Reistips voor 50Plussers
Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.
Temperatuurwisselingen
Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het voor ons lichaam is om aan te passen aan grote wisselingen van temperatuur. Gelukkig hoeven we geen rekening meer te houden met schoolvakanties en kunnen we de reis naar een zomers warm of heel warm oord ook in een ander seizoen ondernemen. Het is lekker genieten in de lente en herfst in Spanje, Italië, Griekenland of Portugal.
Lang op vakantie? Lees dan deze tips.
Lichamelijke conditie
Kun je het vermijden ga dan niet op reis als je net ziek bent geweest, dat is voor niemand goed. Ga je op wintersportvakantie bereid je dan goed voor en volg een training voor je vertrekt. Onze botten zijn nou eenmaal wat kwetsbaarder dan die van een jonger persoon.
-
Neem eigen ski-uitrusting mee. Moet je ski’s en/of andere ski-uitrusting huren let er dan op dat het goed en degelijk materiaal is. Lang niet op de ski’s gestaan? Doe het dan zeker in het begin rustig aan.
Ski-uitrusting kopen? Kijk eens bij de aanbiedingen van Aktiesport. - Ook voor een actieve vakantie is een goede training en voorbereiding van belang. Een bergwandeling is prachtig, maar ongetraind kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen.
- Langdurige vliegreizen verhogen de kans op trombose. Sta geregeld op en maak een korte wandeling door het vliegtuig. Drink voldoende water. Probeer een stoel aan het gangpad te krijgen zodat je gemakkelijker op kunt staan. Ja, we weten het, dat is tegenwoordig helaas niet altijd meer gemakkelijk te regelen. En dan worden die vliegtuigstoelen ook nog steeds krapper…
- Draai in je hotel of vakantieappartement altijd de kraan van de douche open om de leidingen door te spoelen. Dit om de kans op legionella te verkleinen. De aandoening kan dodelijk zijn, zeker bij ouderen of bij mensen met een verminderde conditie. Kom je na een vakantie thuis spoel dan alle kranen minstens vijf minuten door! Lees hier meer over legionella, ook wel veteranenziekte genoemd.
Lees ook deze weetjes om een beetje te slapen in het vliegtuig
Eten
Eet ook op vakantie zo gezond mogelijk en vermijdt voedsel waar je ziek van kunt worden. Een open deur, maar ben je wat ouder dan ben je simpelweg wat vastbaarder voor infecties en de gevolgen kunnen ernstiger en langduriger.
- Te vermijden: rauwe groenten (sla), geschild fruit (als je dat niet zelf hebt gedaan), onvoldoende gekookt vlees, vis en schelpdieren, onverpakt ijs, te lauwe maaltijden, ijsblokjes en kraanwater in gebieden waar het water niet veilig is: een handig overzicht staat op 'water in het buitenland'.
- Poets in die gebieden waar het water niet veilig is ook je tanden met water uit een fles of water dat eerst gekookt is.
- Lekker fruit gekocht op de markt? Was het dan met gekookt of flessenwater en schil fruit pas na het wassen.
- Koop onderweg alleen producten bij een stalletje waarbij het eten gaar geserveerd wordt. Let op zaken als: worden producten goed gekoeld bewaard? Hoe wordt je eten bereid? Wordt dezelfde lepel of hetzelfde mes gebruikt voor zowel de rauwe als de al bereide producten? Heb je twijfels loop dan een stalletje verder of zoek een restaurant.
- Was je handen vaak en frequent en gebruik na het wassen een antibacterieel middel.
Medicijnen, ziektes en ziektekostenverzekering
Heb je een chronische aandoening dan is een controle voor je vertrekt altijd aan te bevelen. Heb je bijvoorbeeld diabetes dan kan je arts aanwijzingen geven voor wanneer je vliegreizen maakt waarbij je tijdzones overschrijdt.
-
Gebruik je medicijnen? Neem die dan in voldoende hoeveelheid mee. Vraag bij de apotheek om een Europees Medisch Paspoort. Zorg voor de zekerheid ook voor een recept van je huisarts met daarop de internationale naam van het medicijn.
Niet alle medicijnen mag je zomaar meenemen. Er gelden regels voor bijvoorbeeld middelen tegen pijn (morfine), depressie of ADHD. Kijk op de website van de overheid of je je medicijnen mee mag nemen en hoe je dat dan doet. - Ben je onder behandeling voor een bepaalde aandoening dan kan een in het Engels opgesteld document handig zijn voor het geval je in het buitenland de hulp van een arts moet inroepen.
- Heel handig is een EHBO-doosje met daarin alles wat je nodig hebt voor behandeling van kleine snij- en/of schaafwonden.
- Vergeet ook niet om een pijnstiller, koortswerend middel, anti-diarreetabletten en insectenwerende middelen mee te nemen. Online bestellen? Kijk eens bij Bol.com
- Investeer in een goede zonnecrème en zonnebril, ook en juist op wintersport! Praktisch is de UV-werende kleding en zwemkleding.
- Draag je een bril dan is het erg prettig om een reserve-exemplaar mee te nemen.
- Kijk of je voor het land waar je naar toe gaat vaccinaties en/of malariatabletten nodig hebt op de website van GGD.
- Wees alert op teken. Ze kunnen drager zijn van de Borrelia burgdorferi die oorzaak is van de ziekte van Lyme.
- Vraag om een Europese zorgverzekeringskaart en lees op de website van de overheid hoe de zorg in het buitenland geregeld is.
- Sluit een aanvullende reisverzekering af! Niet alle ziektekosten worden door de zorgverzekeraar vergoedt.
Handig onderweg
- Neem een paraplu mee om te gebruiken als kleine en handzame parasol!
- Zorg voor voldoende water. In de auto, als je gaat wandelen of een andere activiteit onderneemt.
- Zonneschermen in de auto voorkomen dat het een bakoven wordt en je je stuur niet kunt vastpakken.
- Een zonnebril is een must, zowel 's zomers als in de winter.
- In je tas: een klein flesje antibacteriële handgel, verfrissingsdoekjes, lippenbalsem met beschermingsfactor en een reistube zonnecrème.
Lees ook deze reis- en vakantietips
Wat is jouw gouden tip voor op vakantie?