ANWB: consument wil vliegtaks per vlucht

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vliegtuig in de lucht
Vliegtuig in de lucht©MvdW

Vliegtaks per vlucht en niet per ticket! Uit een onderzoek van ANBW eind 2018 onder haar leden is dat wat de meerderheid wil als het kabinet besluit om een vliegtaks in te voeren. Bovendien moeten de belastinginkomsten die hiermee worden verkregen, worden ingezet voor groene maatregelen.

Het kabinet wil in 2021 een vliegtaks invoeren om een prijskaartje te hangen aan milieuvervuilend gedrag. Voor de passagiers zou dat 7 euro extra belasting bovenop hun ticketprijs betekenen. Uit het ANWB-onderzoek blijkt dat reizigers er begrip voor hebben dat ook de luchtvaart wordt betrokken in de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Maar meer dan de helft (54 procent) vindt een belasting per vlucht eerlijker omdat dan ook vrachtvluchten en passagiers die alleen maar overstappen in Nederland gaan meebetalen. Bovendien wordt het hierdoor mogelijk om minder schone vliegtuigen zwaarder te belasten dan schonere toestellen. Daarnaast moet belasting per vlucht ook zorgen voor een hoge bezettingsgraad.

Booking.com

Algemeen groen of luchtvaartgroen?

In het wetsvoorstel wordt de bestemming van de vliegtaks-inkomsten vooralsnog in het midden gelaten. Gesteld wordt dat deze gedeeltelijk zouden kunnen worden gebruikt om de huidige belastingen op ondernemen en werken te verlagen. Maar de reizigers hebben er wel ideeën over. Als het kabinet met de invoering van een vliegtaks inderdaad verduurzaming van de luchtvaart voor ogen heeft moet de extra taks volgens de consumenten ook daadwerkelijk worden aangewend voor groene maatregelen. Van de respondenten vindt 48 procent dat de vliegtaks-inkomsten kunnen worden ingezet voor een breed pakket aan groene maatregelen, zoals de verbetering van internationaal openbaar vervoer of van de oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Een vergelijkbaar deel (43 procent vindt dat de taks echt moet worden aangewend om de luchtvaart te vergroenen, bijvoorbeeld door het gebruik van biokerosine te stimuleren en in te zetten op innovatie, zoals elektrisch vliegen. 

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

De ANWB heeft een brief gestuurd naar staatssecretaris Snel van Financiën om de uitkomsten van het ledenonderzoek onder de aandacht te brengen. Ook wil de organisatie dat luchtvaartmaatschappijen passagiers gaan informeren over de duurzaamheidsklasse van het vliegtuig waarmee de vlucht wordt uitgevoerd.

Wel of geen vliegtaks?

Wat denken jullie over het invoeren van de vliegtaks? En moet deze worden inzet voor algemene ‘groene’ maatregelen of echt voor het vergroenen van de luchtvaart?

Reacties  

 
#1 Melané Fahner-Botha 18-03-2019 15:21
Zo gauw mogelijk invoeren en UITSLUITEND voor verduurzaming gebruiken. Het mag geen graaipot voor de ondernemers worden!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder