestart in 2011, blijkt enorm aan te slaan. Zweden, Duitsers, Nederlanders; het is slechts een greep uit het aantal nationaliteiten dat zich al bij Faim d’Epices aan het koken heeft gezet.

De opgave voor vandaag: we gaan een complete lunch verzorgen met eigengebakken brood, een salade en gemarineerd kipfilet, dat in de tajine wordt geprepareerd. Voordat we aan het bakken en braden slaan, leidt Michel ons eerst door de wondere wereld van het kruid. De zaak heet niet voor niets Faim d’Epices, honger naar kruiden. Met – waarschijnlijk – namaakzonnebrillen van Ray Ban op de neus, waarvan de glazen zijn geblindeerd met zwarte verf, moeten we al ruikende producten determineren. Koriander lukt, evenals tijm en kaneel; komijn en saffraan laten zich door de groep al moeilijker raden.

Op bevel van de meesters

Aan een van de kooktafels gaan we het geleerde in praktijk brengen. Het is een stelletje Nederlandse amateurs rond een Franse chef, die ook nog eens wordt bijgestaan door een Marokkaanse vrouwelijk kok. Het is een ongelijke strijd, zullen we maar zeggen. We koken uitsluitend op gezichtsvermogen en gehoor, niet op geur of smaak. Ongegeneerd gaan bakjes knoflook in de tajine, gevolgd door de andere ingrediënten, zoals de meester en meesteres het ons bevelen.

Gerecht in tajine Marrakech
Gerecht in tajine Marrakech
Er is weinig tot geen ruimte voor eigen interpretatie, maar misschien is dat maar goed ook. Het is gewoon pret om binnen een uur achter een heerlijk eigengebakken brood te staan, waarvan het deeg zelf is gekneed, plus een tajine-schotel met kip, aubergine, pepers, tomaat en ander lekkers. Lunchen doen we aansluitend buiten, op het zonovergoten terras. Het vlees blijkt goed mals, de tajine heeft zijn werk gedaan. Bij het koken met zo’n stoofpot slaat de condens namelijk neer op het deksel en loopt terug in de schaal, waarmee de werking van een braadpan wordt gecreëerd.

Een kind kan de was doen, bedenk ik me, als ik later in de auto de workshop nog eens doorloop. Misschien is het iets voor de cateraars van Royal Air Maroc, die ons tussen Amsterdam en Casablanca een maaltijd weten voor te zetten van in olie verdronken kip en smaakloze doorgekookte aardappelen en bonen. Triest voor een land, dat kan bogen op culinair erfgoed.

Belangstelling gekregen voor een reis naar Marokko? Bekijk ons uitgebreide reisaanbod. Lezen over de medina van Marrakech of over een opmerkelijke wellnessbeleving?

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Canada, van alles te doen in elk seizoen

Hou je van de prachtige kleuren van de herfst? Geniet je van ontluikend groen in de lente? Smelt je bij witte landschappen of word je vrolijk van zon en warmte? Wat je voorkeur ook is, Canada heeft het.

Lees verder

Achterhoek: topper in eigen land

Achterhoek: topper in eigen land

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Lees verder

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder