Eten, drinken en slapen wordt in Nederland duurder en duurder
Het wordt almaar duurder om in Nederland cafés, restaurants, hotels of campings te bezoeken. De prijzen zijn dit al behoorlijk gestegen, concluderen economen van ABN Amro na onderzoek, en daar komt volgend jaar nog een extraatje bovenop. De belangrijkste oorzaak van dat laatste is in januari 2020 de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans.
Deze wet moet bedrijven stimuleren mensen niet flexibel in te huren, maar vast in dienst te nemen. En dat maakt volgens de economen vooral voor horecabedrijven het inhuren van personeel duurder. In deze sector is het hoogste aantal flexibele contracten: bijna de helft van het personeel werkt er op deze manier, onder meer omdat er in de zomer meer werk is dan in de winter.
Sterk stijgende prijzen
Als gevolg van de nieuwe wetgeving zullen de personeelskosten voor veel horecaondernemers omhoog gaan. Zo moeten ze voor flexibele krachten boven de 21 jaar meer WW-premie betalen. En ze moeten vaker uren uitbetalen, ook al blijkt personeel op het laatste moment toch niet nodig te zijn. De branche berekent die extra kosten vermoedelijk door aan de klanten.
Prijzen in bars, hotels, restaurants en op campings zijn het afgelopen half jaar al relatief sterk gestegen: met 4,4 procent. De toename in juni was zelfs de grootste sinds 2002, volgens ABN Amro. Dat komt vooral doordat het lage btw-tarief begin dit jaar verhoogd is.