Lekker lang weg: lees de tips en bereid je voor
Heerlijk een paar maanden met de camper op pad of een lange rondreis maken. Eindelijk heb je tijd om die plannen werkelijkheid te laten worden. Hoe bereid je je voor op een langere afwezigheid?
Er zijn nogal wat regeltjes voor mensen die in één jaar meer dan acht maanden in het buitenland verblijven. Dat hoeft overigens niet een aaneengesloten periode te zijn. Zo moet je je uitschrijven uit de Gemeentelijke Basis Administratie en heeft een langdurig verblijf consequenties voor zorgverzekering, toeslagen, uitkeringen etc.
Wat zijn de aandachtspunten?
Voor wie korter weg is dan acht maanden, en dat is wat waar we het hier over gaan hebben, is het een stuk eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld tijdens je overwinterperiode van een paar maanden gewoon ingeschreven blijven op je Nederlandse woonadres en verzekerd blijven bij je zorgverzekeraar.
Informeer bij jouw eigen verzekeringsmaatschappij wat in jouw situatie geldt en of je een aanvullende reis- of ziektekostenverzekering nodig hebt. Het maakt namelijk ook uit naar welk land of welke landen je reist of in welk land je gaat overwinteren.
Heb je een uitkering? Informeer dan bij de Sociale Verzekeringsbank of er gevolgen zijn bij verblijf in het buitenland.
Ben je alleen toerist dan is ook dat weer anders dan wanneer je gaat werken in het buitenland. Dat kan namelijk gevolgen hebben voor je ziektekostenverzekering. Het is weer anders als je tijdens je rondreis of overwinterperiode werkt voor een Nederlandse opdrachtgever. Ben je goed in talen bijvoorbeeld dan kun je je als vertaler aanmelden bij Fairlingo en zo op een leuke manier een deel van je reis- en/of verblijfskosten terugverdienen.
Korte tips:
- Zorg ervoor dat je reisdocumenten en eventuele visa in orde zijn.
- Maak kopieën, zowel digitaal als op papier, van alle belangrijke papieren.
- Zorg dat je bankpas geschikt is voor het land waar je heen gaat. Soms moet je een vinkje aanzetten om in Europa of daarbuiten te kunnen pinnen.
- Vergeet je medicijnen niet en neem als dat nodig is een medicijnpaspoort mee.
- Check vooraf of je inentingen of bijvoorbeeld malariapillen nodig hebt voor het land of de landen die je wilt bezoeken.
- Neem je huisdieren mee? Zorg er dan voor dat ze de benodigde inentingen en papieren hebben en gechipt zijn.
- Regel iemand die post en planten verzorgt tijdens je afwezigheid.
- Hoe leuk ook, zet niet op social media dat je weg gaat of weg bent!
Wat maakt een lange reis zo leuk?
Het is wat geregel, maar wie de stap neemt ontdekt hoe leuk het is. Je bent helemaal los van de dagelijkse routine van ‘thuis’. We hebben het zelf gemerkt toen we twee maanden met de camper door Europa trokken. Je leeft heel relaxt omdat je alleen maar rekening hoeft te houden met jezelf. ’s Morgens bepalen waar de reis verder naartoe gaat, of dat je besluit om een dagje te blijven waar je bent. En verder is er niet heel veel dwingends.
Ook als je overwintert, wat meestal een poos op één plek is, zullen de dagen anders verlopen dan in Nederland omdat je veel minder verplichtingen hebt.
Wat is er misschien minder leuk?
Wanneer je rondtrekt kun je op een bepaald moment ‘reismoe’ worden. Na zoveel kerken, bezienswaardigheden en nationale parken kun je daar even genoeg van hebben. Ook kan het reizen zelf even wat minder aantrekkelijk zijn.
Neem dan gerust een paar dagen de tijd om op één plek te blijven totdat je weer zin hebt om verder te gaan. Je bent immers niet verplicht om rond te trekken.
Je kunt, ook als je met zijn tweetjes reist of ergens overwintert, te maken krijgen met een gevoel van eenzaamheid en het missen van familie, vrienden en bekenden. Dat hoort er bij en de oplossing is simpel: plan een Skypegesprek, trek er allebei eens een dagje alleen op uit. Ga op een terras zitten en ontmoet nieuwe mensen. Ben je ergens langer op één plek kijk dan of er leuke workshops of cursussen zijn om je zinnen te verzetten.
Heb je alles geregeld en kun je op pad? Dan kunnen we alleen maar zeggen 'Gewoon genieten en heel veel plezier!'