Valle d’Aosta, hoogtepunt in Italië

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Forti di Bard in Valle d'Aosta ©puuropreis.nl
Forti di Bard in Valle d'Aosta ©puuropreis.nl

Liefhebbers van de Italiaanse lifestyle troeven collega-lekkerbekken bij voorkeur af met hun betoverende bezoeken aan Toscane, Rome, Venetië of Rimini. Wie Italië op zijn puurst zoekt, hoeft helemaal niet zo diep het land in. In het uiterste noordwesten, het drielandenpunt met Frankrijk en Zwitserland, ligt namelijk Valle d’Aosta.

In deze vallei van Aosta, in grootte vergelijkbaar met onze provincie Zuid-Holland, komt al het moois van Italië samen. Dromerige dorpen en steden, Romeinse en middeleeuwse monumenten, gastronomie met een grote G en cultuur met een dito C; dat alles aan de voet van de Alpenvierduizenders Mont Blanc (4810 meter), Monta Rosa (4634), Matterhorn (4478) en Gran Paradiso (4061). Wie van het leven in de bergen houdt, houdt van Valle d’Aosta, dat laat zich raden.

Wij vliegen de kleinste regio van Italië aan – letterlijk – via Milaan, maar indrukwekkender moet de entree over de weg zijn. Op nog geen duizend kilometer vanaf Utrecht liggen twee imposante toltunnels te wachten om Valle d’Aosta binnen te dringen: vanuit Frankrijk die van de Mont Blanc (11,6 kilometer lang), vanuit Zwitserland die van de Grote Sint-Bernhard (5798 meter). Op welke manier ook: eenmaal in de vallei blijkt Montana Lodge en Spa in La Thuile een perfecte uitvalsbasis.

Het hotel is van een aangenaamheid die je nog zelden tegenkomt. Volop vriendelijkheid, maar altijd met een zekere distantie waardoor je je echt gast voelt. Neem het ontbijt: volop lokale lekkernijen als kaas, noten, yoghurt, waar de versheid vanaf spettert. Het is alsof de keukenbrigade je mee wil nemen naar buiten, om te laten zien dat de grond hier echt als een levensader wordt beschouwd. En heerlijk… dat zal alle dagen zo blijven, ‘s morgens en ‘s avonds.

Scooter voor kerk in Avise, Valle d'Aosta

Om van onze trip in deze vallei vol verlokkingen niet helemaal tonnetje rond terug te keren, maken we eerst een mountainbiketochtje naar de Colle San Carlo. Het wordt een zalige onderneming, niet in het minst door de heerlijke Haibike met Yamaha middenmotor. Het eerste deel brengt ons vanuit La Thuile over asfalt van 1450 naar 1971 meter, het resterende stuk voert ons over een bergpad (met sneeuwresten!) verder omhoog naar Lago d’Arpy (2066 meter). Om dat spiegelende bergmeer te beschrijven, willen we het dit keer laten bij dat alleszeggende woord: adembenemend.

Lunchen doen we in Lo Riondet, een chaletachtig etablissement op een Alpenweide, kort voor de Kleine Sint-Bernhardpas, de grens met Frankrijk. We moeten daartoe over de SS26, wat volgens mij gelijk staat aan 26 keer Stevig Sturen, want de haarspeldbochten zijn talrijk. Het restaurant blijkt al 41 jaar in handen van één familie en de huidige derde generatie heeft er een huisgemaakt, regionaal feestmaal aangericht, waarvan ondanks al onze inspanningen ook de plaatselijke bevolking nog een aantal dagen heeft kunnen genieten. Bijzonder element van deze dolle dis is het wild, dat door de familie (‘we zijn jagers hier’) zelf op de bergweiden is geschoten. Dankzij Lo Riondet kennen we naast de Indische rijsttafel nu ook de Italiaanse vleestafel.

valledaosta_rivier_puuropreis
valledaosta_pavese_puuropreis
valledaosta_stripheld_puuropreis
valledaosta_schilderingen_puuropreis
valledaosta_nagerecht_puuropreis
valledaosta_mountainbiken_puuropreis
valledaosta_kiosk_puuropreis
valledaosta_dorp_puuropreis
valledaosta_bergtoppen_puuropreis
valladaosta_plein_puuropreis
valledaosta_wijngaard_puuropreis
valledaosta_romeinsemuur_puuropreis
valledaosta_matteo_puuropreis
valledaosta_hotelmontana_puuropreis
valledaosta_cannabis_puuropreis
01/15 
start stop bwd fwd

Gelukkig is er ruimte om uit te buiken. Daartoe is QC Terme in Pré-Saint-Didier de uitgelezen gelegenheid. De rivier Dora di Verney stortte weliswaar al eeuwen thermaal water naar het dorp, maar pas in 1834 kwam er een wellnessvoorziening. Een halve eeuw later, de gemeente droeg inmiddels de kuurnaam Pré-Saint-Didier-Les-Bains, werd het voormalige casino erbij getrokken, wat het complex heden ten dage een majestueus karakter geeft. ‘Een juweel dat schijnt in het hart van Valle d’Aosta’ stelt de directie fier, en soms zijn slogans echt waar. De monumentale gebouwen herbergen groteske gangenstelsels, waar ruimte is gemaakt voor onder meer sauna’s, bubbelbaden, gearomatiseerde stoombaden, modderbaden, massageplekken en ontspanningsruimtes. Een pareltje is ook de binnentuin met zwembaden, whirlpools en sauna, met uitzicht op de Alpenskyline.

Skyway naar de top van Europa ©puuropreis.nl

De Mont Blanc, daar in de verte, die zouden we eigenlijk best eens van dichtbij willen bekijken. Dat gaan we doen en zelfs op een manier die amper moeite kost. Sinds 2015 kent Courmayeur namelijk de Skyway Monte Bianco. Deze kabelbaan met draaiende gondels brengt je in een kleine tien minuten, in twee etappes, van 1300 naar 3466 meter. Op dit Punta Helbronner is, zo belooft de website, ‘de belangrijkste attractie een terras met een diameter van 14 meter met een uniek uitzicht over het grootste deel van de hoogste toppen van de Westelijke Alpen: Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn, Gran Paradiso en Grand Combin’. Bij mist, zoals vandaag, krijgt elk terras een deuk, maar op het hoogste punt van Italië te staan, blijft een gek idee.

Eenmaal weer beneden gaan we door naar een van de hoogstgelegen wijngebieden van Europa. Ermes Pavese heeft in Morgex zeven hectare vol druiven, waarmee hij zeventien soorten wijn weet te maken. Hij laat ons genieten van zeven stuks, die we voor de liefhebbers even op een rijtje zetten. Pavese XXIV 2015 (24 maanden gerijpt, 25 euro), Pavese XXXVI 2014 (36 maanden gerijpt, 32 euro), Blanc de Morgex et de La Salle 2018 (14,50 euro), Sette Scalinate 2016 (50 euro), Nathan 2016 (48 euro), Tondo 2016 (gerijpt in keramisch vat, 25 euro) en ten slotte de Ninive 2016 (gemaakt van ijsdruif, 30 euro). Het familiebedrijf produceert jaarlijks 40.000 flessen, die voor een belangrijk deel worden geëxporteerd naar Japan en Denemarken. ,,Neen, niet meer naar Nederland, als gevolg van slechte ervaringen met een importeur. Ja, we werken aan herstel.”

De volgende dag trekken we oostwaarts. De eerste halteplaats is Avise, zo’n voorbeeld van een Italiaans monument. Nauwelijks driehonderd inwoners, maar wel drie kastelen en een prachtige kerk met dito klokkentoren. En met Signori di Avise ook nog eens een innemende lunchgelegenheid om de reisdag heerlijk in tweeën te breken. ’s Middags duiken we dieper de geschiedenis in.

Heerlijke uitnodiging in Valle d'Aosta

Valle d’Aosta, en we hebben het dus nog altijd over Zuid-Holland, telt meer dan honderd forten en kastelen. De bouw van deze complexen had alles te maken met de strategische ligging van de regio, als poort naar de Alpen. In Forte di Bard, als het ware opgestapeld op een rots langs de rivier Dora Baltea, komen verleden en heden perfect samen. De eerste vermelding is rond het jaar 1000, achthonderd jaar later is er de verwoesting door Napoleon, tussen 1830 en 1838 volgde de eerste wederopbouw, die pas tussen 1996 en 2006 werd afgerond met een volledige renovatie. Vandaag de dag vind je er onder meer het nieuwe culturele centrum van de Westelijke Alpen, een museum voor kinderen, een klein hotel en ruimten voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Ik trof het met een expositie van Caravaggio.

Aosta is het einddoel van de reis. De hoofdstad van de regio is zo Italiaans als het maar zijn kan: monumentale gebouwen, overblijfselen uit de tijd van de Romeinen, flanerend publiek op pleinen en in de autovrije winkelstraten, dat alles aan de voet van de besneeuwde Mont Emilius (3559 meter). De Romeinen kozen deze plek in 25 voor Christus uit voor het bouwen van een nederzetting, vanwege de splitsing van wegen tussen de Grote en Kleine Sint-Bernard. Er kwam een amfitheater met plaats voor 20.000 bezoekers (behoorlijk op een inwonertal van 9000), er kwam een Forum van 68 bij 90 meter, een Triomfboog en nog veel meer, waarvan we vandaag de dag overblijfselen terugzien. Volgens ingewijden telt Aosta na Rome de meeste Romeinse restanten.

Bijzonder ijsmaker en een stripheld

Maar Aosta is niet alleen geschiedenisles, gelukkig niet. De stad met 34.000 inwoners ontwikkelt zich meer en meer als toeristische trekpleister, voor oud en jong. In de Via Porta Pretoria bedient Matteo Benedetto, een 27-jarige ijsmaker, sinds vijf jaar beide doelgroepen. In zijn gelateria Gelaty biedt hij ijs in waanzinnige smaken, waaronder cannabis. Althans, nu nog wel, want er zijn krachten actief om hem die smaak af te nemen. ,,Ze proberen de verkoop aan banden te leggen of zelfs helemaal te verbieden. Ja, ik denk de strijd te verliezen, maar dan blijft er gelukkig nog veel ander lekkers over!” Op deze maandagmorgen heeft hij helaas geen cannabis-ijs voorhanden, maar hij kan wel een cannabisthee maken. Het zorgt voor een apart moment, op een terrasje in een drukke Italiaanse winkelstraat.

Het is zo’n ontmoeting die reizen extra interessant maakt. Dat geldt ook voor het treffen met Michelle Murino, zeg maar de 55-jarige overbuurman van Matteo. Die biedt sinds 1991 in Il Fumetto naar schatting een half miljoen stripverhalen aan, zowel nieuw als tweedehands. De pijpenla is werkelijk tot de nok gevuld met boeken, in alle vormen en kleuren. Het begon allemaal, zegt Murino, met de ontdekking van Spiderman, nog altijd zijn favoriet.

Ergens las ik over Valle d’Aosta de zinsnede: een vergeten vlek in Europa aan de voet van de Mont Blanc. Mooi, maar om met zoveel hoogtepunten pas nu echt op de voorgrond te treden, vind ik verlegen vallei ook passend.

 
Reactie toevoegen

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Mondkapjes: welke wel, welke niet?

Na de persconferentie van dinsdag 13 oktober is het duidelijk: nadat de mondkapjes al verplicht waren in het openbaar vervoer worden ze ook verplicht in winkels en publieke binnenruimtes. Nederland is daarmee niet het enige land, ook in veel andere landen zijn mondkapjes verplicht. Handig en noodzakelijk om er dus voldoende te hebben. Maar welke mondkapjes moet je nu gebruiken? Zijn ze allemaal even goed? En klopt de naam ‘mond’kapjes wel?

Lees verder

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis, want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder