Rotterdam en Amsterdam nemen extra coronamaatregelen

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Rotterdam Erasmusbrug
Rotterdam©MvdW

Op de persconferentie van 18 augustus kondigde premier Rutte verscherpte maatregelen aan om het oplaaiende coronavirus in te dammen. Naast de landelijke maatregelen zijn of komen er grote steden als Rotterdam en Amsterdam extra maatregelen.

Wat doet Rotterdam

Sinds 4 augustus geldt er een mondkapjesplicht in delen van de binnenstad van Rotterdam. Je moet een mondkapje dragen op onder andere de Lijnbaan, de markt, in de Markthal,  het winkelcentrum Alexandrium (met uitzondering van de Woonmall) en op winkelcentrum Zuidplein. Veel winkeliers in deze gebieden merken dat door deze maatregel het aantal bezoekers is afgenomen en daarom hebben ze een brandbrief naar de gemeente gestuurd. “Ook geven ondernemers aan dat daardoor de omzet enorm terugloopt", zegt directeur Dominique van Elsacker van de Urban Department Store tegen regionale omroep Rijnmond. Eind augustus wordt de maatregel door ondernemers samen met de gemeente geëvalueerd.
Toeristen zijn nog wel welkom in de stad, maar de reclamecampagne waarmee Rotterdam toeristen wilde trekken is tijdelijk stopgezet.

Wat doet Amsterdam

Ook in Amsterdam geldt een verplichting tot het dragen van mondkapjes in onder meer De Kalverstraat, op de Wallen en op de markten in Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45. Verder heeft burgemeester Halsema in een brief een dringend advies gegeven aan toeristen en dagjesmensen om weg te blijven en dat bezoekers buiten de regio alleen moeten komen als dat noodzakelijk is. De oproep staat nog niet op de website van Amsterdam, maar is volgens Halsema een mogelijkheid om achter de hand te houden. In het tv-programma Nieuwsuur zei ze dat ze de oproep zelfs liever niet zou doen omdat die "desastreus" zou zijn voor de hotelbranche. Er is nu wel al de oproep om drukke plekken te mijden. Ook wordt op korte termijn het toezicht op horeca en zalencentra aangescherpt. Bij excessen kan onmiddellijk worden gesloten. Er komt een meldplicht voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen.
Gaat het aantal besmettingen niet omlaag dan kunnen er maatregelen volgen als: sluiting van de horeca om middernacht, sluiten van zalencentra, beperking van de passagiersvaart en dus ook het ontmoedigen van toeristen en dagjesmensen ontmoedigen om naar Amsterdam te komen.

De beste deals voor de leukste dagjes weg vind je op Tripper.nl!

Regionale mogelijkheden

Gemeenten en veiligheidsregio’s moeten kijken of, en welke maatregelen er regionaal mogelijk en nodig zijn. Dit wordt een ‘regionale gereedschapskist’ genoemd, zo meldt Rijnmond. Daarom gaan de veiligheidsregio’s in Amsterdam en Rotterdam deze week met het kabinet in overleg om afspraken te maken over de invoering van regionale maatregelen, zoals het aanpassen van openingstijden van bijvoorbeeld horeca.

De Schiedamse burgemeester Cor Lamers, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat aan omroep Rijnmond weten dat hij wel een beetje had gerekend op landelijke maatregelen voor de omvang van bijvoorbeeld groepen. “We zien in de regio veel besmettingen in familiekring die niet alleen thuis, maar ook in zaaltjes zijn opgelopen.” Daarom is een regionale gereedschapskist een goede optie om zaken te regelen die landelijk (nog) niet nodig zijn, maar op bepaalde plekken wel.

Lees ook:

Corona: steeds meer bestemmingen kleuren oranje

Parijs stelt mondkapjes verplicht op drukke plekken

Vijftigplusser mijdt deze vakantie drukke plekken

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

 

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder