• Puuropreis
  • Nieuws
  • Beste wandelroute 2021 ligt in Maasvallei, beste fietsroute is Iron Curtain Trail

Beste wandelroute 2021 ligt in Maasvallei, beste fietsroute is Iron Curtain Trail

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen langs de Iron Curtain Trail©luc-oteman
Fietsen langs de Iron Curtain Trail©luc-oteman

En de winnaars zijn RivierPark Maasvallei en de Iron Curtain Trail! De lange afstandswandeling in Nederlands en Belgisch Limburg is bekroond tot wandelroute van het jaar 2021, het traject tussen Gmünd (Oostenrijk) tot Bratislava (Slowakije) is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021.

Beide bekendmakingen waren op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs Online Experience. Vanwege de beperkende maatregelen verliep de uitreiking volledig online. Dominik Hiller van Weinviertel Tourismus, vertegenwoordiger van de route in Oostenrijk, hield tijdens een Zoom-meeting trots de bijbehorende trofee voor de camera. Voor de uitverkiezing waren nog drie routes genomineerd: de LF-Kustroute en LF-Zuiderzeeroute in Nederland en de Oranjefietsroute in Duitsland en Nederland.

Iron Curtain Trail ©luc-otemanDe totale Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) is bijna 10.000 km lang en slingert van de Zwarte Zee naar de Barentszzee, langs het voormalige IJzeren Gordijn dat ooit Europa in Oost en West verdeelde. De jury kwam langs het deel tussen Gmünd en Bratislava nog dreigende sporen en monumenten tegen uit de tijd van de Koude Oorlog. ‘Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, door de gedwongen verhuizing van de bevolking aan de oostzijde van deze grens zijn unieke natuurgebieden ontstaan’, aldus het juryrapport.

De jury roemde de landschappelijke schoonheid langs de route en de rustieke dorpen en historische steden. ‘Daar tussendoor kronkelen rivieren met als slotakkoord de Donau. De oude stad Bratislava is een eindpunt om van te dromen.’ Ook zaken als bewegwijzering, picknickbanken en informatie zijn volgens de jury in orde. ‘De landen die ooit gescheiden waren door het IJzeren Gordijn hebben uitstekend samengewerkt om een prachtige route te realiseren. Het resultaat mag er zijn.'

RivierPark Maasvallei ©prwandelbeursVeel dichter bij huis viel de prijs voor de beste wandelroute. RivierPark Maasvallei won het van Wandelnetwerk ‘de Merode’ (België), Streekpad Westfriese Omringdijk (Nederland), Pad van de Vrijheid (Nederland) en de Oude Bondswandeling van Nijmegen naar Plasmolen en terug (Nederland).

De lange afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei werd in 2020 uitgebreid; van 52 km aan de Vlaamse oever tot een vernieuwde lus-vormige langeafstandswandeling van liefst 137 km, langs beide oevers van de Grensmaas, met Maastricht in het zuiden en Maasbracht in het noorden. Deze grensoverschrijdende route verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes.

De jury roemde bij de RivierPark-wandeling de aandacht voor natuurgebieden en het wandelen door weiden en graslanden, de goede bewegwijzering in beide richtingen, het grensoverschrijdende karakter en de samenwerking tussen Belgische en Nederlandse partners. Ook de degelijke website, die het mogelijk maakt delen van de Rivierpark-wandeling te combineren met lokale wandelingen zowel in België als in Nederland, zag zij als een pluspunt, evenals de goed gedocumenteerde kaartfolder.

Evenals voorgaande jaren konden recente of recent gewijzigde routes uit Nederland, België en Groothertogdom Luxemburg een gooi doen naar de eretitel. In totaal 17 kanshebbers zijn door juryleden in de praktijk getest, waarbij honderden wandelkilometers werden afgelegd.

Vakantie boeken:

Fietsfun

TUI

Traveltroef

Of een van de vele andere aanbieders van vlieg-, trein-, boot-, auto- en campervakanties.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder