Broodje, kaas en melkje
Ik ga op vakantie, en ik neem mee: kleren, boeken en een oer-Hollands ontbijt. Althans, ruim 30 procent van de Nederlanders die in het buitenland op vakantie zijn zou dat laatste wel willen. De vakantieganger mist vooral een broodje kaas met een kopje koffie of een glas melk, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar gastronomische voorkeuren, uitgevoerd door boekingssite Hotels.com. Bijna de helft van de ondervraagden nam ooit etenswaar mee vanuit Nederland naar een buitenlands vakantieadres.
Naast kaas blijken Nederlanders op vakantie vooral ook grote behoefte te hebben aan een boterham met pindakaas of hagelslag. Opvallende conclusie uit het onderzoek is dat vrijwel geen enkele vakantieganer naar een typisch Hollandse warme maaltijd verlangt. Ook snacks blijken we in het buitenland nauwelijks te missen.
Ondanks dat we blijkbaar dol zijn op producten van eigen bodem testen we tijdens een buitenlandse vakantie de plaatselijke keuken toch veelvuldig. Slechts 4 procent van de ondervraagden eet geen onbekende gerechten.
Wat is in trek?
Die lokale cuisine is voor de meesten overigens niet doorslaggevend bij het bepalen van een vakantiebestemming. Bij de Nederlandse reiziger hebben Italiaanse specialiteiten en Spaanse tapas wel de grootste aantrekkingskracht. In Frankrijk vallen we vooral op de wijn en de champagne. Hotels.com vroeg Nederlandse reizigers ook naar de meest eigenaardige delicatessen die ze ooit in het buitenland aten. Het meest genoemd: krokodillenvlees en gebakken sprinkhaan in Azië en stierenballen in Spanje. Misschien dan toch liever dat broodje kaas?