Buñol weer in teken van tomatenfestival

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism

Na een onderbreking vanwege de coronapandemie maakt Buñol zich weer op voor La Tomatina. Op woensdag 31 augustus is in de Spaanse plaats de 75ste editie van het internationale tomatenfestival, dat normaliter tienduizenden bezoekers naar de vlek in de provincie Valencia lokt. Een uur lang vliegen meer dan 150.000 kilo tomaten door de straten van Buñol.

Wie jij meedoen aan het spektakel aan de Spaanse oostkust? {weblink Tiqets} Koop je ticket {/weblink] en neem oude kleren, comfortabele schoenen en een duikbril mee. Dit jaar kunnen trouwens ook de jongsten meedoen, want op 27 augustus biedt Buñol een gratis kindertomatina aan op het plein Plaza del Pueblo. En als je de ervaring liever beleeft zonder volledig onder de tomaten te geraken: ‘La Tomatina VR Experience’ is een virtual reality game, die je op je mobiel kunt downloaden. Zo kunt je meedoen, veel plezier hebben en niet vuil worden! Hoe dan ook: een vuurwerk op de Plaza del Pueblo is de aankondiging dat de jubileumeditie voorbij is.

Oorsprong van een traditie

La Tomatina wordt jaarlijks gehouden op de laatste woensdag van augustus. Met de San Fermínfeesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje. Het evenement vindt zijn oorsprong in 1945 toen jongeren ruzie zochten omdat ze wilden meedoen aan een lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden).

Omdat ze bij een groentekraam waren, stalen ze tomaten en gooiden die naar de optocht. De oproerpolitie maakte een einde aan het conflict en zorgde ervoor dat de jongeren de schade vergoedden. In 1946 en de jaren erop gebeurde steevast hetzelfde, nu met van huis meegebrachte tomaten. En ook steeds met optreden van de politie. Feitelijk was een traditie geboren, zonder dat er sprake was van een officiële status. In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voor wie Buñol wil bezoeken, als tomatengooier of niet, de plattelandsgemeente ligt op een kleine 40 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Valencia. Je kunt er ook gemakkelijk per trein komen.

Lees meer over Spanje

Boek je reis naar Spanje

Met de Thalys naar Spanje

Kamperen in Spanje

Complete reizen naar Spanje

Volledig verzorgd naar Spanje

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder