Buñol weer in teken van tomatenfestival

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism

Na een onderbreking vanwege de coronapandemie maakt Buñol zich weer op voor La Tomatina. Op woensdag 31 augustus is in de Spaanse plaats de 75ste editie van het internationale tomatenfestival, dat normaliter tienduizenden bezoekers naar de vlek in de provincie Valencia lokt. Een uur lang vliegen meer dan 150.000 kilo tomaten door de straten van Buñol.

Wie jij meedoen aan het spektakel aan de Spaanse oostkust? {weblink Tiqets} Koop je ticket {/weblink] en neem oude kleren, comfortabele schoenen en een duikbril mee. Dit jaar kunnen trouwens ook de jongsten meedoen, want op 27 augustus biedt Buñol een gratis kindertomatina aan op het plein Plaza del Pueblo. En als je de ervaring liever beleeft zonder volledig onder de tomaten te geraken: ‘La Tomatina VR Experience’ is een virtual reality game, die je op je mobiel kunt downloaden. Zo kunt je meedoen, veel plezier hebben en niet vuil worden! Hoe dan ook: een vuurwerk op de Plaza del Pueblo is de aankondiging dat de jubileumeditie voorbij is.

Oorsprong van een traditie

La Tomatina wordt jaarlijks gehouden op de laatste woensdag van augustus. Met de San Fermínfeesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje. Het evenement vindt zijn oorsprong in 1945 toen jongeren ruzie zochten omdat ze wilden meedoen aan een lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden).

Omdat ze bij een groentekraam waren, stalen ze tomaten en gooiden die naar de optocht. De oproerpolitie maakte een einde aan het conflict en zorgde ervoor dat de jongeren de schade vergoedden. In 1946 en de jaren erop gebeurde steevast hetzelfde, nu met van huis meegebrachte tomaten. En ook steeds met optreden van de politie. Feitelijk was een traditie geboren, zonder dat er sprake was van een officiële status. In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voor wie Buñol wil bezoeken, als tomatengooier of niet, de plattelandsgemeente ligt op een kleine 40 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Valencia. Je kunt er ook gemakkelijk per trein komen.

Lees meer over Spanje

Boek je reis naar Spanje

Met de Thalys naar Spanje

Kamperen in Spanje

Complete reizen naar Spanje

Volledig verzorgd naar Spanje

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder