Noodwetten in Bugarach

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Grote plannen, zoals het maken van die bijzondere reis of het aanschaffen van een droomauto? Stel ze niet te lang uit, want volgens de kalender van de Maya’s kan dat na 21 december 2012 allemaal niet meer. Op die dag is het volgens hun berekeningen over met de wereld. Alhoewel… sommigen denken te worden gespaard als ze op dat moment op de Pic de Bugarach staan, een berg van 1230 meter hoogte in het zuiden van Frankrijk. In de regio is het inmiddels zo’n drukte van belang dat burgemeester Delord van Bugarach heeft besloten om in te grijpen.

De baas van de vlek met 200 inwoners in het departement Aude laat van 19 tot 23 december de grenzen van het dorp bewaken door tientallen agenten en brandweerlieden. Zij moeten ervoor zorgen dat de inwoners niet worden lastiggevallen door de pelgrims, die massaal op deze veilige plek zullen afkomen. Momenteel is in een straal van 30 kilometer rond Bugarach geen hotelkamer meer vrij. Hoeveel aanhangers van de New Age-beweging, journalisten en ramptoeristen naar de Pic de Bugarach zullen komen, is overigens nog onduidelijk.

Heilige Berg

De Pic wordt gezien als een Heilige Berg en diende onder meer als inspiratie voor de film Close Encounters of the Third Kind van Steven Spielberg en het boek A Journey to the Center of the Earth van Jules Verne. Sommigen geloven dat op 21 december buitenaardse ruimteschepen uit de berg komen en dat iedereen die dan op de berg staat wordt gered.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder