Boetes in het buitenland
Andere landen, andere boetes: keer op keer verrassen hoge boetes automobilisten in het buitenland. Toeristen informeren zich op voorhand namelijk amper over de verkeersregels van hun vakantiebestemming. Niet in je zwembroek achter het stuur zitten, voorrang geven aan dieren en zo zijn er nog meer gekke regels. Toch kunnen deze overtredingen soms prijziger zijn dan je zou denken. Een aantal dure en bizarre boetes op een rijtje, samengesteld door autohuurspecialist Sunny Cars .
Australië: boete verdubbeld op een feestdag
Een vastgeklikte veiligheidsgordel is een van de belangrijkste regels voor verkeersveiligheid. Wereldwijd kan een ritje zonder gordel je dan ook duur komen te staan. Zeker in Australië lopen de boetes hoog op. Afhankelijk van de staat betaal je tussen de 250 en 300 euro. Niet alleen als autobestuurder gelden die bedragen, ook als passagier let je maar beter goed op. Heb je net op een feestdag je gordel niet om? Dan betaal je dubbel zo veel.
Groot-Brittannië: voetgangers niet nat maken
Groot-Brittannië wordt regelmatig geassocieerd met regenachtig weer. Ben je tijdens een plensbui blij dat je aan het toeren bent in je huurauto, pas dan wel op dat je niet te enthousiast door plassen water scheurt. Als je mensen op de stoep nat maakt, kan dit je wel 5000 pond kosten.
Duitsland: naakt uitstappen kan geld kosten
Wereldwijd staat Duitsland bekend als een land met strikte regels en wetten. In sommige gevallen is er echter een hoge tolerantie. Rijd je naakt in een auto dan is dat geen probleem zolang er niemand hinder van ondervindt. Als de naakte automobilist echter uitstapt en mensen er last van hebben, wordt een boete van 5 tot 1000 euro in rekening gebracht.
Spanje: doolhof van parkeerregels
Zomaar ergens je auto parkeren is in Spanje niet aan de orde. De lokale regels zijn niet heel eenvoudig, maar zorg dat je ze kent! Het kan je anders nog weleens duur komen te staan. Zo mogen auto’s op sommige plekken alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeerverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen aan de linkerkant van de weg mag parkeren. Het is soms zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld wordt. Hoe weet je dan wanneer je aan de linker- of rechterkant mag parkeren? Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 tot en met 15 voor het eerste deel van de maand en 16 tot en met 31 voor het tweede deel van de maand. Overigens: met strandoutfit achter het stuur zitten kan een flinke boete opleveren.
Italië: niet rijden op bepaalde tijden
Ga je naar Italië? Onthoud deze woorden dan goed: zona traffico limitato. Letterlijk vertaald: ‘beperkt verkeersgebied’. Veel mensen gaan hiermee de mist in en nog erger is dat de kosten écht kunnen oplopen. Zo’n bord zie je meestal in een historisch stadscentrum. Je mag hier niet of soms alleen tijdens bepaalde uren rijden, dit staat dan ook duidelijk aangegeven. Pas ook op: elke keer dat je langs dit bord rijdt, krijg je weer een boete, dus pas op met rondjes rijden!
Boete met huurauto extra duur
Rijd je in het buitenland met een huurauto en word je bekeurd, dan zijn de kosten hoger dan je waarschijnlijk verwacht. Bovenop de boete komen namelijk ook nog de administratiekosten van de lokale autoverhuurder. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in je vakantieland. Sunny Cars bundelde de belangrijkste regels voor de populairste autohuurlanden in een aantal praktische Sunny Guides.
Auto huren?
Kijk op Rentalcars.com naar alle aanbieders.
Sunny Cars
Alamo