Buñol weer in teken van tomatenfestival

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism
Tomatenfestival in Buñol - pr_interfacetourism

Na een onderbreking vanwege de coronapandemie maakt Buñol zich weer op voor La Tomatina. Op woensdag 31 augustus is in de Spaanse plaats de 75ste editie van het internationale tomatenfestival, dat normaliter tienduizenden bezoekers naar de vlek in de provincie Valencia lokt. Een uur lang vliegen meer dan 150.000 kilo tomaten door de straten van Buñol.

Wie jij meedoen aan het spektakel aan de Spaanse oostkust? {weblink Tiqets} Koop je ticket {/weblink] en neem oude kleren, comfortabele schoenen en een duikbril mee. Dit jaar kunnen trouwens ook de jongsten meedoen, want op 27 augustus biedt Buñol een gratis kindertomatina aan op het plein Plaza del Pueblo. En als je de ervaring liever beleeft zonder volledig onder de tomaten te geraken: ‘La Tomatina VR Experience’ is een virtual reality game, die je op je mobiel kunt downloaden. Zo kunt je meedoen, veel plezier hebben en niet vuil worden! Hoe dan ook: een vuurwerk op de Plaza del Pueblo is de aankondiging dat de jubileumeditie voorbij is.

Oorsprong van een traditie

La Tomatina wordt jaarlijks gehouden op de laatste woensdag van augustus. Met de San Fermínfeesten en de bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje. Het evenement vindt zijn oorsprong in 1945 toen jongeren ruzie zochten omdat ze wilden meedoen aan een lokale optocht van gigantes y cabezudos (reuzen en groothoofden).

Omdat ze bij een groentekraam waren, stalen ze tomaten en gooiden die naar de optocht. De oproerpolitie maakte een einde aan het conflict en zorgde ervoor dat de jongeren de schade vergoedden. In 1946 en de jaren erop gebeurde steevast hetzelfde, nu met van huis meegebrachte tomaten. En ook steeds met optreden van de politie. Feitelijk was een traditie geboren, zonder dat er sprake was van een officiële status. In 1959 werd La Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voor wie Buñol wil bezoeken, als tomatengooier of niet, de plattelandsgemeente ligt op een kleine 40 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad Valencia. Je kunt er ook gemakkelijk per trein komen.

Lees meer over Spanje

Boek je reis naar Spanje

Met de Thalys naar Spanje

Kamperen in Spanje

Complete reizen naar Spanje

Volledig verzorgd naar Spanje

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder