Rotterdam en Amsterdam nemen extra coronamaatregelen
Op de persconferentie van 18 augustus kondigde premier Rutte verscherpte maatregelen aan om het oplaaiende coronavirus in te dammen. Naast de landelijke maatregelen zijn of komen er grote steden als Rotterdam en Amsterdam extra maatregelen.
Wat doet Rotterdam
Sinds 4 augustus geldt er een mondkapjesplicht in delen van de binnenstad van Rotterdam. Je moet een mondkapje dragen op onder andere de Lijnbaan, de markt, in de Markthal, het winkelcentrum Alexandrium (met uitzondering van de Woonmall) en op winkelcentrum Zuidplein. Veel winkeliers in deze gebieden merken dat door deze maatregel het aantal bezoekers is afgenomen en daarom hebben ze een brandbrief naar de gemeente gestuurd. “Ook geven ondernemers aan dat daardoor de omzet enorm terugloopt", zegt directeur Dominique van Elsacker van de Urban Department Store tegen regionale omroep Rijnmond. Eind augustus wordt de maatregel door ondernemers samen met de gemeente geëvalueerd.
Toeristen zijn nog wel welkom in de stad, maar de reclamecampagne waarmee Rotterdam toeristen wilde trekken is tijdelijk stopgezet.
Wat doet Amsterdam
Ook in Amsterdam geldt een verplichting tot het dragen van mondkapjes in onder meer De Kalverstraat, op de Wallen en op de markten in Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45. Verder heeft burgemeester Halsema in een brief een dringend advies gegeven aan toeristen en dagjesmensen om weg te blijven en dat bezoekers buiten de regio alleen moeten komen als dat noodzakelijk is. De oproep staat nog niet op de website van Amsterdam, maar is volgens Halsema een mogelijkheid om achter de hand te houden. In het tv-programma Nieuwsuur zei ze dat ze de oproep zelfs liever niet zou doen omdat die "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Er is nu wel al de oproep om drukke plekken te mijden. Ook wordt op korte termijn het toezicht op horeca en zalencentra aangescherpt. Bij excessen kan onmiddellijk worden gesloten. Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen.
Gaat het aantal besmettingen niet omlaag dan kunnen er maatregelen volgen als: sluiting van de horeca om middernacht, sluiten van zalencentra, beperking van de passagiersvaart en dus ook het ontmoedigen van toeristen en dagjesmensen ontmoedigen om naar Amsterdam te komen.
Regionale mogelijkheden
Gemeenten en veiligheidsregio’s moeten kijken of, en welke maatregelen er regionaal mogelijk en nodig zijn. Dit wordt een ‘regionale gereedschapskist’ genoemd, zo meldt Rijnmond. Daarom gaan de veiligheidsregio’s in Amsterdam en Rotterdam deze week met het kabinet in overleg om afspraken te maken over de invoering van regionale maatregelen, zoals het aanpassen van openingstijden van bijvoorbeeld horeca.
De Schiedamse burgemeester Cor Lamers, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat aan omroep Rijnmond weten dat hij wel een beetje had gerekend op landelijke maatregelen voor de omvang van bijvoorbeeld groepen. “We zien in de regio veel besmettingen in familiekring die niet alleen thuis, maar ook in zaaltjes zijn opgelopen.” Daarom is een regionale gereedschapskist een goede optie om zaken te regelen die landelijk (nog) niet nodig zijn, maar op bepaalde plekken wel.
Lees ook:
Corona: steeds meer bestemmingen kleuren oranje
Parijs stelt mondkapjes verplicht op drukke plekken
Vijftigplusser mijdt deze vakantie drukke plekken
Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?