Duizenden reacties op corona-vakantiemeldpunt
Een week na de lancering heeft de Consumentenbond al zo’n 2500 meldingen binnengekregen op het corona-vakantiemeldpunt. In verreweg de meeste gevallen (rond 80 procent) betreft het klachten over de afwikkeling van een geannuleerde of omgeboekte vakantie, ongeveer een op de vijf melders uiten juist hun tevredenheid over de opstelling van de reisaanbieder of vliegtuigmaatschappij.
Veel van de aangemelde problemen betreft reisvouchers, stelt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond. Specifiek gaat het dan over het niet kunnen inwisselen van deze waardebon voor geld en in sommige gevallen kloppen ook de bedragen op de voucher niet. Veel van deze problemen worden binnenkort volgens Donat opgelost met de in oprichting zijnde voucherbank. Daarnaast wordt nogal eens door melders geklaagd over hoge kosten bij het omboeken van een reis, terwijl zoiets kosteloos zou moeten kunnen. Ook de slechte bereikbaarheid van reisaanbieders, vakantieplatforms of luchtvaartmaatschappijen is een issue bij de melders. ,,Menigeen zegt vast te lopen bij boekingsorganisaties als Booking.com en Cheaptickets.nl”, aldus Donat.
Klachten sinds begin van de coronacrisis
De Consumentenbond probeert met het meldpunt duidelijkheid te krijgen welke problemen er precies spelen rond geannuleerde of omgeboekte vakanties. Directe aanleiding is dat de bond sinds het begin van de coronacrisis in maart honderden klachten over luchtvaartmaatschappijen, reisorganisaties, vakantieparken en boekingswebsites binnenkreeg. Reisaanbieders dwongen consumenten vouchers te accepteren, betaalden geld van geannuleerde vluchten niet op tijd terug of vergoedden niet de volledige reissom, aldus de Consumentenbond.
,,Wij hebben begrip voor de moeilijke situatie waarin reisaanbieders zitten”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. ,,Maar dat wil niet automatisch zeggen dat consumenten daar voor op moeten draaien. Reisaanbieders moeten zich, ook in deze bijzondere omstandigheden, houden aan de wettelijke regels. Wij horen graag van consumenten waar nu nog de grootste problemen zitten. Met die signalen kunnen we sneller en gerichter in actie komen en in gesprek gaan met bedrijven, brancheverenigingen, toezichthouders en de minister.’
Met vouchers verstrekken consumenten reisorganisaties feitelijk een renteloos krediet. Consumenten moeten zelf afwegen of ze daaraan mee willen werken. ,,En als ze het geld zelf hard nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze ook zijn geraakt door de coronacrisis, dan moeten ze te allen tijde het geld van de vouchers terug kunnen krijgen. Dat is de wet”, stelt Molenaar.