De medina van Marrakech

3.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Djemaa el Fna Marrakech
Djemaa el Fna Marrakech
‘A hat, monsieur, madame?’ Tweetalig probeert de jonge Marokkaanse straatventer zijn witte zonnehoeden te slijten aan het groepje buitenlandse toeristen, dat op het punt staat aan haar stadswandeling te beginnen. Helaas, de Nederlanders hebben geen oren naar de aanbieding, ook al is de hitte bijna ondraaglijk. Marrakech moet worden ontdekt, het liefst zo snel mogelijk.

 

 

Slangenman Marrakech
Slangenman Marrakech
En zo denkt kennelijk de hele internationale toeristenfamilie, die in de buurt van de Koutoubia-moskee wordt afgezet met touringcars, taxi’s, privébusjes of paardenkoetsen. Als aangetrokken door een magneet spoedt het voltallige gezelschap zich direct in noordoostelijke richting; naar het enorme plein Djemaa el Fna, voor een treffen tussen oosterse en westerse culturen.
De toeristen verbazen zich er over vrouwen in boerka’s, bebaarde mannen op brommers, de kunsten van straatartiesten en de gaven van muzikanten; vergapen zich aan slangenbezweerders, waarzegsters en hennatatoeëerders of verpozen zich met vasthoudende straatverkopers, die bijvoorbeeld wondermedicijnen aan de man brengen tegen voortijdige zaadlozingen en erectieproblemen…
Aan deze chaotische kermis wordt tegen de avond nog een voorstelling toegevoegd. In het licht van de ondergaande zon stijgen de eerste rookwolken op tussen de tientallen eenvoudige eettentjes, waar tot diep in de nacht op open vuur verse vis, kebab, kefta of couscous wordt gemaakt.

Karavaanroutes

Yusuf ibn Tashfin (ca. 1009-1106) heeft wellicht al zo’n centrale ontmoetingsplek voor ogen, als hij in 1062 in het westen van Marokko, aan de voet van de Hoge Atlas, de plaats Marrakech sticht. De eerste emir van de Almoraviden creëert op de vruchtbare Haouzvlakte een marktplaats, die in de loop der eeuwen zal uitgroeien tot een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. In de 13de eeuw is Marrakech bijvoorbeeld een van de grootste steden ter wereld met een populatie van meer dan 200.000 inwoners.
Tegenwoordig zijn dat er zo’n 850.000, van wie de meesten wonen in het nieuwe stadscentrum, dat ten tijde van het Franse protectoraat van Marokko (1912-1956) buiten de oude stadsmuren is ontwikkeld. In het Ville Nouvelle vind je hotels, kantoren, winkels en andere moderne gebouwen, waardoor de medina - de historische kern rond Djemaa el Fna en de Koutoubia-moskee - goed bewaard is gebleven. Niet voor niets heeft Unesco het oude centrum in 1985 op de lijst van Werelderfgoed gezet.

Soek Marrakech
Soek Marrakech
In de voetsporen van onze lokale gids zijn we inmiddels bij de ingang van de soek gekomen, de deels overdekte bazaar die tegen Djemaa el Fna ligt. Voor wie de landen in Noord-Afrika een beetje kent, wordt niet verrast. De wirwar van smalle, donkere straatjes; het aanbod van handvaardigheid, kleding, kruiden, aardewerk en andere zaken; de soms dwingende verzoeken van handelaren om hun koopwaar op z’n minst eens goed te bekijken.

Opvallend zijn wel de vele brommerrijders, die zich lawaaiig langs de bazaarbezoekers wurmen. In het begin voelt dat behoorlijk onprettig, ingegeven door de berichten in eigen land over gemotoriseerde Marokkaanse straatrovers in binnensteden. Die angst blijkt ongegrond: de bestuurders zijn gewoon op weg van A naar B en het liefst met zo weinig mogelijk vertraging.

Macaber

Weer terug op het plein komen we langs Argana, dat op 28 april 2011 wereldnieuws werd. Terroristen brachten in het café-restaurant met bommen 17 mensen om het leven, van wie 14 buitenlanders. Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Nederlandse reisbegeleider.
De eetgelegenheid annex ijssalon is nog altijd dicht. De plastic schermen kunnen niet verhullen dat van wederopbouw nog nauwelijks sprake is en dat maakt van Argana een macaber monument. En dat juist op Djemaa el Fna oftewel Plein des Doods, een naam die is ontleend aan de vele executies die er in de loop der tijd plaatshadden.
Met de bittere gedachte dat je in Marrakech sowieso met pleinvrees niets te zoeken hebt, loop ik ‘mijn’ straatventer weer tegen het lijf. We wisselen in de zwoele avondlucht opnieuw een groet uit, speels en lachend, vooral omdat hij zijn hoeden inmiddels heeft ingeruild voor pluchen kameeltjes.

Muzikant op Djemaa el Fna Marrakech
Muzikant op Djemaa el Fna Marrakech
Handelaar Marrakech
Handelaar Marrakech
Artiest op Djemaa el Fna Marrakech
Artiest op Djemaa el Fna Marrakech

Tips van Puur:

  • Marokkanen laten zich op straat met tegenzin fotograferen. Soms valt een deal te sluiten door wat kleingeld aan te bieden. Voor bijvoorbeeld de slangenbezweerders op Djemaa el Fna is fotografie een bron van inkomsten.
  • Bekijk Djemaa el Fna vanaf het hooggelegen terras van café glacier Le Grand Balcon. Consumptie verplicht.
  • Op zoek naar groene, rustige plekken in de stad? Ga naar het park rond de Koutoubia-moskee of de Majorelletuin. De laatste is in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, die veel kobaltblauwe elementen in zijn creatie heeft opgenomen.
  • Eten in de oude binnenstad? Schuif gewoon aan op een bankje van een eettentje op Djemaa el Fna. Een aanrader is salon oriental Le Salama aan Rue des Banques, een zijstraat van het plein.

Marokko ontdekken in een groep of op eigen gelegenheid? Bekijk dan ons uitgebreide reisaanbod. Bij Thomas Cook kunt u online vluchten naar Marrakech boeken. 

Benieuwd naar de belevenissen in de hammam van Le Palais Rhoul & Spa of naar de ervaringen tijdens een kookworkshop?

 


 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder