Leer koken met een tajine

2.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

tajine Marrakech
tajine Marrakech
Op de schaal van onhandigste souvenirs gooit de tajine hoge ogen. Zo’n aardewerken stoofpot past door het kegelvormige deksel in geen enkele fatsoenlijke koffer en wordt zodoende tijdens de reis een onhandig stuk extra handbagage. En dan heeft het ding uiteindelijk ergens thuis een plek gekregen, kom je tot de slotsom dat je eigenlijk een nieuwe vliegenvanger hebt aangeschaft… Dat vervelende gevoel hou je weg door in het noorden van Afrika een kookworkshop te doen, bijvoorbeeld in Marokko.

Internationale belangstelling

Marokkaanse kokkin Marrakech
Marokkaanse kokkin Marrakech
Eigenaar Michel van kookatelier Faim d’Epices in Marrakech is er één van de vrolijke soort. Niet zo gek, want de Parijzenaar van middelbare leeftijd zegt zijn zorgen in de Franse hoofdstad te hebben achtergelaten en nu vooral plezier te hebben in zijn studio in een buitenwijk van de Marokkaanse koningsstad.

Hij begroet zijn buitenlandse cursisten joviaal, met een gebeeldhouwde lach à la André Kuipers, want het leven is prima. Zijn toeristenprogramma, opgestart in 2011, blijkt enorm aan te slaan. Zweden, Duitsers, Nederlanders; het is slechts een greep uit het aantal nationaliteiten dat zich al bij Faim d’Epices aan het koken heeft gezet.

De opgave voor vandaag: we gaan een complete lunch verzorgen met eigengebakken brood, een salade en gemarineerd kipfilet, dat in de tajine wordt geprepareerd. Voordat we aan het bakken en braden slaan, leidt Michel ons eerst door de wondere wereld van het kruid. De zaak heet niet voor niets Faim d’Epices, honger naar kruiden. Met – waarschijnlijk – namaakzonnebrillen van Ray Ban op de neus, waarvan de glazen zijn geblindeerd met zwarte verf, moeten we al ruikende producten determineren. Koriander lukt, evenals tijm en kaneel; komijn en saffraan laten zich door de groep al moeilijker raden.

Op bevel van de meesters

Aan een van de kooktafels gaan we het geleerde in praktijk brengen. Het is een stelletje Nederlandse amateurs rond een Franse chef, die ook nog eens wordt bijgestaan door een Marokkaanse vrouwelijk kok. Het is een ongelijke strijd, zullen we maar zeggen. We koken uitsluitend op gezichtsvermogen en gehoor, niet op geur of smaak. Ongegeneerd gaan bakjes knoflook in de tajine, gevolgd door de andere ingrediënten, zoals de meester en meesteres het ons bevelen.

Gerecht in tajine Marrakech
Gerecht in tajine Marrakech
Er is weinig tot geen ruimte voor eigen interpretatie, maar misschien is dat maar goed ook. Het is gewoon pret om binnen een uur achter een heerlijk eigengebakken brood te staan, waarvan het deeg zelf is gekneed, plus een tajine-schotel met kip, aubergine, pepers, tomaat en ander lekkers. Lunchen doen we aansluitend buiten, op het zonovergoten terras. Het vlees blijkt goed mals, de tajine heeft zijn werk gedaan. Bij het koken met zo’n stoofpot slaat de condens namelijk neer op het deksel en loopt terug in de schaal, waarmee de werking van een braadpan wordt gecreëerd.

Een kind kan de was doen, bedenk ik me, als ik later in de auto de workshop nog eens doorloop. Misschien is het iets voor de cateraars van Royal Air Maroc, die ons tussen Amsterdam en Casablanca een maaltijd weten voor te zetten van in olie verdronken kip en smaakloze doorgekookte aardappelen en bonen. Triest voor een land, dat kan bogen op culinair erfgoed.

Belangstelling gekregen voor een reis naar Marokko? Bekijk ons uitgebreide reisaanbod. Lezen over de medina van Marrakech of over een opmerkelijke wellnessbeleving?

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder