Vakantie? Voorkom woninginbraak

1.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
woninginbraak
Inbreker aan het werk©Geralt-Pixabay

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

 

Voor veel inbrekers moet een woninginbraak 'snel' kunnen gaan. Ze hebben er een hekel aan om lang bezig te zijn. Inbraakpreventie is dan ook maatregelen nemen om het de inbrekers zo lastig mogelijk te maken.

Methoden om in te breken en preventiemaatregelen

  1. Intrappen van ramen of deuren
    Tip: Zorg voor stevige deuren of verstevig de deur met een extra slot op kniehoogte.
  2. Hengelen via de brievenbus
    Het wordt inbrekers vaak heel gemakkelijk gemaakt: met een kleerhangertje of ijzerdraad kunnen ze via de brievenbus de slothaak opentrekken.
    Tip: Draai de deur op slot en haal de sleutel eruit. Plaats een kap op de brievenbus.
  3. Afbreken van de cilinder
    Met een tang kunnen inbrekers de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken.
    Tip: Zorg voor goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in deuren en ramen. Gebruik de sloten ook!
  4. Uittrekken van de cilinder
    Met zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche wordt de cilinder rechtstandig uit het slot getrokken.
    Tip: Monteer cilinders en beslag dat tegen ‘kerntrekken’ bestand is.
  5. Gaatje boren om raam of deur te openen
    Door een gaatje te boren onder het slot van een deur of raam draaien inbrekers met een ijzerdraadje de sleutel om of openen het raam.
    Tip: Draai de ramen en deuren op slot en haal de sleutel eruit.
  6. Flipperen
    Met een (bank)pasje kunnen dieven tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Dit wordt flipperen genoemd en is een makkelijke manier voor woninginbraak.
    Tip: Doe deuren op slot en haal de sleutel eruit. Monteer anti-inbraakstrips op ramen en deuren.
  7. Babbeltruc
    Vooral ouderen en kinderen worden nogal eens het slachtoffer van de zogenaamde babbeltruc waarbij keurige, of juist zielige personen aanbellen en zo hun slag kunnen slaan. Dit kan door zich bijvoorbeeld voor te doen als meteropnemer. Of door te vragen om een glaasje water. Terwijl de een dan 'netjes' in de deuropening wacht sluipt de ander de woning binnen.
    Tip: Vraag altijd om een identiteitsbewijs. Doe nooit zomaar de deur open voor onbekenden maar laat bijvoorbeeld een kierstandhouder monteren zodat niemand ongezien naar binnen kan komen. Vraag onbekenden ook niet zomaar binnen.
  8. Insluipen
    Je zult je verbazen, maar bij een woninginbraak gebeurt het niet zelden dat inbrekers binnenkomen via een openstaand raam of deur die niet op slot was.
    Tip: Doe ramen en deuren altijd dicht en op slot, ook als je maar even weg bent of even naar boven gaat.
  9. Het tussen de deur en deurpost plaatsen van een klein takje of stukje papier. Als dit er na een paar dagen nog zit dan weten kwaadwillenden dat je niet thuis bent. Vraag buren/vrienden of kennissen om regelmatig de deuren te checken.

Nog meer tips tegen woninginbraak

  • Verstop geen sleutels buiten. Iedere dief kent de 'geheime' plaatsen.
  • Geen adreslabels aan een sleutelbos.
  • Berg waardevolle papieren, sieraden en andere waardevolle spullen op een een kluis.
  • Installeer track&trace software op mobiele apparaten.
  • Registreer en fotografeer je kostbaarheden.
  • Laat lichten aan als je weggaat. 
  • Verwijder ladders, containers of andere hulpmiddelen bij en rond uw woning.
    Zorg ervoor dat iemand je huis in de gaten houdt tijdens je afwezigheid. Laat het er bewoond uitzien! Gebruik je tijdschakelaars laat iemand dan af en toe de tijd veranderen. Of maak gebruik van de techniek waarmee je timers/verlichting op afstand kunt bedienen.
  • Plaats een slimme deurbel zodat je een melding krijgt als er iemand voor je deur staat.
  • Zet niet op Facebook/Twitter en andere social media dat je wegbent. Ook tijdens je reis of vakantie geen leuke vakantiefoto's of berichten posten. Vertel dit ook aan je kinderen. Dieven lezen mee! 
  • Lees ook dit artikel over het plaatsen van campers/caravans op je oprit.

Schakelaars, timers, preventiemateriaal of vakantiespullen nodig? Kijk naar het aanbod bij:

Hema

Bol.com

Bij het politiebureau zijn folders verkrijgbaar met preventietips tegen auto-inbraak, woninginbraak, autodiefstal en fietsendiefstal. Ook kun je hier registratiekaarten halen, waarop je de gegevens van je waardevolle goederen kunt noteren.

Bron: Politie/eigen research

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder