193 Nederlanders dood bij crash Malaysia Airlines

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Vleugel ramptoestelOnder de doden van de vliegtuigcrash van vlucht MH17 van Malaysia Airlines zijn heel veel Nederlanders, zo meldt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vanavond. Het toestel van Malaysia Airlines verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden in de buurt van Donetsk. Premier Mark Rutte spreekt over mogelijk een van de allerergste vliegrampen in de Nederlandse geschiedenis.

Er is nog veel onduidelijkheid over de toedracht van de ramp. Malaysia Airlines erkent dat het het contact met vlucht MH17 rond 15.15 uur (Nederlandse tijd) is verbroken. Familieleden van de reizigers werden donderdagavond opgevangen op Schiphol. Volgens berichten op internet zijn de eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn geborgen. Het toestel lijkt al voor de crash in tweeën te zijn gebroken. De brokstukken zijn verspreid over een groot gebied. 
Een aantal familieleden en vrienden van inzittenden van vlucht MH17 van Amsterdam naar Kuala Lumpur zijn nu aangekomen op de luchthaven van de Maleisische hoofdstad in de hoop meer te weten te komen over het lot van passagiers en bemanningsleden.

Nederlanders aan boord

De nationaliteiten, van 47 is dat nog niet duidelijk, die aan boord waren van de rampvlucht zijn vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie op Schiphol. In totaal waren er 283 passagiers aan boord en 15 bemanningsleden:

193 uit Nederland
27 uit Australië
23 uit Maleisië
11 uit Indonesië
6 uit Oekraïne
4 uit Duitsland
4 uit België
3 uit Filippijnen
1 uit Canada

Informatienummer
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor nabestaanden: 0703487770. Ook Malaysia Airlines heeft een informatienummer geopend voor familieleden van slachtoffers: 00 6037 8841234.

Update: het aantal Nederlanders dat is omgekomen staat nu op 193.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder