Buñol weer in teken van tomatenfestival

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism

Na een onderbreking vanwege de coronapandemie maakt Buñol zich weer op voor La Tomatina. Op woensdag 31 augustus is in de Spaanse plaats de 75ste editie van het internationale tomatenfestival, dat normaliter tienduizenden bezoekers naar de vlek in de provincie Valencia lokt. Een uur lang vliegen meer dan 150.000 kilo tomaten door de straten van Buñol.

Wie jij meedoen aan het spektakel aan de Spaanse oostkust? {weblink Tiqets} Koop je ticket {/weblink] en neem oude kleren, comfortabele schoenen en een duikbril mee. Dit jaar kunnen trouwens ook de jongsten meedoen, want op 27 augustus biedt Buñol een gratis kindertomatina aan op het plein Plaza del Pueblo. En als je de ervaring liever beleeft zonder volledig onder de tomaten te geraken: ‘La Tomatina VR Experience’ is een virtual reality game, die je op je mobiel kunt downloaden. Zo kunt je meedoen, veel plezier hebben en niet vuil worden! Hoe dan ook: een vuurwerk op de Plaza del Pueblo is de aankondiging dat de jubileumeditie voorbij is.

Oorsprong van een traditie

La Tomatina wordt jaarlijks gehouden op de laatste woensdag van augustus. Met de San Fermínfeesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje. Het evenement vindt zijn oorsprong in 1945 toen jongeren ruzie zochten omdat ze wilden meedoen aan een lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden).

Omdat ze bij een groentekraam waren, stalen ze tomaten en gooiden die naar de optocht. De oproerpolitie maakte een einde aan het conflict en zorgde ervoor dat de jongeren de schade vergoedden. In 1946 en de jaren erop gebeurde steevast hetzelfde, nu met van huis meegebrachte tomaten. En ook steeds met optreden van de politie. Feitelijk was een traditie geboren, zonder dat er sprake was van een officiële status. In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voor wie Buñol wil bezoeken, als tomatengooier of niet, de plattelandsgemeente ligt op een kleine 40 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Valencia. Je kunt er ook gemakkelijk per trein komen.

Lees meer over Spanje

Boek je reis naar Spanje

Met de Thalys naar Spanje

Kamperen in Spanje

Complete reizen naar Spanje

Volledig verzorgd naar Spanje

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder